Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Nyárfát a kertbe!

A nyárfa egy igazán termetes alkatú, domináns látványt nyújtó fa, amely a nagyobb kertek tökéletes dísze lehet. Amellett, hogy elkápráztat a szépségével, árnyékot is ad, ráadásul egyedi, semmihez sem fogható atmoszférát teremt az udvaron. Ha már régóta gondolkozik azon, milyen fát kellene választania a kertjébe, akkor érdemes megismerkednie a nyárfával.

Mit érdemes tudni a nyárfáról?

Egy nyárfa fajtájától függően akár 25-30 méter magasra is megnőhet, így nem véletlen, hogy csak a nagyobb kertekbe ajánlott az ültetése. Sokan a különleges barkavirágzata miatt szeretik, de őszre is tartogat meglepetéseket ez a fafajta. Ekkor ugyanis elszíneződő lombja teszi egyedivé és színpompássá a kertet!

Nagyon gyorsan növekszik, viszont ezzel együtt érdemes odafigyelni rá, mert az évek múlásával elképzelhető, hogy törnek az ágai. A kidőlése miatt azonban nem kell aggódni, hiszen olyan méretes gyökérzettel rendelkezik, mely segítségével biztonságosan, stabil lábakon áll.

Milyen gondozást igényel egy nyárfa?

A nyárfa egy abszolút igénytelen fa a gondozás szempontjából, nem érzékeny a talaj minőségére, az időjárásra, de a levegő minősége sem befolyásoló tényező a számára. Éppen ezért láthatjuk gyakran hétvégi telkeken és strandokon is.

Mire érdemes odafigyelni a nyárfa ültetésénél?

A konténeres nyárfa csemete ültetése bármely évszakban lehetséges, kivéve a fagyos hónapokat. A fa helyének kiválasztásánál körültekintőnek kell lenni, ugyanis a kis facsemete hamarosan nagyon magasra nő majd. Így ha túl közel van egy épülethez vagy vezetékek futnak felette, akkor bajt okozhat a gyors növekedésű fa.

Tehát az ideális ültetési helyszín egy nagy méretű kert, ahol nem gond a nagyobb árnyék és az akár harminc méteres magasság sem. A megrendelt nyárfákat konténeres kiszerelésben szállítjuk, ez teszi lehetővé, hogy évszaktól függetlenül, bármikor el lehet őket ültetni, kivéve a téli, fagyos hónapokat.

Az ültetési folyamat is egyszerűbb így, hiszen mivel már begyökeresedett facsemetéről van szó, nem kell aggódni amiatt, hogy a műveletek közben sérül a gyökere.

Valójában maga az ültetés három egyszerű lépésben megvalósítható:

1. Ha megtalálta a facsemete számára ideális helyet, ásson egy ültetőgödröt! A méretezésnél vegye figyelembe a konténer nagyságát, így biztosan ideális lesz a fa számára.

2. Helyezze a gödörbe a csemetét! Figyeljen arra, hogy a gyökérzet felső része a talaj közelében maradjon, nem szabad túl mélyre ültetni.

3. A földet – lehetőleg a kiásási sorrendnek megfelelően – helyezze a fa köré, majd öntözze meg a csemetét. Ezek után lépjen egy kicsit hátrébb, álljon meg egy pillanatra gyönyörködni a nyárfában, melyet az imént ültetett el a saját kertjében!

IDE KATTINTVA megtekintheti a nyárfa kínálatomat!

Milyen fajtái vannak a nyárfának?

A nyárfának számos különböző fajtája van, amit egyetlen cikkben szinte lehetetlenség bemutatni, ezért csak párat mutatok be Önnek most.

A Vörös nyárfa újdonságnak számít Magyarországon, bár egyre több kertben figyelhető meg. Különlegességét az adja, hogy amennyire egyedi a megjelenése, annyira igénytelen a gondozás szempontjából. Pontosan ezért a kezdő kertbarát számára is ideális választás.

Ha szeretne többet megtudni a Vörös nyárfáról, az alábbi videóból tájékozódhat!

Az Oszlopos jegenyenyár jellegzetessége, hogy ezek a karcsú fák igen nagyra nőnek. Útszéli fasoroknál találkozhatunk vele, fő erénye, hogy remekül fogja a szelet.

