Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Íme a kerti kártevők elleni legjobb természetes védekezési módok!

A kertbarátok életében bizony időről időre megjelennek az igen bosszantó kártevők, amelyek igencsak megnehezítik a birtokon végzett munkát. Hiszen nincs annál dühítőbb, mint amikor a gyönyörű, gondozott füvön megjelenik egy vakondtúrás vagy amikor meztelen csigák lepik el a veteményest. Nem beszélve a különböző bogarakról, amelyek szintén számtalan károkozás forrásai lehetnek. Ilyenkor sokszor kerülnek előtérbe a különböző vegyszerek, amelyeket nyilván Ön sem szívesen használ a kertjében. Pontosan ennek okán ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem Önnek néhány természetes védekezési módot, amelyek segítségével megóvhatja a kertjét és növényeit.

Lássuk is, hogy lehet megóvni a kertet a nem kívánt betolakodóktól.

Vakond

Alapvetően nehéz eldönteni, hogy a vakond a kártevők közé sorolandó-e, ugyanis számos pozitívuma és negatívuma is van annak, ha felbukkan egy kertben. Ugyanis ahol megjelenik, ott elpusztítja a talajban élő és károsító cserebogár pajorokat, csigákat, lótücsköket, drótférgeket és százlábúakat is. Ugyanakkor a hasznos földigiliszta is kedvelt csemegéje, nem beszélve arról, hogy egy rendezett pázsiton is igen komoly károkat tud okozni.

Ha szeretne megszabadulni a kertjébe tévedt vakondtól, mindenképpen vegye figyelembe azt, hogy védett állatról van szó, így semmiképpen ne alkalmazzon olyan eszközt, amivel kárt tehet benne.

Egy remek házi praktika lehet az úgynevezett „sörösüveg” módszer, amelynek lényege, hogy hangok segítségével ijeszti el birtoka közeléből a föld alatt közlekedő állatot. Az üveget ássa be szinte egészen a pereméig a földbe, a többit pedig bízza a légáramlásra! Ugyanis az így keletkező hangokat nem viselik el a vakondok. Érdemes odafigyelni arra, hogy mindez csak akkor működik, ha az üveg üres, ha beleesik például az eső, a hangok elhalkulnak.

Egy másik hatékony módszer lehet a kávézacc használata, amelynek az illatát nem kedveli a vakond, így ha beleönti az általa ásott lyukba a zaccot, minden bizonnyal hamar odébbáll majd.

Meztelencsiga

Az úgynevezett spanyol csupaszcsiga annak idején először Nyugat-Európából érkezett Magyarországra és igencsak kedveznek számára a csapadékban gazdag időszakok. A meztelencsiga apró tojásokat rak körülbelül egy-két centiméteres mélységben a talajba, amikor számára megfelelően párás az időjárás.

Így az olyan esős nyarakon, mint amilyen a mostani is, könnyedén elszaporodhat a kertekben. Ha szeretne tőlük megszabadulni, mindenképpen fontos lépés, hogy ha van elhanyagolt, gazos terület a birtokán, mielőbb számolja azt fel, az ilyen helyeken ugyanis előszeretettel bújnak meg ezek a kártevők.

Szintén jó megoldás a távoltartásukra, ha a kerítés mellett egy-két méteres földsávot alakít ki, így ugyanis megnehezíti számukra az átkelést. Ha már jelen vannak, a mészpor vagy a zúzott tojáshéj használata lehet ideális választás, ugyanis ha ezen átmászik, kiszárad és elpusztul a csiga.

Bogarak

A bogarak közül is számos olyan fajta létezik, amelyek igen sok bosszúságot okoznak a kertekben.

A jó hír az, hogy sokféle szárnyas és mászó kártevő távoltartására van természetes megoldás. Az egyik ilyen a bazsalikom vagy a körömvirág ültetése, amelyek igen komoly ellenséget jelentenek a bogarak számára, az előbbi pedig kitűnően párosítható például a paradicsommal. Ha nem szeretné a kertbe ültetni, cserepeket is használhat, ugyanis így a növények közé helyezve is hatékonyak. Nem beszélve arról, hogy ízletes ételeket is főzhet a segítségével.

Teljes fűszernövény kínálatomat ide kattintva tekintheti meg.

A mentafélék szintén remekül elriasztják a különböző bogarakat a kertből, ráadásul ma már számos fajta közül válogathat. Ebben az esetben is igaz az, hogy ültetheti cserépbe is, különösen azért, mert a menta igen könnyen elszaporodik ott, ahol egyszer megveti a lábát. Kertészetem kínálatában nem csupán a már jól ismert menta alapfajt találja meg, hanem számos igen extravagáns változatot, melyek különböző aromákkal, ízekkel csábítják majd el Önt! Próbálja csak ki az angol édességeket idéző csokoládés ízvilágú mentát, az üdítőkhöz tökéletes eper mentát, vagy az egzotikus ananász mentát.

A teljes kínálatot ide kattintva tekintheti meg.

Mindemellett vannak olyan zöldségfélék is, amelyek segítenek egy-egy kártevő távoltartásában. Ilyen például a fokhagyma és a japán cserebogarak, a zsizsikek és a takácsatkák kapcsolata, míg a zeller például a lepkéket tartják vissza attól, hogy petéiket a növények közelében rakják le.

Konyhakerti zöldségpalántáimat ide kattintva tekintheti meg online kertészetemben.

Látható tehát, hogy számos olyan természetes házi praktika létezik, amelyek segítenek távol tartani kertjétől a kártevőket és nem szükséges azonnal vegyszerekhez nyúlnia. Ugyanakkor azt is fontos hangsúlyozni, hogy egy kiegyensúlyozott, élettel teli kertnek részét képezik azok az élőlények is, melyek első látásra talán kártevőnek tűnnek. Habár bosszantó tud lenni egy-egy megrágott levél, vagy egy vakondtúrás, azonban azt javaslom, hogy amennyire csak lehet, igyekezzen minél inkább a valódi természetre hajazó kertet megtervezni. Ha elkerüli azt, hogy egy "steril", egysíkú terület legyen, akkor a növények és állatok szimbiózisban tudnak élni, ön pedig egy élő, lélegző kis terület büszke tulajdonosa lehet.

Amennyiben Önnek is tetszettek ezek a praktikák, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: válogatás növényvédelem