Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Döntés a kertészetek vasárnapi zárvatartásáról

Megyeri Szabolcs
2015. 02. 23. 12:41:37

MAGYARORSZÁGON NINCS TÖBBÉ VASÁRNAPI UTCAFRONTSZÉPÍTÉS ÉS KÖZÖSSÉGI KERTÉPÍTÉS

A kertész szakma, és a Kertbarátok most valami olyannal néznek szembe amire nem lehet felkészülni.

Tehát akkor a helyzet úgy áll, hogy kertészeti szezonban a hazai családi kertészeteket vasárnap erőnek erejével bezáratják.

Az alábbi kérdésekre keresem a választ:

  • ha bezáratják a kertészeteket, azért alkalmazottak bemehetnek például öntözni, egy 1000 - 2000 négyzetméteres élő növénnyel tele lévő árudába, vagy pedig a tulajdonos, aki sokszor szakmailag elismert idős bácsi (például 65 éves) akit eztán örökös vasárnapi rabszolgamunkára kényszerít a helyzet, és inkább az egészségét is kockáztatja, de nem fogja tétlenül végignézni a növényei pusztulást, hanem nekiáll öntözni. Tehát akkor ebben a szezonálisan működő ágazatban alkalmazott nem léphet vasárnap a kertészet területére dolgozni vagy csak nem árusíthat?
  • kiszállítások: a kertészetekből nagy és súlyos, speciális szállítási módot igénylő termékeket (földlabdás növény stb) kiszállítását a vásárlók leginkább hétvégére kérik, hiszen ekkor vannak otthon, ekkor tudják elültetni. Vasárnap - ha jól értem - akkor egy bezárt kertészetből ki se lehet állni a teherautóval és nem lehet kiszállítani a Kertbarátoknak a növényeket?
  • a sok helyen futó önkormányzati virágos programok hétvégén működnek teljes kapacitással, hiszen az emberek ilyenkor érnek rá. Akkor ezeknek a programoknak is vége van vasárnaponként, hiszen a már végiggondolt: bezáratott kertészetből teherautó növénnyel nem állhat ki.

MAGYARORSZÁGON NINCS TÖBBÉ VASÁRNAPI UTCAFRONTSZÉPÍTÉS ÉS KÖZÖSSÉGI KERTÉPÍTÉS

Racionális férfiember vagyok, de kevés dolgot tudok leírni ami ennél fájdalmasabb a lelkemnek.

Ez óriási visszalépés abban a munkában, hogy elkezdtünk beszélgetni, ismerkedni, és egyáltalán kitalálni (Hankiss) Magyarországot, és rájönni, hogy a közterület a miénk, nekünk is tenni kell érte! Az elmúlt fél évtizedben megszámlálhatatlanul sok utcafronti ágyás megszépítésén, beültetésén vehettem részt, ahol kivétel nélkül mindenki érezte: ez a mi országunk, és most együtt kitaláljuk hogyan legyen zöldebb, élhetőbb, virágzóbb. Ezen programok jelentékeny része vasárnap volt, és évelő növények, cserje sorok, díszfák, gyümölcsösök ültetése volt a központi része a családi, közösségi programnak, mely most ellehetetlenül hiszen vasárnap nem lehet kiszállítani majd a programhoz a növényeket a kertészetekből.

A kertész szakma, és az általa közvetíteni próbált üzenet eddig is méltatlanul mellőzött volt a rendszerváltás utáni országunk vezetését nézve, de most még az eddigi álló helyzetben is sikerült magunkat kigáncsolnunk.

Az "addig nem nyugszunk, míg a Kárpát medence egy virágos kert nem lesz" álma ma egy lépéssel megint távolabb került.

 

Megyeri Szabolcs
Kertész

< < Vissza a bloghoz

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus