Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Egzotikus megjelenésével és virágaival hódít a selyemakác!

Ma már egyre több hazai kertben is látható az egyedi megjelenésű selyemakác, ám annak idején egészen messziről érkezett hozzánk ez az igazán különleges növény. Nem véletlen, hogy sokan perzsa selyemfának is nevezik, hiszen főként az iráni és kínai területeken őshonos ez a magas díszítőértékkel rendelkező fa. Még különlegesebbé teszi, hogy virágai vonzzák a rovarokat, köztük a pillangókat, így a fa valóban életteli, aktív miliőt teremt maga körül.

Ha eddig csak abban volt biztos, hogy szeretne valamilyen fát ültetni a kertjében, azt viszont még nem döntötte el, hogy milyet válasszon, akkor érdemes megismerkednie ezzel a különleges növénnyel.

Mit érdemes tudni a selyemakácról?

A selyemakác a kisebb termetű díszfák közé tartozik, magassága kifejlett korában hat tíz méter, lomkoronája pedig kecses, ívelt formájú. Ennek a kompakt formának köszönhetően kisebb kertekbe is ajánlott az ültetése, de az sem véletlen, hogy a déli országokban igen gyakran ültetik utcai sorfaként is.

Hiszen kedvező méretei mellett a megjelenésével is hódít a selyemakác, így akár a környék egész hangulatát megváltoztathatja, különösen nyaranta. Fontos tudni erről a növényről, hogy igényli a törődést, ráadásul rendszerint csak a csemete ültetésétől számított negyedik évtől hozza különleges virágait.

Fiatal korában még igen érzékeny a fagyra, így különösen lényeges az odafigyelés, később már jellemzően remekül bírja a téli időszakot, ilyenkor mindössze egy-két kisebb ág eshet áldozatul a mínuszoknak. Válasszon neki kertben olyan helyet, ahol félárnyékot adó lombkoronája alá mi is leülhetünk és kellemesen eltölthetjük a nyári délutánokat, miközben virágainak szemet gyönyörködtető látványát élvezhetjük.

Gyönyörű virágai egzotikus hangulatot teremtenek a kertben

Egy olyan kertben, ahol az egyik „lakó” egy selyemakác, bizony a nyári időszakot meghatározzák szakaszosan nyíló virágai, amelyek leginkább rózsaszínek, de olykor lilás árnyalat is megfigyelhető bennük. A porzószálak különleges elhelyezkedésétől pedig megkapják azt a semmihez sem hasonlító borzas, bohém, egzotikus megjelenést, amely képes megváltoztatni a birtok komplett atmoszféráját.

Ősszel a színes levelek váltják fel a virágok helyét, télen pedig a fa lehullajtja leveleit, ám a „pihenés” után tavasszal már újra zöld színben pompázik majd. További érdekesség a fával kapcsolatban, hogy a levelei éjszaka és esős időben összezárulnak, majd a napsütés visszatértekor újra szétnyílnak.

Ebben a korábban készült videómban megmutatom Önnek, hogy is festenek ezek a virágok egy fiatal fán:

Itt pedig az összes selyemakáccal kapcsolatos videómat megtekintheti

Milyen fajtái vannak a perzsa selyemfának?

Ha úgy érzi, máris elnyerte a tetszését a selyemakác, érdemes megismerkednie az alapfaj mellett a bordó levelű, vagy az esernyőt formázó lombozattal rendelkező változattal is. Az egyik nagy kedvenc a kertbarátok körében a selyemakác Summer chocolate fajtája, más néven a bordólevelű selyemakác laza, ernyő jellegű koronájával igazi egzotikus hatást keltő díszfa. Fantázianevét leveleivel díszítő tulajdonságáról kapta, melyek kihajtáskor zöldes-bordós árnyalatúak, később mély bordó színben pompáznak, ezt követően pedig csokoládé árnyalatot vesznek fel.

További különlegesség, hogy ősszel barnás-lilára színeződnek. Különleges megjelenését levelein kívül lilásrózsaszínű pamacsokban álló hosszú porzószálai adják. Termése 8-12 cm hosszú barna hüvelytermés, ami érés után még sokáig a fán marad.

Ezen a fotón pedig a Tropical Dream gyönyörű virágait láthatja

A selyemakác különböző fajtáit ide kattintva tekintheti meg online kertészetemben!

Kinek ajánlott a selyemakác ültetése?

A selyemakác ültetését jó szívvel ajánlom mindazoknak, akik egy kezelhető méretű, a kert arányait megtartó, ugyanakkor exkluzív megjelenésű, mediterrán hangulattal rendelkező díszfát keresnek birtokukra vagy utcafrontjukra. A selyemakác mellett szól a szokványostól eltérő, mutatós lombkoronája, heteken át díszlő szép virágzata, és széleskörű felhasználhatósága is. A növénynek vannak károsítói (róluk ITT írtam bővebben), ugyanakkor odafigyelve rá egy hosszú ideig mesésen festő dísznövényt kaphat.

Amennyiben Önnek is megtetszett a selyemackác, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: selyemakác