Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Ezek a teendők várnak a kertben ősszel!

Bár már egyre gyakrabban esik az eső és úgy tűnik, a kertek lassan téli álomra készülnek, ám ez nem jelenti azt, hogy a kertbarátnak már ne lennének feladatai a birtokon. Éppen ellenkezőleg!

Az ősz számos izgalmas és hasznos tevékenységet tartogat az Ön számára is.

Itt az ideje az ültetésnek!

Nagyon sokan gondolják úgy, kitekintve az eső áztatta ablakon, hogy bizony erre az évre már lekéstek arról, hogy bármilyen új növényt elültessenek a kertben. A helyzet viszont az, hogy koránt sincs ez így. Tudvalevő, az ősz egy olyan különleges időszak, amikor fákkal és virágokkal egyaránt bővítheti birtoka lakóinak számát.

Átültetés

Egyre többen fordulnak hozzám azzal a kérdéssel, hogy mikor érdemes átültetni egyes növényeket a kertben. Kiemelendő, hogy minden egyes ilyen művelet nagy odafigyelést igényel, a legjobb időszak pedig erre a csapadékos ősz, amikor a talaj nedvességtartalma magas, így könnyen megteremtheti az ideális körülményeket a növény számára az új helyen is.

Az átültetés egyik legideálisabb időszaka az ősz.

Az átültetés egyik legideálisabb időszaka az ősz.

Facsemete ültetés

Ha szeretné, hogy új díszfa vagy gyümölcsfa tarkítsa a kertjét, akkor az ideális időszak erre az ősz, amikor szabadgyökerű és konténeres növények ültetése egyaránt lehetséges. Így jövő tavasszal, a hó elolvadása után már gyönyörködhet benne, miként indult fejlődésnek az elültetett facsemete.

Teljes gyümölcsfa csemete választékomat ide kattintva tekintheti meg.

Tavaszi hagymások elültetése

Bár az elnevezés megtévesztő, de a tavaszi hagymásokat mindenképpen ősszel kell elültetni ahhoz, hogy tavasszal gyönyörködhessen a szebbnél szebb virágokban, legyen az a tulipánok valamelyik fajtája, nárcisz, jácint, krókusz, liliom, írisz, amarillisz vagy más szépséges hagymás virág.

Kertészetem teljes választékát ide kattintva tekintheti meg.

Metszés és visszavágás

Sok növény esetében az ősz jelenti a visszavágás és a metszés időszakát is, amelyre szükség van ahhoz, hogy továbbra is esztétikusak és egészségesek maradjanak a birtoka lakói.

Évelő cserjék ágainak visszavágása

A helyzet az, hogy ha a cserjék ágai sárgulni és láthatóan öregedni kezdenek egyes részei, azokat most ősszel mindenképpen el kell távolítani. Mikor visszavágja, a növény visszaszívja a nedveket és regenerálja magát, ellenkező esetben viszont elhalhat.

Fontos, hogy ne kopassza meg túlságosan a cserjét, mégis legyen bátor, ha visszavágásról van szó.

Sövény idei utolsó visszavágása

Ha sövény öleli körbe a kertjét, akkor itt az ideje ezt is visszavágni, ugyanis így tavasszal is teljes pompájában tündökölhet majd a térhatároló. Persze oda kell figyelni arra, hogy a felület maradjon egységes, ne legyen lyukas a sövény a visszavágást követően sem.

A sövények szépségért ősszel sokat tehet!

A sövények szépségért ősszel sokat tehet!

E folyamat során az ágak közé hulló leveleket is szükséges eltávolítani, hogy megfelelő mennyiségű friss levegőhöz juthasson a növény.

Gyümölcsfák metszése

Szeptember vége, október eleje a legalkalmasabb arra, hogy elvégezze a gyümölcsfák metszését. A legtöbb gyümölcstermő esetében igaz az, hogy ha kimarad ez a folyamat, jó eséllyel kevés termésre számíthat és fája akár fel is kopaszodhat.

A gyepnek is szüksége van a kiemelt figyelemre!

Mivel a tavaszi és a nyári időszakban sokkal inkább igénybe vesszük a gyepfelületet mint egyébként, egyszerűen összetömörödik, így ilyenkor ősszel szüksége van a törődésre és a kiemelt figyelemre.

Fontos, hogy nem szabad a füvet 5 centiméternél kisebbre nyírni és a ráhullott leveleket is érdemes rendszeresen eltávolítani.

Mindezek mellett a gyepszellőztetésnek is most jött el az ideje, amelyet száraz, csapadékmentes napon jó elvégezni.

Szüret

Bizony az őszi szüretnek is elérkezett az ideje, hiszen ilyenkor még számos finomság terem a kertben, amelyeket érdemes eltenni télire. Szóval ha megérett az alma, a szőlő vagy a körte, itt az ideje a betakarításnak!

A szüretelés örömteli munka a gyümölcsösben.

A szüretelés örömteli munka a gyümölcsösben.

Gondoskodjon a nem fagytűrő növények biztonságba helyezéséről is!

Főleg az ősz második felére igaz az, hogy az első fagyok beköszöntővel a nem fagytűrő növényeket biztonságba kell helyezni. A cserepes és a dézsás növényeket, amelyek a tavaszt és a nyarat a szabadban vagy a teraszon töltötték, itt az ideje védett helyre tenni.

A fiatalabb, ősszel ültetett facsemetékre is érdemes gondolni, amelyhez a legjobb módszer, ha néhány centiméter magasan földet halmoz fel a fa törzse körül.

A fenti teendők mindegyike elengedhetetlen, így bölcs dolog egy listát készítenie arról, mi mindent szeretne megvalósítani még az őszi hónapok folyamán a birtokán. Higgye el, bár várni kell arra, hogy a munka teljes eredményét láthassa, a kert tavaszi ébredésének látványa mindent megér majd.

Amennyiben Ön is hasznosnak találta a fenti bejegyzést, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: kertészeti tanácsok