Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Kerti tavak dilemmája

Egy otthon kertje mindig egy különleges hely. Legyen az egészen kicsi vagy nagy területű, tele virággal, örökzöldekkel, cserjékkel vagy gyümölcsfákkal, garantáltan az ott élők szíve csücske ez a terep, különösen tavasszal és nyáron. Nem véletlen, hogy egyre nagyobb teret hódítanak a kerti tavak, hiszen ezek még egyedibbé teszik a birtokot és egészen elképesztő atmoszférát teremtenek az udvaron.

Kis kerti tó

Egy vízpart mindig a nyugalom, a harmónia és a kikapcsolódás helyszíne, ahol jó leülni egy kicsit függetlenül attól, milyen napszak van éppen. Hiszen igazi felüdülés leülni ide egy könyvvel vagy egy pohár finomsággal, főleg akkor, ha ez a különleges helyszín a kertje kellős közepén van.

A kerti tó rendszerint roppant vonzó műtárgy, a kertépítést, kertrenoválást végző tulajdonosnak, ami érthető, hiszen ki ne szeretne egy komplett miniatűr tavat a ház a közelébe, melyben halak úszkálnak, békák kuruttyolnak, a szélén pedig nád, sás lengedez.

Kerti tó az otthonában

Az ilyen idealizált képek indítják rendszerint a kertgazdákat arra, hogy tavat készíttessenek, de sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy a tótulajok közel háromnegyede belátható időn belül megbánja döntését.

Mi lehet az oka ennek?

Alapvetés, hogy minél nagyobb a tó, annál több problémát jelent, de már a legkisebb tavak is folyamatos munkát adnak a háziaknak. Régi tévhit, hogy a kerti tavak nem igényelnek tisztítást és rendszeres karbantartást, mert ezt a betelepített növények, és speciális kavicsréteg elvégzik. Ez sajnos nem korrekt információ, minden esetben szükség van gondozásra, akár vegyszeres kezelésekre is, ám az igaz, hogy a fürdőmedencéknél megszokott folyamatos klórozás szükségtelen.

Merőben más, merőben új!

A kerti tó, legyen bármilyen méretű és típusú, valójában egy kert a kertben, önálló, és a kerttől eltérő miniatűr ökoszisztémával, így állandó törődést, speciális munkafolyamatokat igényel. Tudni kell, hogy a tavaknak a növények mellett állati élővilága is lesz, meg fognak jelenni rovarok, békák, melyek zavaróak lehetnek, a szokásos nyári szúnyogáradat pedig szinte biztosan nőni fog.

A virágkáka elengedhetetlen eleme egy kerti tónak

A vízi növényvilág gondozása is merőben más kihívás, mint a például egy rózsaágyásé, így a tó megfelelő ápolásához új ismereteket kell elsajátítani. Gyakori érv a tavak mellett, a medencékkel ellenben, hogy előbbieket nem kell leereszteni-feltölteni, vagyis így a vízszámlán is spórolni lehet. Ez alapvetően igaz, azonban a tavakat a kánikulai párolgás miatt a meleg évszakokban rendszeresen újra kell tölteni.

A tavirózsa ültetésével kapcsolatban mesélek bővebben egy korábbi videómban. Indítsa el a videót.

Hátulütők?

Általában mindenkit óvatosságra és alapos átgondolásra intek ebben a kérdésben, mert tapasztalataim szerint a kerti tavakat építtető kerttulajdonosok háromnegyede később megbánja a dolgot, de ilyenkor már ritkán van kiút, hiszen ki szüntetné meg kerti tavát, melybe sok pénzt és energiát ölt már?

A nagyobb gondok mindig a nagyobb tavaknál jelentkeznek, ezek közül is a fürdőtavak a legproblémásabbak. A fürdőtó egy olyan speciális tófajta, mely az élővíz természetes hatását adja illúzióként, és még fürdeni, csobbanni is lehet benne.

Ezek a tavak egyesítik a kisebb dísztavak és a nagyobb, épített kerti medencék előnyeit, ugyanakkor a hátrányok is összeadódnak. Az egyik tévhit, hogy a (fürdő)tavak nem igényelnek tisztítást és rendszeres karbantartást, mert ezt a betelepített növények, és speciális kavicsréteg elvégzik.

