Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Blog

Blog

Megyeri Szabocs kertészeti blogja, melynek küldetése, hogy világosan lássuk: zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is.

Szeretném a kertészkedést közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek...

2022. 08. 15. 08:37:00
Tanácsok a gyermekbarát kert kialakításához

Mikor egy gyermek megteszi az első lépéseket, onnantól kezdve nincs akadály az apró felfedező előtt. Ha van ilyen kis totyogó a családjában, akkor Ön tudja a legjobban, mennyire résen kell lenni, mikor útnak indul egy világgal ismerkedő kisember. Ebben a cikkemben azokat a szempontokat gyűjtöttem össze, melyet a kerttervezése, növényesítése során érdemes figyelembe venni.

2022. 08. 13. 08:29:00
5 tipp a gyermekbarát kerthez

Ha gyermek érkezik a családba, akkor sok minden újra szerveződik, ez alól a kert sem kivétel, ezt a területet is érdemes szemügyre venni, és a kisgyermek igényeinek megfelelően átalakítani. A gyermekbarát kert két fő jellemzővel bír, egyfelől biztonságos, másfelől ingergazdag és izgalmas terület. Ebben a cikkemben ötleteket hozok egy ilyen izgalmas kert létrehozásához.

2022. 08. 10. 12:36:00
A nagy szívvirág nevelése a kertben

A szívvirág az egyik legromantikusabb növény, hiszen virágai szívecskéket formáznak, így ez az különleges dísznövény nem hiányozhat egyetlen romantikus hangulatú kertből sem, és különösen ajánlott ifjú szerelmesek, friss házasok számára!

2022. 08. 09. 11:52:00
Ismerje meg a xeriscapinget!

A xeriscaping, vagyis az alacsony vízfelhasználású növényekre alapozó kertkialakítás külföldön már évek óta divatos, nálunk még alig terjedt el. Az egyre fokozódó aszály miatt viszont lehet, hogy nálunk is gyakrabban találkozhatunk vele a jövőben, Európa-szerte.

2022. 08. 08. 06:12:00
Az illatos kékszakáll

Amennyiben szeretné feldobni egy kicsit kertjét, akkor érdemes megnéznie a kékes-lilás virágaival, és levendula illatú leveleivel igazán egyedi Kékszakáll cserjét. Ezek a tulajdonságok csak úgy fognak előjönni, hogy ha a kert déli részére, folyamatosan napos helyére lesz kiültetve. Ebben a cikkben bővebben is bemutatom önnek ezeket a növényeket.

2022. 08. 07. 07:00:00
Bodzafélék a kertben

A bodza hagyományosan elterjedt kerti növény, mely egyszerre szolgálja a háziakat üdítőital készítésére alkalmas virágaival, és szép, dekoratív megjelenésével is. A bodzát azért szeretik sokan a kertekben, mert terebélyessége, díszessége miatt hatásosan dobja fel a kert látványát, ugyanakkor nevelése roppant egyszerű, igényei alacsonyak. Ismerje meg Ön is ezt a sokoldalú növényt!

2022. 08. 05. 16:12:00
Futónövények előnyei és hátrányai

A futónövények divatja nagyon régi, előszeretettel alkalmazzák őket csúf falak takarására, olcsó, kevés gondozást igénylő zöld bevonatként, vagy erkélyeken, teraszokon, élő függönyként.

2022. 08. 04. 15:22:00
Futónövény, ha útban van

Érdekes, és szokatlan kérdéssel szembesültem a minap, mert általában az ültetéssel, növénytelepítéssel kapcsolatban keresnek meg, most mégis az ellenkezője, egy növény eltávolítása került szóba. Egész pontosan arról van szó, hogy adott egy társasház, melynek egyik falán több emelet magasságban vadszőlő kapaszkodott fel, mégpedig a szomszéd telekről indulva.

2022. 08. 02. 14:05:00
Mediterrán kertfantáziák

Nyáron különösen kellemes a kertben ücsörögni, napfürdőzni, kiülni olvasni, vagy este egy jó pohár bort meginni. Ha az élményt fokozni szeretnénk, kertünket kicsit át is alakíthatjuk.

2022. 08. 01. 10:00:00
Káliszappan alkalmazása A növényvédelem örök téma. Soha nem csökken az érdeklődés iránta. Persze, nincs is lehetőségünk kevesebbet foglalkozni vele, mert a kártevők és kórokozók megállíthatatlanul törnek előre és károsítják, megbetegítik növényeinket. Ennek megakadályozására jó lehetőséget kínál a káliszappan vagy kenőszappan. 
2022. 07. 30. 11:46:00
Homokozó a kertre hangolva

A kerti homokozó a gyermekek számára mindig nagy öröm, ráadásul kis odafigyeléssel a kert szerves részévé is tehetjük, ahol akár árnyékot adó fákat is telepíthetünk a közelébe, így még jobbá téve a környezetét.

2022. 07. 30. 11:13:00
Gömb szivarfa ültetése

Alacsony termetű, kompakt méretű, de nagyon dekoratív díszfát keres? Akkor lehet, hogy most megtalálta, ugyanis a gömb szivarfa valószínűleg éppen Önnek való! A gömb szivarfa kisebb kertekbe elsőrangú választás, de szolid mérete miatt szoliternövényként is remek nyílt, központi területekre, valamint kifejezetten ideális utcai fa!

