Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Ismerje meg közelebbről a naspolyát!

Ha kellene mondani tíz hazánkban is termő gyümölcsöt, szinte biztos, hogy alig szerepelne néhány felsorolásban a naspolya.

Magyarországon ritkán fordulnak elő ezek a kis méretű, csinos virágokkal díszítő, különleges gyümölccsel megörvendeztető fák, amelyekről jellemzően novemberben szüretelhet a kertbarát.

Jómagam kifejezetten kedvelem a naspolyafát, aminek számos oka van és ha erről a fafajról van szó, egytől egyik mind különleges.

A 'Hollandi óriás' naspolya gyümölcse

A 'Hollandi óriás' naspolya gyümölcse

Lehet, hogy az Ön lakóhelyén lasponyának, miszpolyának vagy naszpolyának nevezik, ám egyvalami biztos. Amikor az első fagy megcsípi a termését, ott valami egészen rendhagyó születik. Tartson velem és ismerje meg jobban ezt a gyümölcsfát!

Mit érdemes tudni a naspolyáról?

A kis termetű naspolyafa alapvetően a meleget kedveli, mégis nagyon jól tűri a telet, így a hazai klíma is tökéletes a számára. Talaj szempontjából sem válogatós, virágai pedig öntermékenyek, így több szempontból ez a tökéletes gyümölcsfa.

Dekoratív lombkoronája miatt igazi esztétikai kuriózummá válik a kertekben, utcafrontokon és parkokban egyaránt.

Alapvetően az almával, a körtével, valamint a birssel áll rokonságban, ám a magjai nagyon kemények és igen nehezen csíráznak. Pontosan ezért nem egyszerű szaporítani, ám ha csemetét vesz, ültetésével kezdőként is könnyen boldogul majd.

Az első virágait májusban bontja, termése pedig az ősz végén érik be, jellemzően novemberben élvezheti a nem mindennapi ízvilágot. A termése az érés előtti időszakban barnászöld színű, ám tipikus alakja már ekkor felismerhető.

Maga a gyümölcs nagyjából dió méretű, csúcsa besüllyedt, amelyet öt csészelevél maradvány díszít. Éréskor az egész felülete bebarnul.

Maga a fa általában 8 méternél nem nő magasabbra, levelei pedig sötétzöld színűek, ovális alakúak, tapintásuk pedig az emberi bőréhez hasonlatos. Ráadásul nem csak a virágzás idején nyújtanak különleges látványt ezek a fák, hiszen ősszel sárga és piros színekben pompáznak a levelei.

Naspolya termése a jellegzetes öt csészelevél maradvánnyal

Naspolya termése a jellegzetes öt csészelevél maradvánnyal

Virágainak minden esetben öt szirma van, átmérőjük pedig nagyjából 2-3 centiméteres. Ezek a gyümölcsfák kifejezetten szívósak, ellenállóak a betegségekkel szemben.

Különböző fajtái vannak, így érdemes szétnézni webáruházam kínálatában annak érdekében, hogy megtalálja az Önnek leginkább tetsző naspolyafát.

Igen magas a naspolya vitamintartalma!

Kevesen tudják, de a naspolya tulajdonképpen igazi vitaminbomba és számos jótékony hatással bír az emberi szervezet számára. A gyümölcs húsa bővelkedik C,- B- és E-vitaminokban, valamint vasban, kalciumban, káliumban, mangánban és cinkben is. Emellett a magjából készült főzet vesehajtó hatású.

Nem mindegy, mikor szüreteli le a gyümölcsöket!

Már alapvetően szokatlan e fák esetében az, hogy novemberben jön el a szüreti időszak, amikor már minden más gyümölcsöt betakarított a kertbarát. Lényeges, hogy a szedésével mindenképpen meg kell várnia az első fagyokat, hiszen akkor az igazi, ha megcsípi a dér, akárcsak a csipkebogyó vagy a som esetében.

Amennyiben ez még nem következett be, még nem érdemes megkóstolni, ugyanis nem élvezheti majd azt a puha, almapüréhez hasonló állagot és ízvilágot.

Hogyan használható fel a naspolya termése?

Az érett gyümölcs héjától nagyon könnyű megszabadulni, így nyersen is fogyasztható, ám mivel egy egészséges naspolyafa akár 40-50 kg gyümölcsöt képes teremni, így biztos lehet abban, hogy nem tudják majd az egész éves adagot ilyen módon elfogyasztani.

A jó hír viszont az, hogy készíthet belőle lekvárt, gyümölcslevet vagy „sajtot” is, akár a birsalma esetében. Remekül illik süteményekhez és húsételekhez egyaránt.

A naspolya virága és gyümölcse

A naspolya virága és gyümölcse

Bátran ajánlom ezt a még ritkán ültetett gyümölcsfát minden kertbarát számára, ahol elfér a birtokon egy kisebb termetű, alacsony igényű, kiemelkedő esztétikával rendelkező gyümölcsfa, amely igazán különleges gyümölccsel hálálja meg a gondoskodást.

Amennyiben Önnek is tetszett ez az összefoglaló, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: naspolya