Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Korallberkenye a kertben

A korallberkenye (Photinia) az utóbbi évek egyik közterületi és kerti slágernövénye lett. Nemhiába kedvelik olyan sokan, hiszen számos pozitív tulajdonsága van. Ebben a cikkemben a népszerű korallberkenyéket mutatom be Önnek. Tartson velem!

Örökzöld, színes cserje

A korallberkenye jellemzői

A korallberkenye egy nagy díszítőértekkel rendelkező, örökzöld cserje, amelynek az átlagos magassága 2-4 méter közötti. Vannak persze magasabb és alacsonyabb fajtái is. Az utóbbi években a nemesítésben is fő résztvevő – évről évre számos új fajtája jelenik meg.

A habitusa terebélyes, és sűrű hajtásrendszert képez. Örökzöld. Levelei kihajtáskor élénkvörös vagy bordó, amely a legtöbb fajta esetében ez később zölddé válik, de vannak változatok, amelynél a vörös szín megmarad. Mivel szinte folyamatosan vannak rajta új hajtások és levelek, a hajtások vége folyton vörös. Ez adja igen szép, szembetűnő jellegét. A levelei széles-lándzsások vagy tojásdadok, fényesek.

Friss levelei vörösek

A császárfa szintén közkedvelt dísznövény. Ebben a cikkemben róla olvashat!

Virágai krémfehérek, áprilisban nyílnak, bájosan díszítenek és később piros terméssé érnek, amelyek sokáig díszítik a cserjét, mert a madarak nem kedvelik. Mérgező növény, ezért olyan kertekben ahol kisgyermekek szoktak játszani, körültekintően ültessük csak.

A korallberkenye igényei

A magyar klímán teljesen télálló, nem igényel téli fagyvédelmet. Fényigénye közepes. Leginkább napos vagy félárnyékos helyen fejlődik, de árnyékban is megél. Ebben az esetben viszont számítani kell arra, hogy lényegesen kevesebb virágot fog hozni és a hajtásrendszere sem lesz olyan sűrű.

A tulipánfa is áprilisban virágzik. Olvassa el a tulipánfáról szóló cikkemet!

A vízigénye közepes vagy alacsony. Ültetést követően érdemes ügyelni a folyamatos öntözésre, később azonban nem igényel rendszeres öntözést, csak hosszan tartó aszály esetén. A növényvédelmi problémái nem számottevők. Ha nem megfelelő helyre ülteti, vagy nem gondozza megfelelően, gombás megbetegedések üthetik fel a fejüket, ellenkező esetben alig szorul gondoskodásra.

Törzses fácskává is nevelhető

A korallberkenye ültetése

Ültethető szoliterként, de gyakran alkalmazzák sövénynövényként is. Sövényként ültetve a tőtávolság 60-80 cm legyen. Először is előkészítjük a helyet az ültetéshez, az általában konténeres növényként vásárolt tövek számára 40x40x40 vagy 60x60x60 cm-es gödröt ásunk.

Tekintse meg levelükkel díszítő cserjéim kínálatát!

Az ültetőgödör aljába valamilyen szerves trágyát, pl. szarvasmarhatrágyát, majd arra egy réteg földet szórunk. Ezután kezdődhet a beültetés. A növények ültetőgödörbe helyezésekor ügyeljünk arra, hogy a gyökérnyak a talajszinttel azonos szinten legyen.

Áprilisban virágzik

A talajjavítás fontos része a kertápolásnak. Ebben a cikkemben erről írtam. 

A földet tömörítjük, s már csak az alapos öntözés van hátra. A cserjék 2-3 hét alatt begyökeresednek, de az első két évben fontos, hogy figyelemmel kísérjük, rendszeresen, és alaposan öntözzük, legfőképpen a száraz, nyári időszakban.

A korallberkenye gondozása

Ha a Photinia-ból sövényt szeretnénk kialakítani, akkor rendszeresen nyírnunk kell, hogy a cserjesor besűrűsödjön. Egészen magasra is engedhetjük nőni, de csak fokozatosan, hogy sövényünk sűrű maradjon. A korallberkenye ellenálló a betegségekkel szemben, de természetesen rovarkártevők gyakran előfordulhatnak. Ha figyelemmel kísérjük növényeink állapotát, akkor megelőzhetjük a betegségek elterjedését.

Levelei fényesek

Itt elérheti a kertészetem korallberkenye fajtáit és rendelni is tud!

A korallberkenye a kertben

Ahogy fentebb is volt róla szó, alkalmazható szoliterként és cserjeként is. Mindkét esetben egész évben nagy díszítőértékkel bír. Könnyen társítható más örökzöldekkel, törpefenyőkkel is. Érdemes vörös színével kontrasztot kialakítani.

A videómban a "Red Robin' fajtát mutatom be:

A korallberkenye változatai

A korallberkenyék csoportja évről-évre gazdagabbá válik. Talán a legismertebb fajta a ’Red Robin’. Közepesen nagytermetű és vörös levélszínét hosszan megőrzi. Ha csak alacsony bokorcsoportot szeretnénk, akkor ajánlom a Photinia x fraseri ’Little Red Robin’-t, amely törpecserje, és ugyanúgy kialakítható belőle alacsony jelzősövény. Vannak tarkalevelű változatok is, mint a ’Pink Marble’.

Sövénynek is kiváló

A korallberkenyéket érdemes megpróbálnia nevelni a kertjében, hiszen színes cserjefolt képezhető belőlük.

Válogasson kertészetem korallberkenye választékából. 

Hasznos volt a cikk? Kérem nyomjon egy Tetsziket.

További bejegyzéseimet itt olvashatja.

Képek forrásai: 2. kép, 3. kép,  6. kép

Tartalomhoz tartozó címkék: cserje korallberkenye