Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Céklatéma

Kertjeink egy régi, jól ismert lakója, a cékla egy rendkívül könnyen nevelhető zöldségnövény. Emellett a bordó színű, talajban fejlődő módosult gyökér tele van vitaminokkal, vassal és ásványi sókkal. 

De amíg várunk arra, hogy kiássuk a talajból, addig is fogyaszthatjuk leveleit (remek saláta alapanyag), így egy fontos, kettős hasznosítású növény lehet a kertben.

A cékláról

A cékla - vagy a „céklagyökér” - színes gyökerű növény, amelyet jól előkészített talajban könnyű termeszteni a magról. Tulajdonképpen a hűvösebb időt kedveli igazán, ezért a nevelésénél ezt mindenképpen érdemes figyelembe venni. A céklának rengeteg fajtája létezik, kezdve a klasszikus bordóslilától egészen a sárgáig.

Vannak rövidebb és hosszabb tenyészidejűek, vannak kisebbek és nagyobbak is. Egy azonban közös bennük: akkor érdemes őket betakarítani, amikor a céklagumók körülbelül akkorák, mint egy kisebb teniszlabda. Ha túl sokat várunk a betakarítással, a gyökér túlságosan megfásodik, és ilyenkor már nem érdemes elfogyasztani.

A cékla nevelése

• Egy évben két szedési idénye is lehet. Tavasszal kezdje meg az első céklái megnevelését. Vesse el a magokat április közepéig-végéig. Április közepe után már ne vesse el a magokat, hanem várjon július közepéig. Az ekkor elvetett magokból őszre friss céklagumói lehetnek. A céklaneveléshez ajánlom a Mabako szerves trágyát, amelyben minden tápelem megtalálható, amelyre szüksége van a növénynek!

• Ideális, ha a talaj legalább 10 ° C hőmérsékletű, így a csírázás 5-8 nap alatt végbemegy. Ha ennél hidegebb van, akkor a csírázás nagyon elhúzódik és gyenge lesz. 

  • Sokat segíthet a csírázó magoknak, ha vetés előtt 24 órán át vízben áztatja őket.

Ültetési hely kiválasztása és előkészítése

• Olyan hely ideális a számára, ahol legalább napi 6 óra fényt kaphat. Lehetőleg ne érje tűző nap, mert a cékla inkább a hűvösebb, kissé árnyékosabb helyeket kedveli. A gumó optimális nevelési hőmérséklete 18-25 ° C.

• Ne kerüljön olyan helyre a növény, ahol korábban mángoldot vagy spenótot termesztettek, mert a cékla is fogékony a mángold és a spenót leggyakoribb betegségeire.

• Fontos a jól előkészített, morzsalékos talaj, hogy a céklagumónak legyen elég és megfelelő helye a fejlődéshez – ellenkező esetben a gumók torzak lehetnek. Lehetőleg ne legyenek ezért a talajban kavicsok, kövek, vagy kemény talajrögök.

• A cékla nem kedveli a savas talajt, de a semleges és a lúgosabb talajon kiválóan képes fejlődni.

• Ahogy a legtöbb növény, a cékla sem kedveli túlzottan az átültetést, ezért érdemes közvetlenül a végleges helyükre vetni a céklamagokat. Persze az is lehetséges megoldás, hogy kiültetjük a megfelelő körülmények között palántákat, amit ugye addig is óvunk a kert kártevőitől és időjárásától. A cékla fiatalon jobban tolerálja az átültetést, bár – ahogy említettem – nem szereti. A cékla egy hidegtűrő növény, ezért nem okoz számára gondot a szabadban lévő magvetés.

• A vetés során húzzunk ki egy barázdát és kb. 1 cm mélyre vessük el a magokat, egymástól 20-25 cm-re. Vetés után takarjuk be a sorokat kb. 1 cm talajréteggel. A céklamag, amit elvetünk, nem egyetlen mag, hanem egy egész csomó, ezért ne lepődjön meg, ha minden elvetett mag helyén több kis növény fog kicsírázni. Ráadásul ezek a maggomolyagok még össze is tapadnak, ezért érdemes őket vetés előtt egy kis homokkal összekeverni, hogy egyenletesebb legyen a vetés. 