2022. 07. 28. 19:54:00
A Clematis betegségei, kártevői

A kerti iszalagok (Clematis nemzetség) igazán látványos kerti dísznövények. Ezek a kúszócserjék – fajtától függően – 1-3 méter magasságig kapaszkodnak fel. A mászáshoz a leveleik nyelét, vagy a levelek gerincét használják fel, ez a szerv képes a csavarodásra. Ahhoz viszont, hogy sikerélményünk legyen bennük és több éven ét gyönyörködhessünk virágjaikban fokozottan oda kell figyelnünk a növényvédelemre.

2022. 07. 24. 14:30:00
Dohányfüst a lakásban: Így hat a növényekre

A dohányzás egy vitathatatlanul rossz szokás, egészséges vetülete nincsen, ellenben ártalmas a dohányzóra, és környezetében élőkre egyaránt. Azt hiszen, nagyon kevesen töprengenek el azon, hogy a beltérben a cigarettafüst milyen hatással van a szobanövényekre.

2022. 07. 22. 16:06:00
Múltidézés a kertben történelmi rózsákkal Bizonyos rózsafajták tulajdonképpen egy-egy szeletet jelentenek a régmúltból. A történelmi rózsák folyton reneszánszukat élik, hiszen bemutatják a múltat, de alkalmazkodnak a jelenhez. Ismerje meg közelebbről ezeket a történelmi rózsafajtákat! 
2022. 07. 22. 13:31:00
TeSzedd, idén újra!

A szemetelés egy globális, minden országot érintő probléma, melynek felszámolása csak odafigyeléssel és edukációval lehetséges, azonban ehhez szükség van olyan kezdeményezésekre, melyek a szeméthalmok felszámolásán keresztül mutatják meg a probléma gyökerét.

2022. 07. 20. 13:09:00
Telepítéstől a gondozásig: Cserszömörce a kertben

A cserszömörce sokrétűen használható, mely a napjainkban elérhető számtalan kertészeti változatnak köszönhetően szinte bármelyik kerttípusba sikerrel telepíthető. Használhatjuk szoliterként, de sövényként is. Gondozásáról, ültetéséről és felhasználásról ebben a cikkemben tájékozódhat részletesen.

2022. 07. 18. 08:00:00
Spenót a kertben

A spenótot egészen biztosan kisgyerekkorunktól ismerjük, hiszen számos jótékony hatása van, fogyasztása minden életkorban ajánlott. A kertünkben is megnevelhetjük, hiszen termesztése igen alacsony költség- és munkaigénnyel jár. Ebben a cikkemben ezt sokoldalúan felhasználható növényt mutatom be Önöknek.

2022. 07. 16. 20:22:00
Állatutánzó orchideák

A természet mindig rengeteg furcsasággal lep meg minket, a növények között tényleg akadnak olyan fajták, melyek egészen hihetetlen külalakkal rendelkeznek, például állatokra hasonlítanak. Egyes esetekben logikus magyarázat áll a hasonlóság mögött, mert például a virág rovart imitálva szeretné a beporzást végző rovarokat magához csalogatni, máskor viszont egyszerűen a véletlen játéka idézi elő a hihetetlen látványt. Az orchideák már önmagukban is káprázatosak, az alábbiak azonban messze túltesznek az átlagos példányokon.

2022. 07. 13. 16:43:00
7 különleges növény, amelyet nem láthat minden kertben!

Számos olyan klasszikus növény létezik, amelyek csodálatosan széppé varázsolják a kertet, ráadásul az általuk megteremtett nem hétköznapi atmoszférába is hamar beleszeret az ember. Léteznek viszont olyan fák, virágok és cserjék, amelyek annyira különlegesek, hogy még az is előfordulhat, hogy eddig még soha nem találkozott hasonló szépségekkel a hazai kertekben.

2022. 07. 12. 19:53:00
A tollborzfű ültetése és gondozása

A díszfüvek töretlen népszerűségű évelők, melyeken belül egy könnyen kezelhető és látványos csoportot alkotnak a tollborzfüvek (Pennisetum), melyek között egészen apró és nagyobb termetű fajtákat egyaránt találhatunk. Ebben a cikkemben megismerkedhet a tollborzfüvek alapvető tulajdonságaival és gondozásuk fő lépéseivel.

2022. 07. 12. 12:27:00
Kerti komposztálás tudnivalók

A jól bevált istállótrágya mellett kiváló alternatíva lehet a komposzt, melyet mi magunk is előállíthatunk otthon, elenyésző befektetéssel. A cikkben megmutatok mindent erről a témáról!

2022. 07. 10. 08:00:00
A kerti tavak és medencetavak hatásai

Ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a kertünkben tó, vagy egy kisebb tavacska kialakítására alkalmas hely van, akkor egészen új világ nyílik meg előttünk. Ebben a cikkben összegyűjtöttem, mit adhat akár egy kerti tó, akár egy medencetó, ha megfelelő növénytársítással kombináljuk.

2022. 07. 08. 16:03:00
Drámai színek a kertben

A kertben a drámai színvilágot tükröző növények telepítése nem új keletű dolog, hiszen különleges varázsuk abban rejlik, hogy a megszokottól eltérő, sokszor sötét árnyalatokat hordozó növények kitűnnek a sokszínű zöld árnyalatok közül. Ebben a cikkemben megmutatom, milyen növényeket érdemes választani, ha ilyen hatást akarunk elérni.

2022. 07. 06. 15:16:00
A majoránna felhasználása

A nagy népszerűségnek örvendő majoránnát elsősorban fűszernövényként termesztik és gyűjtik, de ismert még számos gyógyhatásáról is. Aromás, fűszeres íze miatt a mediterrán konyha egyik közkedvelt növénye.