Tipp: ha a kertben rendszeresen tartózkodnak kisgyermekek, gondoljuk át a tóépítést, mert veszélyforrást jelenthet, és lefedni sem lehet! Kerti tó létesítésénél azt is fegyelembe kell venni, hogy a tavaknak a növények mellett állati élővilága is lesz, megjelennek rovarok, békák, melyek zavaróak lehetnek.

A sárga mocsári nőszirom üde színfoltot képez a kerti tó partján

Iris pseudacorus - Mocsári nőszirom

A fenntartás is nehezebb, mint egy fürdőmedence esetében, és a vízi növényvilág gondozása is merőben más kihívás, mint a például a veteményesé. Gyakori érv, hogy a tavakat nem szükséges leereszteni-feltölteni, így a vízszámlán is spórolni lehet, ami igaz is, de a nyári párolgás miatt a víz rendszeres utánpótlása elengedhetetlen.

Hátrány még az épített (fürdő)tavak esetében a magas bekerülési költség, ám tény, hogy ezek a medencékkel szemben egész évben funkcióval bírnak, a hidegebb hónapokban is díszlenek. A kerti vízfelület mindenképp szép és egzotikus, azonban azt ajánlom az ötlettel kacérkodóknak, hogy először egy – akár házilag kivitelezett – kisebb, növényekkel körbeültetett medenceformával kezdjék, és ha megtetszett a látvány, csak később vágjanak bele komoly beruházásba.

Ez azonban így nem helytálló, minden esetben szükség lehet gondozásra, akár vegyszeres kezelésekre is, de tény, hogy a medencéknél megszokott folyamatos klórozás mellőzhető. A kerti tó emellett, legyen bármilyen méretű és típusú, tulajdonképpen egy kert a kertben, így folyamatosan munkát fog adni a háziaknak, magára hagyni nem lehet.

Miért fontos kifejezetten vízinövényeket választani a tóba és környékére?

Tapasztalataim szerint igen gyakori hiba a kezdő tótulajdonosok részéről az, hogy nem megfelelő növényfajokat telepítenek ilyen környezetbe. A hasonló szituációk miatt gyakran igen hamar alább hagy és kudarcba fullad a kezdeti lelkesedés, ugyanis amelyik növény nem bírja a nyirkos, vizes, mocsaras területeket, az sajnos nagyon rövid időn belül kipusztul. Ilyenkor pedig a tó tulajdonosa joggal érzi úgy, hogy kárba veszett a munkája.

A jó hír viszont az, hogy ha időben és megfelelően tájékozódik a növények telepítése előtt, nem érheti meglepetés.

Mi alapján választhat a széles választékból?

Valóban nem könnyű választani a gazdag kínálatból, pontosan emiatt érdemes átgondolni, mi mindent szeretne látni a tó környékén. Lényeges, hogy a kevesebb néha több, így annak érdekében, hogy ízléses legyen a környezet, próbálja meg elképzelni, miként is álmodná meg saját ízlésének megfelelően a birtok ezen részét.

Alapvetően két fő kategóriában ajánlott gondolkozni, hiszen a tó partját és magát a víz területét külön-külön javasolt számba venni. Számos olyan vízinövény van, amelyek a vízparton, nedves közegben érzik jól magukat és tökéletes ékei a tavat körül ölelő területnek.

Botomus umbellatus - Virágkáka

Lehetnek zöldek, de választat olyanokat is, amelyek időről-időre gyönyörű virágokat bontanak és megörvendeztetik minden kertbarát szívét. Fontos, hogy ezek a növények bár a tó szélére kerülnek, mégis a kert talajába kell elültetni őket. Innen haladjon majd lassan befelé, ahogy szisztematikusan betelepíti a területet egészen a tó legmélyebb részéig.

Természetesen maga a meder sem maradhat növények nélkül, hiszen számos olyan csodálatos virágzó és zöld szépség létezik, amelyek remekül érzik magukat a tó alján gyökerezve vagy a felszínen lebegve. Nincs annál felemelőbb érzés, mint amikor megjelennek az Ön által ültetett tavirózsák, lótuszok vagy vízitökök virágai a víztükrön tündökölve.

A virágzás időszakában bizony igen könnyű „ottfelejteni magunkat” a tó szélén ücsörögve, hiszen a látvány magáért beszél.

Hogy érdemes kialakítani a tavat?

