Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Az alma növényvédelmének stratégiája

Előző cikkemben megmutattam Önnek, hogy milyen veszélyek leselkedhetnek almafáira. Ebben a cikkben elolvashatja, hogy az egyes kártevők ellen milyen módon tud védekezni!

Az alma legfontosabb kórokozói elleni védekezési lehetőségek

1. Az almatermésűek tűzelhalásos betegsége – Erwinia amylovora

Védekezés: A rügypattanás előtt végzett rezes lemosó permetezéssel, jó eséllyel megelőzhetjük a baktériumos betegség későbbi kialakulását. A tűzelhalástól feketedő vesszőket minden esetben távolítsuk el, de úgy, hogy a fertőzött ágrészhez képest még egy 20-30 centit vágjunk vissza. A metszések után mindenképpen kezeljük le sebkezelővel a metszési felületet, illetve fertőtlenítsük a vágó eszközt, nehogy átvigyük a baktériumot más növényekre is.

2. Almalisztharmat - Podosphaera leucotricha

Védekezés: Házikertekben fontos védekezési megoldás a mechanikai növényvédelem. Az előzőekben említett, elsődlegesen fertőződött hajtás- és virágrügyek eltávolításával megelőzhetünk egy nagyobb lisztharmat-fertőzést. Nem mehetünk el azonban a kémiai védekezési módszerek mellett, melyek a sikeres betegség megelőzés alapját képezik. Az elemi kén egy kiváló kontakt hatású készítmény, melyet a sziromhullási időszak után célszerű használni. A felszívódó gombaölőszerek közül a bupirimát hatóanyagú szerek használhatóak fel házi kertekben. A szisztemikus szerek kijuttatását a fő fertőzési időszakokra, azaz közvetlenül a virágzás előttre és a sziromhullás utánra időzítsük.

3. Az alma ventúriás varasodása – Venturia inaequalis

Védekezés: A fertőzési forrás minden esetben a lehullott terméseken, leveleken fennmaradó gomba szaporítóképletek. Ezek összegyűjtése és megsemmisítése egy jó megoldás a betegség terjedésének meggátlására. Ennél a betegségnél is van lehetőségünk a kémiai védekezésre, kontakt és szisztémikus szerek által. A réz hatóanyagú (pl.: rézszulfát) kontakt szerek megfelelő védelmet nyújtanak közvetlenül rügyfakadást követően (az úgynevezett ”egérfül” állapotban). Bimbós állapottól egészen a sziromhullásig használhatunk felszívódó szereket, mint például a difenokonazol hatóanyagú Score 250 EC-t.

4. Az alma monilíniás betegsége – Monilinia fructigena, Monilinia fructicola

Védekezés: A fertőződött, lehullott termések, az úgynevezett gyümölcsmúmiák jelentik a fák közelében a legnagyobb veszélyt. Ezeket távolítsuk el és semmisítsük meg! Emellett fontos a fák rendszeres agrotechnikai kezelése: rendszeres metszéssel egy szellős koronaformát alakítunk ki, ahol így kevésbé tud elszaporodni a kórokozó.

Az alma legfontosabb kártevői elleni védekezési lehetőségek

1. Vértetű – Eriosoma lanigerum

Védekezés: A növényvédőszerekkel nem túlkezelt almafákon kiváló munkát végez az Aphelinus mali, azaz a vértetű fürkész. A vértetű ezen természetes ellensége a kártevőbe helyezett tojásával parazitálást folytat, mellyel eredményesen gyéríti a fán lévő vértetű populációt. Sokat tehetünk a vértetű fertőzés megelőzése érdekében, ha vértetűnek ellenálló, gyenge növekedésű alanyra oltott almafajtát vásárolunk.

2. Almamoly – Cydia pomonella

Védekezés: Házi kerti körülmények között hatékony megoldást nyújt a feromoncsapda. Ez a csapdázó eszköz nagy mennyiségben tartalmazza a nőstény almamoly egyed feromonját, mely így odavonzza a párosodni vágyó hímeket egy ragacsos felületre, ahonnan nem fognak tudni kiszabadulni. A feromoncsapdát általánosságban intenzív ültetvényekben használják a lárvakelés előrejelzésére, illetve a kémiai védekezés időpontjának meghatározására. Otthoni körülmények között, ahol jóval kisebb kártételre kell számítanunk, a csapdák nagy számban alkalmasak a hím almamoly egyedek befogására, és ez által az elpusztításukra. A fánként legalább 2 db, 2-2,5 méter magasan, rendszeresen elhelyezett feromoncsapdával már elfogadható szintre lehet csökkenteni az almamoly kártételének mértékét.

3. Levéltetvek
Zöld alma levéltetű - Aphis pomi, Levélpirosító alma-levéltetű - Disaphis devecta, Szürke alma-levéltetű - Disaphis plantaginea

Védekezés: A nyugalmi időszakban elvégzett olajos lemosó permetezés eredményesen pusztítja az áttelelő levéltetű tojásokat. Erre a célra paraffinolajos készítményeket vehetünk igénybe. Ha elmaradt a lemosózás, akkor tavasszal kell közbe avatkoznunk, speciális levéltetű-ölő szerekkel. A flonikamid, pirimikarb hatóanyagú speciális aficidek megbízhatónak bizonyulnak a levéltetvek ellen. A leveleken fokozatosan megjelenő populációk szemrevételezésével kísérjük figyelemmel a kártevőket, s még a tömeges elszaporodás előtt végezzük el a kezelést.

4. Atkák
Közönséges takácsatka - Tetranychus urticae, Piros gyümölcsfa takácsatka – Panonychus ulmi

Védekezés: A korábban említett, levéltetvek ellen nyugalmi időszakban elvégzett olajos lemosó permetezés az áttelelő atka populációkat is eredményesen ritkítja. Az almalisztharmat ellen kijuttatott kontakt elemi kénnek atkagyérítő hatása van. Mindezen felül léteznek speciális atkaölőszerek, melyek kijuttatásával csak a meglévő atkapopuláció fog károsodni. Ilyen a házi kertben is felhasználható, hexitizox hatóanyagú Nissorun 10 WP nevű szer, mely házi kertben is alkalmazható.

5. Sodrómolyok - Pandemis spp., Adoxophyes spp.

Védekezés: Sodrómolyok tömeges megjelenésére leginkább az erdőségekhez közeli területeken számíthatunk. Az almamolynál leírtakhoz hasonlóan itt is használhatunk speciálisan sodrómoly egyedeket csapdázó feromoncsapdákat, melyekkel eredményesen kordában tudjuk tartani a kártevő sodrómoly populációt.

6. Aknázómolyok – Lithocolletis spp., Leucoptera scitella

Védekezés: Az aknázómolyok természetes ellenségeinek listája igen nagy, így elég, ha rájuk bízzuk az almafánk védelmét.

Ahogy láthatja is, habár több károsítója is lehet az almának, azonban ha idejében észreveszi a problémát, akkor tud tenni ellene! Remélem hasznosnak találta az alma legfontosabb károsítói ellen alkalmazható növényvédelmi intézkedésekről szóló cikkemet!

Ha Önnek is tetszett a cikk, kérem ossza meg almakedvelő, kertbarát ismerőseivel és barátaival!

További cikkeimet a Blogomban olvashatja

Szeretne erős, egészséges almafa csemetéket kertjébe? Nézze meg kínálatomat

Tartalomhoz tartozó címkék: almafa növényvédelem