Ha szeretné jobban megismerni ezt a nyárfa fajtát, az alábbi videóban megtekintheti!

A Kínai nyárfa 10-15 méter magasra nő, jellegzetessége a kúpos koronája, melyet bőrszerű, tojásdad, zöld levelei alkotnak. Mivel nem nő olyan nagyra, mint más társai, szoliter növényként is remekül megállja a helyét akkor is, ha nem óriási kertben ülteti el.

Ha szeretné megtekinteni a Kínai nyárfát, az alábbi videóban megteheti!

4 dolog, amelyek azt bizonyítja, hogy a nyárfának helye van a kertben!

Méretei miatt sokan ódzkodnak tőle, mégsem szabad elhaladni szó nélkül amellett, milyen csodálatos ékei lehetnek egy kertnek a nyárfák. Nem véletlen, hogy annak idején a nagy francia impresszionista festőt, Monet is ihletett kapott ezeknek a monumentális és gyönyörű fák látványától. Ha egy nagyobb méretű kert tulajdonosa és szeretne magasra növő fát ültetni, több okból is ajánlom, hogy a nyárfa legyen a birtoka új lakója.

1. Elképesztő megjelenésével meghatározza a kert atmoszféráját!

Megjelenésében alapvetően meghatározók nagy méretei, pontosan emiatt a nyárfa a nagyobb telkekre, utcafrontra vagy a nyílt területekre ideális választás, ahol nem zavar semmit és szabadon lehet benne gyönyörködni. Mivel több szempontból is domináns látványt nyújt, igen erősen meghatározza a kert atmoszféráját. Attól függően, milyen fajtát választ, 25-30 méter magasra is nőhet, ám varázsa nem csupán ebben rejlik.

2. Minden évszakban megörvendeztet valamivel

Ez a fa tipikusan olyan lakója a kertnek, amely minden évszakban megörvendezteti valamivel a kertbarátokat. A nyári és tavaszi hónapokban a különleges, rombusz alakú, fogas szélű leveleire terelődik a hangsúly, amelyek mérete még az egyes fákon is nagyon eltérő lehet, hiszen a kis levelek főként az oldalágakon, a nagyobbak az erősebb ágakon nőnek.

IDE KATTINTVA megtekintheti a nyárfa kínálatomat!

Nem beszélve a különleges barka virágzatáról, amelyet sokan összekevernek az úgynevezett „nyárfaszösszel”, amely főként áprilisban lepik el a környéket. Fontos tudni, hogy ezeknek jellemzően nincs allergén hatása, ha valaki tüsszög tőle, annak az lehet az oka, hogy az apró szöszök irritálják a nyálkahártyát.

Ettől elvonatkoztatva azonban a „tavaszi hóesés” látványa mindenképpen kárpótolja az embert. A nyárfa levelei az őszi hónapokban sárgává vagy világos arany árnyalatúvá színeződnek, amelyek mikor elkezdenek hullani, akár egy romantikus film díszleteként is helytállhatna a kert.

3. Kezdőknek is remek választás!

Bár első ránézésre nagy kihívásnak tűnik a nyárfa nevelése, viszont ez korántsem így van. Gondozási igénye ugyanis igen alacsony, ráadásul hétvégi kertbe, nagyobb udvarra vagy utcafrontra is bátran ültethető.

Az ültetés sem jelent nagy kihívást, ráadásul a telepítésre az év bármely fagymentes szakában sort keríthet. Amennyiben szeretne még többet tudni a nyárfa ültetéséről és gondozásáról, ajánlom figyelmébe egy korábbi bejegyzésemet, amely ide kattintva elérhető.

4. Remek választás lehet az oszlopos, vöröses-bordós levelű nyárfa is!

Ez a különleges nyárfa fajta kora tavasztól ősz végéig bíbor színű lombozattal nyűgözi le a kertbarátokat, ráadásul igen hamar a 4-5 méteres magasságot is elérheti. Mivel remekül tűri a metszést és a visszanyírást, tökéletes választás szoliterként, de megállja a helyét sorfaként vagy akár térhatárolóként is. 

Jól látható tehát, hogy milyen gyönyörű, esztétikus és monumentális megjelenésű fákról van szó, amelynek minden olyan kertben helye van, ahol nagy hely áll rendelkezésre.

IDE KATTINTVA megtekintheti a nyárfa kínálatomat!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!