Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A császárfa károsítói

A császárfa hazánkban is egyre népszerűbbé válik - hogy miért, arról ITT írtam korábban -  így nem szabad elmennünk amellett, hogy bizony ezt a növényt is olykor-olykor megtámadhatják kórokozók, amik visszavethetik a növény fejlődését, csökkenthetik esztétikai értékét.

A császárfáról általánosságban

A Kínában honos császárfa a tátogatófélék családjának tagja (Scrophulariaceae). Akár 10-12 méter magasra is megnövő, terebélyes koronát nevelő növény. Levelei nagyméretűek, finoman szőrözöttek, és szív alakúak. A messziről is szembe tűnő, óriási koronája mellett, a fa másik ékessége a liláskék virágai. Az áprilisban-májusban nyíló 20-30cm-es felálló buga virágzatának látványa hamar leveszi az embert a lábáról. A már fiatalon erőteljes növekedésű császárfa évente akár 3-4 métert is képes megnőni, emiatt gyakran ültetik parkfaként. A közterületeken való elterjesztése azért is lenne fontos, mert a városokban megszokott útsorfákhoz képest sokkal nagyobb a növény szén-dioxid megkötő képessége, ezáltal hatékonyabban tisztítja a városi levegőt. A fa kifejezetten meleg- és napfényigényes, ezért a legjobb, ha belső udvarokban vagy délies kitettségű területeken helyezzük el a növényt. Tápdús és jó vízáteresztő, laza talajon érzi jól magát.

Ebben a cikkemben részletesen, bőségesen bemutattam a császárfát, olvassa el, ha még nem tette meg

A császárfa kórokozói szerencsére kevesen vannak, jelenleg egyet lehet igazán kiemelni, amivel van esély találkozni.

A császárfa ”boszorkányseprűsödése”

Császárfa boszorkányseprűsödés

A feltűnően sűrű, seprűre hasonlító hajtásvég okozója egy fitoplazmás betegség.

A császárfa legfontosabb és legelterjedtebb betegsége a császárfa ”boszorkányseprűsödése”. A császárfa e látványos betegségét egy fitoplazma okozza, mely kórokozó ellen sajnos nem lehet kémiai növényvédőszerekkel fellépni.

A betegség elnevezése magára a tünetre utal: a fa egyes hajtásvégein egy sárga levelekből álló, sűrű, seprű-szerű elváltozást figyelhetünk meg, mely az ősz végére elhal. A betegség leginkább a faiskolákban jelentkezik, ott is a fiatalabb fákon. Idősebb fákon is megjelenhetnek a tünetek, azonban náluk nem okoznak olyan visszamaradást a növekedésükben, mint az ifjú magoncokon. A betegség elleni legjobb védekezés a megelőzés. A növénynemesítőknek köszönhetően ma már lehetőségünk van több császárfa-fajta közül választani, s ezek közül olyan fajtákat is találhatunk, melyek a kórokozónak ellenállnak.

Ha Ön is hasznosnak találta a császárfa károsítóival foglalkozó írásomat, akkor kérem, ossza meg ezt kertbarát ismerőseivel!

Szeretne egészséges, erős császárfa csemetét rendelni? Nézze meg kínálatomat itt.

További kertészeti cikkeket a Blogomban olvashat

Tartalomhoz tartozó címkék: császárfa növényvédelem