Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A rózsa növényvédelme

A rózsáról általánosságban

A rózsa a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó, cserjévé növő, fás szárú növény. Mérsékelt égövi növényként a Föld rengeteg pontján elterjedt, igen fajgazdag növény. Nagy fajszámuk annak is köszönhető, hogy a fajok egymás között könnyen kereszteződnek. A díszítő értékük miatt kiemelt rózsa fajok mellett olyan növényfajt is találhatunk a rózsafélék családjában, mely a gyógyhatása révén lett népszerű. A gyepűrózsa, (Rosa canina) csipkebogyó termésének magas C-vitamin tartalma és kellemes, savanykás íze miatt egy igen nagy mennyiségben termesztett gyógynövény.

Habár az alap rózsafajok szaporítása sokszor magról történik, házi kertekben a rózsatőről történő vegetatív szaporítás az elterjedt. Tehát ha jó kapcsolatot ápolunk a szomszédsággal és esetleg megtetszett az egyik szépen virágzó rózsájuk, bátran kérjünk egy tövet az egyik anyanövényről, majd gondosan ültessük el azt!

Milyen károsítói vannak a rózsának?

A rózsát megtámadó kártevők és kórokozók, a növényt övező rendkívüli népszerűségnek és termesztési kedvnek ”köszönhetően” gyorsan elterjedtek a világban. A rózsa esetében több kórokozó, mint kártevő eredetű (pl.: gombás betegségek) problémáról beszélhetünk, melyek ellen sokszor a védekezés is nehézkes.

Mint sok más növénynél, a rózsa esetében is az első növényvédelmi teendőnk a megvásárolni kívánt növényanyag szemrevételezése. Foltosodik a levél széle? A növény satnyul, nem növekszik úgy, mint a társai? Esetleg a fás száron veszünk észre rendellenes színelváltozást? Ha az előbb leírt tüneteket mutatja a kiszemelt növényünk, akkor egyértelműen megkérdőjelezhető a növény egészsége. Sokszor itt dől el, hogy a jövőben milyen mértékben kell majd a növény károsítói ellen védekezni. Természetesen előfordul, hogy a tüzetes vizsgálódás ellenére is a növényünket megtámadja valami, a következőkben ezeket a szervezeteket szeretném ismertetni.

Kártevők

Nagy-rózsa levéltetű

A nagy-rózsa levéltetű (Macrosiphum roseae) a valódi levéltetvek családjába (Aphididea) tartozó, szúró-szívó szájszervvel rendelkező rovar. Más növényfajokon előforduló levéltetű fajokhoz képest a nagy-rózsa levéltetű egy könnyen észrevehető kártevő élénkzöld színe, és zömökebb testfelépítése miatt.

A nagy rózsa levéltetű

A nagy rózsa levéltetű

A tavaszi felmelegedés során a tojásból kikelő egyedek gyorsan elszaporodnak a növényen. Legnagyobb mennyiségben a tápanyagban dús, növekvésben lévő hajtáskezdeményeken találhatóak meg. A mézharmat ürülékükre rátelepedő korompenész, illetve a levedlett lárvabőrök együttes látványa igen siralmas képet fest az egyébként gyönyörű növényről, ezért fontos, hogy megelőzzük kártételüket.

Tünetek

A rózsa legfontosabb kártevőjének kártétele két részre csoportosítható: közvetlen és közvetett károsításra. Közvetlenül a fiatal leveleken és hajtásokon végzett szívogatásával valamint mézharmat ürítésével okoz gondot. A növény növekedése a szívogatás helyén lassul, a mézharmaton pedig megjelenik a fekete korompenész. A levéltetvek közvetett kártétele a vírusterjesztésben nyilvánul meg. Táplálkozásuk során egyik rózsáról a másikra szállítják a vírus betegségeket (például a rózsa mozaik vírust), ezért jelenlétük komoly gondot okoz.

Védekezés

A tömeges elszaporodás megakadályozása érdekében, már az első egyedek észlelésekor érdemes elkezdeni a kémiai védekezést. A kizárólag levéltetveket elpusztító szerek közül a Chess, illetve az Actara 25 WG márkanevű szerek engedélyezettek házi felhasználásra.

Amennyiben még plusz 10 hatásos trükköt is szeretne megismerni a levéltetvek ellen, kattintson ide.

