Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Az 5 legszebb iszalag, amely nem hiányozhat a kertjéből!

Már több ízben beszéltem arról, hogy a kúszónövények milyen sokrétűen használhatók fel a kertben, hiszen tökéletes ékei a kerítésnek, pergoláknak, de a különböző támasztékok is ízlésesen díszíthetők vele. Sőt, tér-vagy birtokhatárolóként használva igazán bensőséges atmoszférát teremthet a segítségükkel. Mindehhez pedig remek választás az iszalag, amely az egyik legkedveltebb virágos kúszónövény, mivel nem csupán zöld lombozattal, hanem élénk színű virágzatával is dekorál számtalan különböző színvariációban. Virágzási ideje hosszú, így hónapokon keresztül élvezheti a szebbnél szebb virágok látványát.

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem az öt kedvenc clematis fajtámat!

Örökzöld fehér iszalag

Az örökzöld fehér iszalag, vagyis a Clematis armandii már igen korán, április elején virágba borul és akár három-négy méter magasra is képes felkúszni, amennyiben rendelkezésére áll egy ideális támrendszer.

Örökzöld fehér iszalag

Virágai nem csak gyönyörűek és hófehérek, de illatosak is. A napos, meleg fekvést igényel, így déli, délnyugati fekvésű területre érdemes ültetni, ám lényeges, hogy a töve mindig legyen árnyékban és biztosítsuk számára az enyhe nyirkosságot. Ha már látja is lelki szemei előtt a saját kertjében ezeket a fehér virágokat, ide kattintva akár azonnal megrendelheti a választott növényt.

Rózsaszín, illatos iszalag

A rózsaszín, illatos iszalag, más néven a Clematis montana 'Rubens' egy igazán közkedvelt fajtája a clematisoknak ami nem csoda, hiszen csoda szép virágai finom illattal társulnak, így hálálja meg a kertbarátok gondoskodását.

Mivel megfelelő alátámasztás mellett akár 4-5 méter magasra is megnőhet, igazi virágtenger varázsolhat segítségével a kerítésre, egy pergolára vagy akár a lépcsőfeljáróra. Nem véletlen, hiszen csavarodó szárával képes felkúszni lugasra, valamint akár a házfal melletti állványra is. A házfal melletti szerkezetet érdemes erős acélhuzalból elkészíteni, mert az évek alatt nehézzé válik az elfásodott iszalag. Ha máris kedvet kapott e clematis fajta ültetéséhez, ide kattintva megtekintheti webáruházamban.

Clematis ültetés - olvassa el itt a praktikákat

Lila iszalag

A lila iszalag, más néven Clematis 'Jackmanii' 2-4 m magasra nő meg és igazán különleges éke lehet a kertjének.

Clematis 'Jackmanii'

Vékony hajtásai miatt támrendszert igényel annak érdekében, hogy teljes egészében megmutathassa szépségét. Igényes növény, főleg a tövét kell óvni, hiszen nyáron a tűző nap, télen pedig a fagy tehet benne kárt. Ám megfelelő óvintézkedések mellett évekig gyönyörködhet a szépségében. Amennyiben szeretné megvásárolni ezt a növényt, ide kattintva megteheti.

Kék iszalag

Ha kék színű virágzuhataggal dobná fel a ház falát, a pergolát vagy a kerítését, akkor keresve sem talál jobb választást a kék iszalagnál, más néven a Clematis 'The President'-nél. Akár négy méter magasra is felfut, így egy megfelelő támrendszer segítségével.

Ha megóvja a tövét a tűző napsütéstől, valamint a téli fagyoktól, évekig élvezheti a függőleges kék színben pompázó virágszőnyeget a kertjében. Ide kattintva pedig akár azonnal megrendelheti ezt a futó dísznövényt kertészeti webáruházamból.

Sötét rózsaszín iszalag kárminpiros csíkokkal

A clematisok között igazi különlegességnek számít a sötét rózsaszín iszalag kárminpiros csíkokkal, amely más néven a Clematis 'Dr. Ruppel' névre hallgat.

Ez a dekoratív futónövény főként csodálatos színei miatt nagyon népszerű, hiszen képzelje csak el ezt a kombinációt négy méter magasra felfutva a ház falán, térhatárolóként vagy egy csoda szép pergolán. Itt tudja megrendelni ezt a növényt.

Ha szeretné egy kicsit feldobni a kertjét, futtathatja ezeket a gyönyörű dísznövényeket pergolára vagy támfalra, de segítségükkel elrejthet egy kevésbé esztétikus támfalat vagy akár ékesítheti kerítését is. Kitűnő választás abban az esetben is, dekoratív ha térhatárolót keres. Alapvetően a clematisok nem fogékonyak a kártevőkre, azonban a tövét minden fajtának óvni kell, függetlenül attól, hogy éppen tél vagy nyár van, ugyanis igen érzékeny ez a terület. A gondoskodást azonban csodálatos virágzuhataggal hálálja meg, amelyhez kevés fogható látvány van.

Amennyiben Önnek is megtetszettek ezek a mesebeli kúszónövények, kérem, nyomjon egy Tetszik- et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Szeretné megnézni teljes Iszalag kínálatomat? Itt találja őket.

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: clematis válogatás iszalag