Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Különleges csemegének számít hazánkban a körte!

Nem sok olyan embert ismerek, aki ne majszolna el szívesen egy körtét, különösen akkor, amikor szezonja van. Hiszen izgalmasabb mint az alma, ráadásul az édes és fanyar ízek egyaránt találkoznak az ember szájában, amikor beleharap.

A számos különböző fajtában fellelhető körtefák a kertekbe is remek választásnak bizonyulnak, azonban lényeges kiemelni, hogy nagyobb odafigyelést igényel, mint sok más gyümölcstermő. Az ízletes termés és a sok jótékony hatás ellenére évente csupán hat kg-ot fogyaszt el belőle átlagosan egy magyar ember.

Már az ókorban is ismerték!

Bár hihetetlennek tűnik, de a körte már az ókori görögöknél is jelen volt. Olyannyira népszerű volt, hogy ekkoriban kísérletezték ki az első nemesített fajtákat és már egyértelműen megkülönböztették ezeket például a vackortól.

A mitológia szerint amikor Tantaloszt Zeusz egyik fiát az alvilágba száműzték, egy körtefa alatt kellett meggyónnia a tetteit. Amikor viszont közben megéhezett, nem volt rest és a feje fölött lógó gyümölcsökért nyúlt.

Mivel azonban az ágak ilyenkor mindig visszahúzódtak, sosem falatozhatott a körtéből. A Római Birodalomban már közel negyven különböző fajtáját tartották számon, érdekesség viszont, hogy akkoriban egyáltalán nem fogyasztották nyersen.

Az „istenek eledelét” készítették el belőle, amely csak a kiváltságosok étke volt, párolva és mézzel bolondítva készítették el. A Kínaiak is több ezer éve foglalkoznak a termesztésével, így bátran állítható, hogy egy világszerte hatalmas népszerűségnek örvendő különlegességről van szó.

Két fajtacsoport, számos változat

Az egész világ körtetermését figyelembe véve alapvetően két nagy fajcsoportot különböztethetünk meg. Európa országaiban, Észak-és Dél- Amerikában, Afrikában és Ausztráliában az úgynevezett európai körte a legnépszerűbb, míg keleti régióban a nashi névre hallható változatot termesztik a legtöbb helyen. Magyarországon egy kissé mellőzött fának számít a kertekben a körte.

Ennek oka az lehet, hogy nagyobb mértékű törődésre van szüksége e fáknak, mint más gyümölcstermőknek. Viszont ha egyszer belevág a körtefa ültetésbe, hamar megkedveli majd, hiszen gazdagon meghálálja a sok munkát.

Kertészetem teljes körtefa kínálatát ide kattintva tekintheti meg.

A körte gondozása

A körte alapvetően a mérsékelten meleg éghajlaton érzi magát a legjobban, ám emellett gazdag vízellátást igényel. Igényli a folyamatos tápanyag utánpótlást, valamint fontos odafigyelni a permetezésre és a növényvédelemre is.

Egy korábbi cikkemben már összegyűjtöttem, milyen károkozók leselkednek a körtefára, ezt ide kattintva olvashatja el.

A növényvédelemmel kapcsolatban ide kattintva olvashat részletesen.

A körte felhasználási módjai

Ahogy fentebb is említettem, a körtefa bár sok gondoskodást és odafigyelést igényel, azonban egy egészséges fa mindig gazdagon terem és ízletes termésekkel örvendezteti meg a kertbarátokat. Fogyaszthatja nyersen, készíthet belőle desszerteket, süteményeket, de befőttként és lekvárként télire is kielégítheti családja körte fogyasztási igényét. Jó választás különböző húsok mellé, de egyszerűen megpárolva is kivételes csemege.

A körte jótékony hatásai

Ennek a gyümölcsnek igen sok jótékony hatása van a szervezetre. Magas a C-vitamin és réz tartalma, amelyek mind hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez. A réz mellett káliumot, cinket, magnéziumot, vasat és kalciumot tartalmaz. Ráadásul antioxidáns tartalma annál magasabb, minél érettebb a gyümölcs.

Mivel gazdag élelmi rostokban is, pozitív hatással van az emésztésre, ráadásul szívbetegségek és reuma esetén is ajánlják a fogyasztását. Kisbabák esetében a hozzátáplálás időszakában is javasolják a szakemberek, ugyanis a többi gyümölcshöz képest sokkal ritkábban vált ki allergiás reakciót.

Amennyiben Önt is kedvet kapott a körte elültetéséhez, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: körtefa