Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

A legszebb sziklakerti virágok – válogatás

A sziklakertek pont attól annyira különlegesek, hogy nem létezik belőlük két egyforma a világon. Hiszen bár az alapon adottak, minden kertbarát a saját ízlésének megfelelően álmodja meg a saját sziklakertjét, amely rendszerint a birtok legelegánsabb része és az év minden napján odavonzza az ember tekintetét. Mivel vannak olyan növények, melyek tavasz elején nyílnak, míg mások nyár végén bontanak virágot, így ha megfelelően válogatja össze a sziklakerti növényeit, akkor minden hónapban más arcát mutatja majd az udvar ezen része.

Bár nagyon nehéz kiválasztani a kedvenceimet a sziklakerti növények közül, ebben a bejegyzésben megmutatom azokat, amelyek a legközelebb állnak a szívemhez és egyben kínálatom legnépszerűbb tételeit képezik.

1. Havasi őszirózsa

Ha nagyobb sziklakertje van, nem hiányozhatnak belőle ezek a fehér vagy rózsaszín színben tündöklő, nem mindennapi megjelenésű havasi őszirózsák. A körülbelül 5 centiméter átmérőjű fészekvirágok közepe sárga, ezzel teszik még egyedibbé ennek a növénynek a megjelenését, amelyek jellemzően 15-20 centiméter magasra nőnek. Május-június környékén bontja a virágait.

2. Varjúháj

Ennek a mókás elnevezésű, ám annál csodálatosabb megjelenésű virágnak számos különböző fajtája van. Olyannyira, hogy akár úgy is különlegessé és színessé teheti a sziklakertjét, ha kizárólag Varjúháj típusokat ültet bele. Ráadásul minden évszakban gyönyörűek. A hagyományos Varjúháj áttelelő lombja cseresznyepirosra festődik, rózsaszín virágai pedig augusztustól októberig ékesítik a birtokot. Kifejlett magassága 15-20 centiméter. Bordó színű fajtája viszont felálló szárakkal rendelkezik, a szürkészöld levelei pedig durván fogas szélűek, melyek az ősz beköszöntével besárgulnak, majd lehullanak. Virágzatának színe pedig bordós-rózsaszín, melyek sötétebb árnyalatot vesznek fel a fagy eljövetelekor. A Pompás varjúháj pedig ennek a bokros évelő növénynek egy olyan fajtája, amely egyenes, felfelé törekvő szárakkal rendelkezik, a levelei szürkészöld színűek, oválisak, élénk rózsaszín virágai pedig augusztustól- szeptemberig pompáznak.

3. Árlevelű lángvirág

Az Árlevelű lángvirágok egyik legnagyobb előnyei közé sorolható, hogy számtalan különböző színben léteznek, így valódi színkavalkádot teremthet a segítségükkel a sziklakertbe. A hófehér mellett a sötét rózsaszín, a halványkék, a bíborlila, a rózsaszín, valamint a világoskék is megtalálható a választékban. Mindegyik fajtára egyaránt igaz az, hogy 10-15 centiméter magasra nő, virágait pedig áprilisban bontja.

4. Kőtörőfű

A Kőtörőfű különlegessége abban rejlik, hogy egy örökzöld levélzettel rendelkező évelőről van szó, mely sötétpiros, rózsaszínes virágaival már tavasz elején, március-májusban megörvendezteti a kertbarátokat. Mivel mindössze 5-10 centiméter magasra nő, apróbb sziklakertekben is remekül mutat, de megfelelően elhelyezve a magasabbra növő növények között is képes tündökölni.

5. Hamvas cipruska

A Hamvas cipruska sűrűn ágas, örökzöld, aromás illatú félcserje, amelynek finoman fogazott levelei fehéren molyhosak. Ezt a nem mindennapi megjelenést pedig megkoronázzák a nyár végén nyíló, sárga színű virágai. Mivel 40-50 centiméter magasra is megnő, a legnagyobb sziklakertekből is kiemelkedik és megmutatja teljes pompáját.

6. Napvirág

Az elnevezés nem véletlen, ennek a halványrózsaszín virágnak ugyanis gyönyörű sárga a közepe. Mindez kiegészülve fényes zöld lándzsás, tojásdad leveleivel, amelyek melyek keresztben átellenesek, még különlegesebbé teszik a Napvirágot. Ez az ideális sziklakerti növény május-június környékén virágzik, 15-20 centiméter magasra nő.

7. Kerti pázsitviola

Ez a kifejezetten alacsony termetű örökzöld évelő remekül mutat a kisebb sziklakertekben. Márciusban nyíló fehér virágai kifejezetten elegánssá teszik a 5-10 centiméter magasra növő Kerti pázsitviolát.

Mindez viszont csak a jéghegy csúcsa, hiszen számos gyönyörű virág lelhető még fel a kínálatomban, amelyek közül mindegyik más módon teszi különlegessé a sziklakerteket.

Ide kattintva megtekintheti online kertészetem teljes választékát.

Tetszett a cikk? Kérem nyomjon egy Tetsziket, ossza meg ismerőseivel is.

Itt olvashatja többi bejegyzésemet is