Közönséges takácsatka

A közönséges takácsatka (Tetranychus urticae) a pókszabásúak osztályába (Arachnida) tartózó ízeltlábú. A levéltetveknél sokkal kisebb élőlényekről van szó, melyek a levelek fonáki oldalán károsítanak. A takácsatkák elszaporodásához leginkább a növényházi körülmények kedveznek, azaz a páradús, meleg környezet. Jellegzetes atkakártételnek számít a levelek felületén elterjedt sok, apró, összefüggő, ezüstös elszíneződés. Súlyosabb kártétel esetén a pókháló-szerű fonadék is kialakulhat, mely gyakran az egész növényt beborítja.

A rózsa közönséges takácsatka károsítója

A rózsa közönséges takácsatka károsítója

Tünetek

A takácsatkák tömeges elszaporodásuk során a levél fonákát fogják szívogatni. A levél eleinte szürkésen színeződik a több millió, apró szúrásnyom hatására, majd elsárgul s lehull. A védekezéssel már elkéstünk, ha észrevesszük az atkák szövőmirigyei által készített pókháló-szerű fonadékot!

Védekezés

A kezdeti tünetek kialakulásának észlelésekor még védekezhetünk a károsító ellen atkaölőszeres kezeléssel. A Zoom 11 SC készítmény az atkák ellen kiváló hatásfokkal bír. Az atka ellen történő kezelést egybeköthetjük a lisztharmat elleni lemosó permetezéssel, ha a lemosó szer ként (S) is tartalmaz. Ilyen lemosó szer például a Vektafid S.

Rózsagubacsdarázs

A rózsagubacsdarázs (Diplolepis rosae) a rózsa alkalmi kártevője. A rovar, a rózsa szárán kialakított gubacsokban készít fészket az utódok számára. A gubacs kinézete nagyon jellegzetes, borzas gömböcre hasonlít. Igaz, ez az igen feltűnő „darázsfészek” – a kedves olvasót ne tévessze meg az elnevezés, ugyanis a rózsagubacsdarázs az emberre teljesen ártalmatlan – okozhat esztétikai károkat a dísznövényünkön, azonban az ellene való védekezés teljesen felesleges és haszontalan.

A rózsagubacsdarázs okozta jellegzetes elváltozás

A rózsagubacsdarázs okozta jellegzetes elváltozás

Szabóméhek

A szabóméhek (Megachile sp.) a rózsagubacsdarázshoz hasonlóan szintén csak érdekességként szerepelnek jelen cikkben. Ezek a szorgos rovarok gyakran pont a rózsa leveleit nézik ki maguknak fészeképítési alapanyagnak, melynek során a levelek széléből szabályosan kiszabnak kisebb-nagyobb darabokat. Az elenyésző esztétikai károkon kívül ők sem okoznak helyrehozhatatlan károkat a növényen, így a védekezés ellenük sem javallt.

A szabódarazsak rózsaleveleken okozott esztétikai károsítása

A szabódarazsak rózsaleveleken okozott esztétikai károsítása

Kórokozók

Rózsa mozaik vírus

A rózsa mozaik vírus (Prunus necrotic ringspot ilarvirus) a rózsa több mint 10 vírusos megbetegedése közül a legjelentősebb. A vírusfertőzés hatására a leveleken világos zöldes-sárgás szalagszerű, gyűrűszerű nekrotikus foltok fognak megjelenni. A virág kisebb lesz, valamint kevesebb sziromlevelet alakít ki. A vírusos tünetek megjelenése után már nem tudunk védekezni. Kizárólag az egészséges szaporítóanyag megvásárlása és a vírusterjesztő rovarok (levéltetvek) ellen való védekezés jelenthet megoldást.

A mozaikvírus jelenlétére utaló elszíneződés

A mozaikvírus jelenlétére utaló elszíneződés

Tünetek

A levél színénél halványabb zöld, sárgás mozaikosság, gyűrűs foltosság figyelhető meg a növény levelein. A virágok rendellenesen fejlődnek, kisebbek maradnak.

Védekezés

Kuratív (gyógyító) kezelése nem ismert a növényi vírusoknak. A betegség kialakulását azonban a kezdetekkor megelőzhetjük igazoltan vírusmentes (vírustesztelt) növény vásárlásával. A rózsa metszésekor figyeljünk oda, hogy folyamatosan fertőtlenítsük a vágóeszközöket, ugyanis a vírusok mechanikai úton is átvihetők.

A levéltetvek, mint vírusterjesztők ellen a már felsorolt kémiai szerekkel védekezhetünk.

Rózsalisztharmat

A rózsalisztharmat (Podosphaera pannosa var. rosae) a rózsa egyik legjelentősebb betegsége. A kórokozónak leginkább a nyári meleg, páradús időjárási körülmények kedveznek.

