Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Kutyákkal a kertben

A kutya egy olyan tagja a kertnek, amely még szorosabb összeköttetést teremt az ember és a növények között. Egyfajta kapocs ő, aki a szívünkbe lát, és szinte velünk együtt lélegzik. Szerencsére egyre többen tartoznak a boldog kutyatulajdonosok közé, egyre többen kívánják az életüket kutyával megosztani és családtagnak tekintik őket.Ezt nagyon jól teszik, hiszen valóban hatalmas boldogságot tudnak adni.

Ők is szeretnek a kertben időzni

Ha van kertünk ÉS kutyánk is, akkor teljesen természetes, hogy a kutyát gyakran kiengedjük a kertbe. Hiszen ahogy mi, ő is imád a zöldben, a természetben, a növények között lenni. Igen ám, de sok esetben a növények nem minden esetben imádják ezt, hiszen kedvenceink akaratukon kívül nagy károkat tudnak okozni a kertben.

Gyakoriak az ásott gödrök, a szétrágott cserjék, a vizelettel jobblétre szenderített dísznövények, a kutyus által kifeküdt apró cserjék vagy egynyári növények és persze még sorolhatnám, mennyire meg tudják keseríteni a kutyusok a mi és a növényeink életét.

Van erre megoldás?

Itt a tavasz, itt a kertfelújítás időszaka, itt van az ideje a nagyobb munkáknak a kertben. És ha már nagyobb munkákról beszélünk, beszéljünk a kutyabarát kert kialakításáról. Mert igen, van ilyen már, és Ön is könnyen tehet lépéseket afelé, hogy kutyabarát kertje legyen. Ezt előbb vagy utóbb mindenképp érdemes megfontolni, hiszen szokták mondani, hogy a vagy kutya vagy kert – a kettő együtt nem fér meg általában.

A játék fontos dolog

Mondjuk ez sem igaz 100%-osan, hiszen sok kutyust meg lehet tanítani arra, hogy mit nem szabad bántania. A kutyák vérmérséklete sem mindegy, hiszen a fiatalabb kutyusoknak nagyobb a játszókedve, mint az idősebbeknek.

Fajták közül is vannak olyanok, amelyek imádnak ásni, és vannak nyugodtabb típusok. A terrierek, tacskók a virgoncabb fajták közé tartoznak, míg a spánielek, basset houndok természete sokkal nyugodtabb. 

Hogyan alakítsam ki kutyabarát módon a kertet?

Erre szerencsére számos módszer van, és nagyon sok bevált elem és technika, amely segíthet. Talán a legfontosabb az aktív foglalkozás a kutyával, fontos a folyamatos nevelés és tanítás. Ha foglalkozunk a kedvencünkkel eleget, akkor nem fog magának egyéb elfoglaltságot keresni és el is fog fáradni addigra, amire a kert tönkretételéhez érne.

Érdemes ösvényeket, saját kutyaútvonalakat kialakítania a kertben. A kutyák imádnak a kerítés mellett ellenőrizni a járókelőket. Hagyjuk ezt rájuk, hagyjunk meg számukra egy keskeny ösvényt, ahol kedvére szaladgálhat a kerítés mellett oda-vissza anélkül, hogy kárt tenne a növényeiben.

Sokat tartózkodnak a kerítéseknél és kapuknál, ahonnan jobban kilátnak és megvédik a házat

Ezt a rendszert kövessük a kertben is.Figyeljük meg a fontosabb útvonalakat, amin közlekedik és amennyiben lehetséges, próbáljunk ezekre a helyekre nem ültetni növényeket – legalábbis kisebbeket, amelyeket könnyen eltiporhat.

Alakítson ki a kertben egy kisebb részt, ami a kutyája toalettjeként fog szolgálni. Nem kell semmi extrára gondoln csak legyen egy eldugottabb hely, ahol lehetőleg legyen a talaj puha. Ha sikerül ide szoktatnia a kityust, akkor nem kell felfedező utakat tennie a kertben, hogy megtaláljon minden kutyaürüléket.

Figyelje meg, hogy amikor a kutyája huzamosabb ideig kint van a kertben, és elfárad, akkor hová pihen le.

Milyen ez a hely? Ugye egy hűvösebb, félárnyékos helyről van szó, ahonnan azért belátja a kert minden szegletét? A kutyák imádják az ilyen helyeket, ezért alakítsunk ki nekik 1-2 pihenőt. Ha ez tetszik nekik, akkor remélhetőleg nem az egynyári ágyásba, vagy a zöldségeskertbe fognak lepihenni, széttúrva és szétfeküdve az összes kis növényünket.

