Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Metsszünk iszalagot helyesen!

A klematiszokat gyakran nevezik a kert királynőinek is - s lássuk be, a kapaszkodó növények között valóban a legékesebbek között foglal helyet. Hosszan tartó virágzása, nagy, feltűnő virágai miatt egészen sok kertben helyet kaphat. Ismerje meg bővebben ebben a cikkemben!

Számtalan virágszín- és forma létezik az iszalagok között

A Clematis általános bemutatása

A Clematisz vagy iszalag egy támrendszert igényló kúszó növény, amelynek fásodó szárai vannak. Végleges magassága a fajtától függ, de általában 2-4 méter magasra is felkúszhatnak hajtásai. Gazdagon elágazik, nagy felületeket fedhetünk be, takarhatunk el vele, úgy, hogy közben a látványt is élvezhetjük.

A lila szín igen kedvelt

Az iszalagok levelei általában sötétzöldek, vagy középzöldek, összetettek és már virágzás előtt is díszítik a növényt. Vannak lombhullató és örökzöld fajták is. Ám, ahogy megérkezik a nyár, az iszalagok is elkezdik bontani virágaikat. Az általában lila, fehér, piros vagy rózsaszín színek mellett különlegesebbeket is megtalálunk, mint például a sárga színt.

Ezeknek színeknek minden kombinációja elérhető. Vannak egyszínűek, cirmosak, sávozottak és persze a virágforma is mutathat meglepetéseket. A virágok nyár közepéig vagy egészen októberig virágoznak (faj- és fajtafüggő) - optimális nevelési körülmények között olyan gazdagon, hogy szinte eltakarják a zöld leveleket. 

Az iszalag igényei

Az iszalag és az iszalag között van különbség. Ezt vásárlás előtt érdemes figyelembe venni, ugyanis egy-egy iszalag faj között lehetnek különbségek a nevelés tekintetében. Azt azonben összefoglalóan elmondhatjuk, hogy nem nehéz velük bánni. Közepes fényigénnyel rendelkeznek, és kedvelik a napos helyeket is. Minél naposabb helyet találunk számára, annál gazdagabb lesz a virágzása. 

Támrendszer szükséges neveléséhez!

Rendszeres öntözést igényel, a szárazságot nem igazán viseli el. Talajigényei alacsonyak - kedveli a középkötött, tápanyagokban gazdag, jó vízelvezető képességú talajokat. 

Az iszalag metszése

Ugyan vannak elképzelések, miszerint nem muszáj metszeni az iszalag fajtákat, azonban, hogy ha sok virágot szeretnénk látni rajta, akkor mindenképpen fontos, hogy egy-két napra vegyük elő a tiszta és éles metszőollónkat. Az iszalag fajtákat három csoportba lehet osztani, attól függően, hogy mikor virágoznak. Ahhoz, hogy jó munkát végezzünk, tudnunk kell, hogy melyik csoportba tartozik az az iszalag, amit rendeltünk.

Olvasson ebben a cikkemben az iszalag ültetéséről!

1. csoport: Az örökzöld iszalagok – Clematis montana fajták

Az első csoportba tartozó iszalag fajták mindig az előző évben kinevelt hajtásokon hozzák a virágbimbóikat, ezért fontos, hogy a megfelelő időben kezdjük el ezt a kertészeti teendőt. Az elvirágzás után minél hamarabb hozzá kell látni a metszéshez, mert ha sokat várunk, akkor nem lesz elég ideje a hajtás kinevelésére.

Ebben a cikkemben 5 igen népszerű iszalagról olvashat!

A Clematis montana-féléket elvirágzás után érdemes visszametszeni

Amennyiben túl későn kaptunk észbe, és már későn kezdtük el a metszést, akkor azzal kell számolni, hogy a következő 1-2 évben nem sok virágot fog hozni az iszalag. Ebbe a csoportba tartozó Clematis – fajtákat erősen vissza lehet vágni, mellyel megfiatalítható a kapaszkodó növény, így meg lehet szabadulni a régebbi, vastagabb ágaktól.