Fontos azonban az egyelés még fiatal, szikleveles korban. Ha ezt nem tesszük meg, megakadályozzuk a megfelelő gumóképzést és tulajdonképpen elpusztítjuk kis cékláinkat. Mivel a kis gyökerek már ilyenkor is össze vannak gabalyodva a talajban, ezért nem húzza ki a felesleges növényeket, mert meg fogja sérteni a többit, hanem csak egyszerűen vágja le őket a talaj felett egy kis ollóval.

• Ügyeljen arra, hogy a talaj nedves maradjon a csírázás során, ellenkező esetben a gyökér, a gyököcske meg fog szakadni, ha elég száraz lesz a talaj és ez a növény pusztulását okozza.

• Ezt követően fontos a rendszeres öntözés. A céklának rengeteg nedvesség kell ahhoz, hogy megnevelje a céklagumót.

• A gyommentesen tartás is fontos tényező. Ha a céklanövények közvetlen közelében vannak a gyomok, nagyon óvatosan húzza csak ki őket, mert a kis céklák gyökerei a felszín közelében vannak és nagyon sebezhetők ilyenkor még.

A cékla károsítói

Ahogy sajnos a legtöbb növénynek, a céklának is akadnak ellenségei a kertben. A legfontosabbak közülük:

• Levélfoltosság

• Cercospora

• Levélbolha

• Mozaik vírus

Ám azt érdemes tudni, hogy ha megfelelő körülmények között neveljük a céklánkat, akkor a cékla kiegyenlítetten fog fejlődni és kevésbé vagy egyáltalán nem támadják meg a kórokozók és a kártevők.

Nézze meg Ön is kertészetem zöldségnövényeinek széles választékát!

A cékla betakarítása és tárolása

• A legtöbb fajtának 90-100 napra van szüksége ahhoz, hogy magból betakarításra kész növénnyé fejlődjön. Más szóval, tervezze úgy a betakarítást, hogy a magvetést követően körülbelül 3 hónap múlva takarítható be. A betakarításnál lazítsa meg a céklagumó körül a talajt és óvatosan húzza ki a földből.

A cékla lombját bármikor szedheti a betakarításig. Arra figyeljen, hogy nehogy túl sok levelet vegyen le egy-egy növényről. Ajánlom, hogy 2-3 levélnél többet egyszerre ne szedjen le a gumóról, nehogy emiatt nagyon meggyengüljön. Inkább kisebb, frissebb leveleket használjon a salátákba, ezek az igazán zsengék és finomak!

A friss cékla hűtőszekrényben 5-7 napig tárolható. 

Tipp: Ha levágja a céklagumóról a leveleket, hosszabb ideig frissebb marad. Hagyjon kb. 1 cm szárat minden gumón, és a zöld részeket külön tárolja.

Ha pincében tárolja a céklát, akkor próbálja eltávolítani a gumóról a gyökérre tapadt talajrészeket. Fontos a száraz, hűvös helyen történő tárolás. Ha a gumó kicsírázik a tárolás során, az a magas hőmérsékleten való tárolás jele, a cékla gyorsabb pusztulásához vezet.

Nagyszerű leves, saláta készíthető belőle, amely telis-tele van fontos vitaminokkal (A, C, B) és ásványi sókkal.

Tudta?

• A céklát régóta afrodiziákumnak tekintik: Az ókori görögök úgy gondolták, hogy Aphrodite, a szerelem istennője felhasználta őket vonzerejének fokozására. A rómaiak úgy vélték, hogy a céklalétől könnyebben szerelembe lehet esni.

Most, hogy így megismertük ezt a kedves kis zöldséget, itt az ideje a magvetésnek!

Nézze meg Ön is kertészetem széles választékát!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!