Ebben a cikkemben segítséget adok ahhoz, hogyan szoktassa kutyáját a kertbe!

Ha már a kisebb, védtelenebb növényeknél tartunk, akkor ezeket úgy is kutyusmentesítheti, ha tesz köréjük egy alacsonyabb kerítést. Kerítse őket körbe! A kutya okos állat (egyes kutatások szerint legalább olyan fejlett az agya, mint egy 5-6 éves gyermeké) és meg fogja érteni, hogy azon a kerítésen nem szabad átlépnie. Persze egy párszor ezt mondja is el neki, hogy biztos legyen a dolgában.

Sok kertben okoz gondot a folyamatos ásás. Kiásnak ők mindent, amit nem szabad: hatalmas lyukak éketelenkedhetnek a pázsiton, és gyakran láthatjuk kutyánk segítségével olyan növényeink gyökérzetét, amelyet egyáltalán nem akartunk. Mi erre a jó megoldás? Alakítson ki számára egy ásóhelyet a kertben! Legyen egy saját területe, ahol nincsenek növények, puhább a talaj és kiélheti ezt a „jó” szokását. Könnyen odaszoktathatjuk, ha eleinte elásunk neki jutalomfalatokat, rágócsontokat vagy játékokat, amelyet majd ő előás. Így könnyen megtanulhatja, hogy ez az ő helye.

Imádnak ásni...

Óvjuk a kutyánk biztonságát! Nem csak a növények biztonsága fontos a kertben, hanem természetesen a kutyát is meg kell óvnunk a leselkedő veszélyektől. Ezért, amennyiben lehetősége van rá, ne telepítsen szúrós vagy mérgező növényeket a kertbe, hiszen főleg a kölyökkutyáknál nagy veszélyt jelenthetnek. Amennyiben kihelyez valamilyen növényvédőszert vagy rágcsálóirtószert, vigyázzon, nehogy megegye a kutyus! Kezelje teljesen elzártan a kutyától!

A kutyák gyakran esznek virágföldet. Mit tegyen ilyenkor? Olvassa el válaszomat ide kattintva!

Akkor most megbeszéltük a kerti módosításokat. De a kutyát hogyan idomítsuk, hogyan tanítsuk jól?

Kezdje elég korán!

Minél korábban kezdi el oktatni a kutyáját, annál jobb. Az idősebb kutyák is rengeteget meg tudnak tanulni, de ha kiskutyát fogadunk örökbe, akkor azonnal kezdjük el az oktatást, amint hazahoztuk. Haladéktalanul tudassuk vele, hogy a melyek lehetnek az ő területei a kertben és hová nem szabad mennie. Ne feltételezzük, hogy a picikébb kölykök még nem képesek tanulni, hiszen már egy 6-7 hetes kiskutya is meg tud tanulni 1-2 parancsszót.

Ne hagyja egyedül a kertben a kutyát!

Főleg, ha értékes növényei vannak és a kutyának még van mit tanulnia a kertjéről. Figyeljünk rá, és bármikor tilosban jár, szóljunk rá erélyesen, hiszen ezzel tanítjuk meg a fontos dolgokra és viselkedésmódokra. A kutya nem tudja önállóan eldönteni, mit szabad és mit nem – Önnek kell megmutatnia neki! Ha mégsem tud mindig a kutyájával lenni a kertben, akkor építsen neki egy nagy kennelt, vagy adjon neki egy kertrészt, ahol nem érzi magát bezárva. Ami elég nagy ahhoz, hogy a kutyus kényelmesen ellegyen, amíg ön ki nem ér hozzá a kertbe.

Ne hagyjuk őket egyedül!

Foglalja el a kutyáját!

Gyakoriak az olyan kerti tevékenységek, amelyek időt kívánnak, például a gyomlálás, vagy a gyümölcsszedés. Ez a kutya számára iszonyúan unalmas, és el akarja magát foglalni… Ezt akadályozza meg! Ne a kutya találjon magának unaloműző foglalatosságot, hanem találjon neki Ön! Adjon neki ilyenkor egy játékot, amivel el tudja tölteni az időt és nem unatkozik!

Foglaljuk el őket, miközben dolgozunk!

Ha ezekre a dolgokra figyel, és akár csak egy részét megpróbálja megvalósítani, biztosan nagy harmónia lesz Önnél kutya-ember-kert viszonylatban!

Olvassa el ezt a cikkemet is kutyatémában!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!