Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Ezek az alacsony igényű kerti növények kiemelkedő ékei lesznek a kertjének!

Igen sok kertbarát fordul hozzám időről időre azzal kapcsolatban, hogy bár van egy kertjük és nagyon szeretnék, ha gyönyörű növények lennének benne, de sajnos kevés szabadidejük és bonyolult beosztásuk miatt nincs idejük arra, hogy elegendő időt fordítsanak rájuk. A helyzet az, hogy erre is van megoldás, ugyanis ilyen helyzetben érdemes olyan lakókat választani a kertbe, amelyek bár dekoratívak és esztétikusak, ugyanakkor alacsony igényeik vannak.

Így akkor is gyönyörű lehet a birtoka, ha csupán kevés időt tud a szabadban tölteni a növények ápolásával. Összegyűjtöttem néhány olyan növényt, amelyek ültetésével teljessé és különlegessé teszi a kertjét akkor is, ha szoros az időbeosztása.

Marokkói menta

A marokkói mentát az egyik legfinomabb mentának tartják, ráadásul jelenlétével számos szempontból hatással van a kert atmoszférájára. Ez az illóolaj tartalmú növény, egy kellemes illatú és aromájú, lágy szárú évelő növény. Körülbelül 60 cm magasra megnövő, bokros növekedésű. Remekül tűri a hideget, ráadásul adott esetben cserépben is nevelhető. Rózsaszín, ajakos virágait nyár végén hozza. Ha fényigényes helyet választ a kertben a menta számára, biztos lehet abban, hogy évekig csodálatos éke lesz a kertjének jelentős időráfordítás nélkül.

Tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajt kedvel, de talajjal szemben nem igényes növény, rosszabb minőségű talajokon is megél. Közepes vízigényű, arra viszont mindenképp ügyelni kell, nehogy túl legyen öntözve, mivel a pangó vizet nem bírja. Ráadásul kiváló ízű, üdítő, frissítő tea készíthető leveleiből, hajtásaiból, amelyek tavasztól őszig folyamatosan szedhetők.

Ha szeretné máris megrendelni a marokkói mentát, hogy mielőbb elültethesse a kertjében, ide kattintva megteheti.

Rozmaring

Rozmaring

A rozmaring esztétikus megjelenésű gyógy- és fűszernövény, amelynek finom aromája nyugtató, stresszoldó hatású. Jellemzően 50-100 centiméter magasra nő meg, határozottan igénytelen növény ugyan, de a tápanyagban gazdag földben egészségesebben és gyorsabban fejlődik. Érdemes védett helyre ültetni, de kedveli a tűző napot is, kifejezetten melegigényes fajta. Szárazságtűrő képessége magas, de az olykori öntözést meghálálja; a pangó vizet kerülje, mert gyökerei könnyen tönkremehetnek.

Mínusz 17 Celsius fokig tűri a hideget, így nem kell aggódnia a téli időszak miatt sem. Nem beszélve arról, hogy segítségével az ételek is ízletesebbek lesznek.

Online kertészetemben is megvásárolhatja a rozmaringot ide kattintva.

Sudárzsálya

Sudárzsálya

Ez a mindössze 0,5-1 méter magasra növő félcserje igazi különlegességnek számít a kertekben. Szürkészöld levelei aromásak, amelyet júliustól-szeptemberig nyíló liláskék bugavirágzata tesz teljessé. Szárazságtűrése igen magas, homokos kavicsos, homokos talajon is megél. Szoliterként is megállja a helyét, de akár térhatárolóként is ültetheti.

Ha ide kattint, akkor már rendelhet is kertészetemből Sudárzsályát! 

Aranycserje

Aranycserje

Az aranycserje egy csodálatosan szép aranysárga színben pompázó növény, amely igazán egyedi színfoltja lehet kertjének. Igen gyorsan növekszik, jellemzően 2-3 méter magasra nő meg és igen erőteljesen meghatározza a kertje összképét. Napsárga virágai tavasszal nyílnak, melyek teljes hosszában ellepik a cserje ágait. Napos és félárnyékos helyen egyaránt jól érzi magát, azonban fontos kiemelni, hogy ha napos területre ülteti, bőségesebb virághozamra számíthat.

Nincsenek nagy igényei, átlagos kerti földben is kiválóan fejlődik. Emellett remekül tűri a városi, szennyezett levegőt, így a város kellős közepén egy előkertben is csodálatosan megél. Levelei alapvetően élénkzöld színűek, ám az ősz beköszöntével aranysárgává színeződnek, melyet egy cseppnyi lila árnyalat tesz teljessé. Szoliterként, egyedül is lehet ültetni, de rendszeres metszéssel egységes, összefüggő, sűrű sövény nevelhető belőle.

Az aranycserje online kertészetemben ide kattintva tekinthető meg. 

Rózsák

Rosa 'Kimono' - lazacrózsaszín virágágyi floribunda rózsa

Bár a rózsákkal időről időre van tennivaló, mégis alapvetően az igénytelenebb növények kategóriába sorolnám őket, ugyanis ezeknek a feladatoknak az elvégzését követően nem igényelnek folyamatos odafigyelést ha csak nem a szépségükben való gyönyörködésről van szó. Nem véletlen szoktam kezdő kertbarátoknak is ajánlani a rózsa ültetést, ugyanis az alapfeladatok, mint például a szabályszerű ültetés, a helyes öntözés, és a szakszerű metszés könnyen elsajátíthatóak a segítségükkel.

A legtöbb fajta rózsa gondozása összetett, ugyanakkor nem bonyolult feladat. Érdemes ritkábban, körülbelül 6-7 naponta öntözni őket bő vízzel, odafigyelve arra, hogy pangó víz ne legyen körülötte. Az elnyílt virágok rendszeres visszametszése arra ösztönzi a növényt, hogy újabb és újabb virágkölteményekkel örvendeztesse meg a gondos kertész szemét és lelkét is.

Teljes rózsa választékomat ide kattintva tekintheti meg.

 

Természetesen mindezt nem jelenti azt, hogy ha elülteti ezeket a növényeket, teljesen magára hagyhatja a kertet, hiszen az igényszinttől függetlenül a kert minden lakójának szüksége van a törődésre időről időre. Tény azonban, hogy ha van olyan zsúfolt hétvége, amikor alig van otthon és örül, ha egyáltalán végre átlépi a háza küszöbét, a fenti növényeknek nem lesz vele problémájuk.

Amennyiben Önnek is megtetszettek a fentebb látott növények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: válogatás