Érdemes legalább tíz négyzetméteres vagy annál nagyobb kerti tóban gondolkodni. Ennél kisebbet nem nagyon ajánlott kialakítani, ugyanis nem igazán tud benne kialakulni a biológiai egyensúly. Emellett lényeges az is, hogy legyen legalább három-négy négyzetméternyi olyan része is a tónak, amely meghaladja a 80-100 centiméteres mélységet.

IDE KATTINTVA megtanulhatja a kerti tó építésének kezdőlépéseit!

Ez azért ajánlott, mert ezen a ponton a kevésbé fagytűrő növények és a halak is kényelmesen át tudnak telelni. Mindez az esztétika mellett azért is szem előtt tartandó, mert egy jól megépített, ideális mélységű és méretű, megfelelően betelepített tó esetében magától beáll a biológiai egyensúly, nem lesz szükség vegyszerek használatára vagy kiemelt odafigyelésre az Ön részéről.

Carex nigra - Fekete sás

Olyannyira nem, hogy még a víz tisztítását is a növények végzik el. Szóval ha aggódott amiatt, hogy egy tó fenntartása kapcsán folyamatosan feladatai lesznek, nem kell tartania ettől. Ugyanis ha a növények telepítésénél alaposan odafigyel, a későbbiekben csak az évszakváltások alkalmával lesznek nagyobb volumenű teendői.

Érdemes odafigyelni a növények igényeire

Persze lényeges az is, hogy még az ültetés előtt alaposan tájékozódjon és odafigyeljen a választott növények igényeire, hiszen ez az alapja annak, hogy hosszú távon dekoratívak és egészségesek maradjanak, valamint ez a záloga annak is, hogy a tó tiszta és élettel teli legyen.

Hippuris vulgaris - Vízilófarkfű

Ez igen fontos abban az esetben is, ha még csak tervezi, hogy tavat hoz létre a kertjében, de akkor is, ha már van egy működő tavacska a birtokán.

A béke és a nyugalom szigete

Egy kert alapvető funkciója az, hogy ott helyet kapjon a harmónia és a stresszmentesség. Hiszen amellett, hogy olykor akadnak elhalaszthatatlan feladatok a birtokon, ne felejtse el, hogy mindezt önmagáért teszi! Hiszen nincs annál jobb érzés a világon, mint amikor reggeli kávéját zöld környezetben, egy tó partján szürcsölheti el, vagy amikor munka után megpihenhet egy ilyen békés, nyugalommal teli környezetben.

IDE KATTINTVA megtekintheti a kertészetemben kapható vízi növényeket!

Jó érzés itt egyedül is időt tölteni, de a családdal, barátokkal eltöltött szabad órák is igen értékesek egy ilyen területen. Így válik egy egyszerű udvar igazi ékszerdobozzá a növények, egy kerti tó és az Ön keze munkája által.

És egy igazi követhető és követendő példa minden tóra vágyó kerttulajdonosnak

Zoltán a tavacskát több, mint 10 éve kezdte építeni, és azóta is fejleszti, szépítgetni! Neki sikerült az, ami csak keveseknek, akik tóépítésre szánják el magukat: a kis tó nem úgy néz ki, mintha egy gödröt ástak volna a kertben, majd feltöltötték vízzel.

Sajnos tízből kilenc tó az építése után csak egy torzó, aminek létrehozását megbánják a kert tulajdonosok. Zoltán azonban rendszeresen ápolja és figyeli a kis tavat, így az bele simul a környezetébe, mintha mindig is ott lett volna!

Pro vagy kontra?

Talán úgy tűnhet a fentiek alapján, hogy a kerti tavak ellen beszélek, de leszögezném, hogy erről szó sincsen. Egy kerti tó csodás látvány, különleges és izgalmas építmény, maga a vízfelület harmóniát hoz a kertbe, a tóhoz kapcsolódó állatvilág pedig élettelivé varázsolja a birtokot.

A fontos az, hogy a kerti tó ötletével kacérkodók tisztán lássák, a tó minden előnye mellett hátrányokkal, pluszmunkával is jár, a drága bekerülési költség pedig akkor térül meg, ha a kerti tő öröm, nem pedig bosszúság forrása lesz. Azt ajánlom, hogy első lépésben mindig egy kisebb, alacsony költségvetésű, mégis szép látványt nyújtó dézsatóval kezdjünk, és ha beleszerettünk a mini tó látványába, csak akkor lépjünk tovább!

IDE KATTINTVA megtekintheti a kertészetemben kapható vízi növényeket!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!