Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Gyermekbarát kertek

Megyeri Szabolcs
2015. 03. 26. 16:47:37

A kertépítés, kertrenoválás során gyakran speciális szempontokat is figyelembe kell venni. Az egyik ilyen különleges körülmény, ha a kertet kisgyermek is birtokba veszi majd, ilyenkor az ő igényeihez, lehetőségeihez kell igazítani (legalábbis részben) a kert kialakítását. Miről is van szó?

Érthető módon kisgyermekes kertekben a legelső szempont a biztonság. A kiálló, éles ágyásszegélyek, az instabil csatornafedelek, a gyermekek test/fejmagasságában lévő hegyes, éles peremű kerti terep-, és dísztárgyak mind veszélyfaktorok, melyeket haladéktalanul meg kell szüntetni. Fontos továbbá a kertben használatos vegyszerek, szerszámok, veszélyforrást jelentő gépek (fűnyíró, szegélyvágó) biztonságos elzárása. Nem csak tárgyak, növények is jelenthetnek veszélyt, így tételesen vegyük számba a kert flóráját, és a tüskés, szúrós, mérgező fajtákat kerítsük el, vagy cseréljük ki. Az allergizáló növényeket mindenképpen el kell távolítani!

A kialakítás mikéntjét illetően véleményem szerint a hiedelmekkel ellentétben a gyerekek nem a nagy, nyílt, pázsitos területeket szeretik, hanem az izgalmas, játékra, bújócskára, felfedezésre alkalmas kerteket. Azt javaslom tehát, teremtsünk izgalmas, buja sarkokat, kis ösvényeket, ültessünk színes, illatos, változatos megjelenésű dísznövényeket, helyezzünk el színes köveket. Fokozhatjuk a hatást, ha különböző állatokat csalogatunk a kertbe, melyeket a kicsit csodálhatnak, megfigyelhetnek. Egy madáretető, vagy madárfürdető tálka a csicsergő szárnyasokat fogja vonzani, ültethetünk pillangócsalogató növényeket, kihelyezhetünk lapos köveket, ami alatt gyíkok bújhatnak meg, a kert félreeső sarkába halmozott szalma, vagy komposzt alatt pedig sünik telepedhetnek meg. Nem csak a szemnek, a szájnak is lehet ültetni, például ehető termésű fák, cserjék telepítésével, de egy gyermekveteményes kialakításával a kertészkedést is megszerettethetjük az apróságokkal! 

Tartalomhoz tartozó címkék: gyermekbarát kert