A kertészetem több kapaszkodó növénycsoportja közül a kúszóhortenziák is igen népszerűek. Tekintse meg őket ide kattintva!

Nem kell attól tartani, hogy a következő 1-2 évben nem fog sok virágot hozni az iszalag, mert a metszés helyeiről ez idő alatt új hajtásokat fejleszt ki, amiken majd rengeteg virágbimbó fog csücsülni.

2. csoport: Május-júniustól a nyár közepéig virágzó Clematis fajták

Mivel ebbe a csoportba olyan iszalag fajták tartoznak, amik tavasz végétől, egészen a nyár elejéig, közepéig virágzanak, ezért tudni kell azt, hogy ők is az előző évben nevelt hajtásaikon levő virágbimbókból virágzanak.

Ebben a cikkemben a kúszónövényekről kaphat bővebb tájékoztatást!

Ismernünk kell a metszési sajátosságokat!

Amennyiben kora tavasszal kezdünk hozzá a metszésnek, akkor eltávolíthatjuk az összes olyan hajtást, amik a virághozamért felelősek. A célunk az, hogy a régebbi ágakból hozzunk létre egy olyan 1-2 méter magas ágrendszert, ahonnan már eltávolítottuk a sérült, beteg ágakat. Lehet, hogy drasztikusnak tűnik, hogy a 4-5 méter magas növényt, 1-2 méteresre metsszük meg, de ezeken, az ágakon sok virágbimbó képződik.

Tekintse meg a kertészetemben kapható iszalagféléket!

3. Későn virágzó iszalag fajták

A harmadik csoportba tartozó iszalag fajták az adott évben nevelt hajtásaikon hozzák azokat a virágbimbókat, amikből a késő nyári időszakra virágok várhatóak. Két egészséges rügyre kell megmetszeni a növényt február, március környékén. Ez az erőteljes visszametszés arra sarkallja a kapaszkodó növényt, hogy erőteljes, új hajtásokat hozzon.

Ha a kúszónövényekről beszélünk, a loncokat is meg kell említenünk. Olvasson róluk bővebben ebben a cikkemben!

Léteznek különleges típusok is

Nem kell aggódni, hogy nem sok maradt a növényből, gyorsan helyre áll a Clematis és új hajtások tömkelegével hálálja meg a törődést. Ha az év elején szánunk pár napot arra, hogy a kertünkben lévő iszalagot megmetsszük, akkor biztosak lehetünk abban, hogy ápolt küllemű, erőteljes növényt pillanthatunk meg minden nap, amin rengeteg nagy virágú iszalag növekszik. 

Ide kattintva elérheti a kertészetem kapaszkodó növény kínálatát!

Iszalagok a kertben

Az iszalagok a mutatós, gazdag virágzásukon túl más szempontból is fontosak lehetnek a kertben. Ahogyan fentebb is írtam, nevelésükhöz mindenképpen szükséges támaszrendszer. Ha ez megvan - legyen az épített támasz, lépcsőkorlát, kerítés, vagy bármi, amin jól mutat, akkor jöhet a társítása.

Akár kerítésre futtatva is nevelhetők a kertben (kép forrása: ITT)

Ugyanis nem csak szoliterként mutat jól, hanem társítani is könnyen lehet. Kellemes látványt nyújt virágjukkal díszító cserjékkel, mint például a rózsalonc vagy a gyöngyvirágcserje.  Kiválóan mutat rózsákkal, és követi a díszalmák, díszcseresznyék virágzását is. A fantáziánk lehet határtalan, ahogyan az iszalagok társítási lehetőségei is. 

Neveljen Ön is iszalagokat kertjében, hiszen páratlan látványt nyújtanak virágzásukkal!

Tekintse meg a kertészetemben kapható iszalagok széles választékát!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!