Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Biztosítást a kertre?

A biztosításokról elsőre szinte mindenkinek a lakásra, autóra vonatkozó szerződések jutnak eszébe, esetleg a nyaralás előtt kötött balesetbiztosítások, azt azonban már kevesebben tudják, hogy biztosítást a kertre is lehet kötni.

De vajon kire jó a kertbiztosítás, kinek van rá szüksége, és mire vonatkozik? Megpróbálom röviden összefoglalni a lényeget!

Biztosítás a kertre…

A legtöbb biztosítótársaság a lakás, és annak vagyontárgyai mellett kínál a kertre vonatkozó szerződéseket is, melyek gyakran igen kedvezőek. A kerti biztosítások közös ismérve, hogy nem vonatkoznak a fagykárokra, a kártevők és betegségek okozta növénypusztulásra, és a háziállatok károkozására sem, ugyanakkor kárenyhítés várható akkor, ha gépkocsi berohanása, vagy utcai pózna bedőlése okoz kárt, de a vandalizmusból eredő, vagy éppen csőtörés, tűzeset utáni kár is megtérítésre kerülhet.

Egy fa bedőlése a kertbe komoly kárt okozhat

A növények vonatkozásában a legtöbb szerződés azt garantálja, hogy az elpusztult növényzet újratelepítésével járó költségek kifizetésre kerülnek, így adott esetben a gondosan, és nem ritkán költségesen nevelt zöldségek, dísznövények pótlása nem jár majd külön kiadással. A biztosított növények körébe minden kerti zöld beletartozik, melyet nem kereskedelmi céllal nevelnek, így a gyeptől, a haszonnövényeken keresztül, a fák és sövények is biztonságban tudhatóak.

… és a kerti gépekre

Lehetőség van arra is, hogy a kert gépészeti berendezéseire is biztosítást kössünk, így többek között a medence vízforgató gépeire, napkollektorra, vagy hőszivattyúra. A kerti biztosítások ára, és a biztosítotti kör széles skálán mozog, de aki úgy érzi, szüksége lehet ilyen szolgáltatásra, biztosan talál megfelelő ajánlatot. Az árajánlatok eltérőek, az alapszintű szerződések már havi pár ezer forinttól elérhetőek, a széleskörűbb kontraktusok ára pedig értelemszerűen magasabb.

Kerti gépeket, berendezéseket is lehet biztosítani

Megéri ilyet kötni?

A legtöbb társaság a lakás, és annak vagyontárgyai mellett kínál a kertre vonatkozó szerződéseket is, melyekkel adott esetben jól járhatunk. Mivel minden társaság többé-kevésbé eltérő feltételeket fogalmaz meg, a következőkben a kerti biztosítás általános tudnivalóit szedem csokorba, az érdeklődők a pontos részletekről az intézmények munkatársainál tájékozódhatnak. Az ilyen biztosítások közös nevezője, - ahogy feljebb is említettem - hogy nem vonatkoznak a fagykárokra, a kártevők és betegségek okozta pusztulásra, és a háziállatok dúlására sem.

Egy alaposabban felszerelt kertnél is jól jöhet a kertbiztosítás

Ellenben kártérítés várható a birtok jármű, vagy idegen tárgy okozta sérülésekor (gépkocsi berohanása, vagy például utcai pózna bedőlése esetén), vandalizmusból eredő kár bekövetkeztekor, vagy éppen csőtöréskor, és tűzesetnél.

Tekintse meg kertészetem koros fa kínálatát, amire már megéri biztosítást kötni!!

Egyes biztosítások a kerti vagyontárgyakra is vonatkoznak, így ahol drágább kerti bútor, hintaágy, vagy értékesebb árnyékolórendszerek (napernyő, napvitorla) vannak, ott érdemes lehet gondolni arra, hogy ezek sérülésekor a biztosító megtéríti a kárt, vagy annak egy részét.

Tipp: bár a kertbiztosítások a lopásból eredő károkat nem térítik meg, mégis hasznos lehet, ha növényeinket, kerti értéktárgyainkat biztosítjuk.

Biztosítás a kutyaólra?

Sokan gondolhatják, hogy a pár sor paprikáért, néhány tő rózsáért nem éri meg szerződni, de sok kertben egyéb, adott esetben igencsak értékes felszerelések is találhatóak, például medence, és annak gépészeti berendezései, napkollektor, drágább kerti bútorgarnitúra, árnyékolórendszer, napvitorla, hőszivattyú, melyekre a megfelelő kerti biztosítás szintén vonatkozik, általában a fenti feltétlekkel.

Ami érdekes, és elsőre talán megmosolyogtató, hogy még a kutyaólra, sőt, magára a kutyára is köthető szerződés, de ismerve a fajtatiszta, egzotikusabb négylábúak árát, mégsem elvetendő gondolat az eb bebiztosítása (ami természetesen a szerencsétlenül járt állatot nem hozza vissza, de legalább anyagilag enyhíti a kárt).

Akár kutyaólra is köthető biztosítás

Hangsúlyozni szeretném, hogy a fenti információkkal semmiképp sem a biztosítók mellett szeretnék kampányolni, pontosan ezért nem említettem egyetlen társaságot, vagy konkrét ajánlatot sem. Akinek felkeltették az érdeklődését a felsorolt lehetőségek, biztosítójánál, vagy az interneten keresztül villámgyorsan tájékozódhat a lehetőségek és az árak felől.

Anélkül, hogy bárkit az ilyen szerződések felé terelnék, elmondható, hogy ahol nagyobb méretű, rendszeresen gondozott, esetleg az átlagosnál jobban felszerelt birtok van, ott talán érdemes elgondolkodni a kertbiztosításon, de ha például valaki ritka, nagyobb összegért beszerzett, féltve őrzött dísznövényeiért aggódik akkor sem rossz az elképzelés.

Az árakat tekintve általánosságban nagy a szórás, a legegyszerűbb éves szerződéseket már párezer forintért meg lehet kötni, a szélesebb körre kiterjedő biztosítás pedig természetesen drágább, és a végösszeg attól is függ, hogy mi mindent veszünk be a biztosított körbe (növény, kerti berendezések, gépészeti elemek).

Tekintse meg kertészetem kerti kiegészítőinek széles választékát!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!