A lisztharmat kórképe a rózsa levelein

A lisztharmat kórképe a rózsa levelein

Tünetek szerint megkülönböztetünk primer – azaz elsődleges -, valamint szekunder – azaz másodlagos – tüneteket. Súlyosság szerint a primer szimptómák a legrosszabbak, ugyanis ilyenkor a fejlődő hajtáskezdemény egésze fertőződik meg a gomba szaporító képleteivel, magyarán a hajtásból képződő összes levél károsodik.

A szekunder tünet abban mutatkozik meg, hogy az egészségesen kihajtott levélen jelennek meg a tipikus lisztharmatos tünetek: a foltszerű, lisztes bevonatok.

Védekezés

Rügypattanás előtt akadályozhatjuk meg a kórokozó későbbi fertőzőképességét, lemosó gombaölőszer alkalmazásával. A Vektafid S atkagyérítő tulajdonsága mellett, a lisztharmat áttelelő képleteit is elpusztítja.

A rózsa diplokarponos levélfoltossága

A sokszor „rózsa feketefoltosságának” is nevezett diplokarponos levélfoltosság (Diplocarpon rosae) a rózsa gyakori betegsége.

A rózsa diplokarponos foltossága

A rózsa diplokarponos foltossága

Tünetek

A rózsa tipikus foltbetegségei közé tartozó diplokarponos betegség nagyon egyedi: a levél színén apró, sötét szélű, világos közepű foltok a tünete. A foltok körül gyakran elsárgul a levél, majd lehull.

Védekezés

A legfontosabb, hogy a beteg, lehullott leveleket ne hagyjuk a növény közvetlen közelében, hiszen a következő évben innen fog visszafertőzni. A foltszerű tünetek megjelenésekor a Saprol Rózsa nevű szer alkalmazható, melynek használata lisztharmat és rozsdabetegség ellen is megoldást nyújt.

Rózsarozsda

A rózsarozsda (Phragmidium mucronatum) a lisztharmathoz hasonlóan, a nyári melegben megjelenő gombabetegségek közé sorolandó. Tünetei a következők: a levél színi és fonáki részén kezdetben sárgás, majd fokozatosan megfeketedő apró pontok. A levelek később elhalnak, majd a földre hullnak.

A rózsarozsda igen feltűnő jelei a leveleken

A rózsarozsda igen feltűnő jelei a leveleken

Tünetek

A pontszerű rozsda-telepek a levelek színi és fonáki oldalán is jelen vannak. A gombaképletek által legyengített levelek a földre hullnak, ahol áttelelnek. A rózsarozsda szaporító képletei a vesszőn is képesek áttelelni!

Védekezés

Fontos, hogy a földre hullott leveleket, valamint a láthatóan fertőzött vesszőket eltávolítsuk és megsemmisítsük. A diplokarponos betegségnél is ajánlott Saprol Rózsa készítmény a kézenfekvő fungicid.

A rózsa botrítiszes betegsége

A szürkepenészként is emlegetett botrítiszes betegség (Botrytis cinerea) a rózsa virágán előforduló kórokozó. Fertőzésének a csapadékos időjárás kedvez. Növénybe való bejutását a jégveréstől, rovarkártevőktől származó mechanikai sérülések, sebek is segítik. A szártengelytől induló fertőzés felkúszik egészen a virágig, ahol bimbóelhalást vagy sziromfoltosságot okoz. Előbbi esetében ki sem hajt a virágkezdemény, utóbbinál pedig a virág színétől eltérő, vizenyős foltok jelennek meg.

A rózsa szirmain a botritisz által okozott esztétikai elváltozás

A rózsa szirmain a botritisz által okozott esztétikai elváltozás

Védekezés

Elsősorban el kell távolítani a beteg hajtásrészeket a növényről. Fontos, hogy a rózsa metszése során sebkezelővel elzárjuk a metszési felületeket, megakadályozva ezzel a kórokozó bejutását.

Ahogy láthatja, viszonylag sok dolog megtámadhatja a rózsákat, ám ha követi a védekezésnél leírt javaslataimat, akkor remélhetőleg Ön is gondtalanul tudja élvezni rózsái szépségét.

Ha Ön is hasznosnak vélte ezt a bejegyzést, akkor kérem ossza meg ismerőseivel, hogy ők is mindent megtudhassanak a rózsa károsítóiról és az ellenük való védekezések lehetőségeiről!

Amennyiben még több cikket szeretne olvasni, kattintson ide.

Tartalomhoz tartozó címkék: növényvédelem rózsa