Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Bletilla striata - Japán orchidea

1.890 Ft

Csomagolt mennyiség: 1 db/tasak
A rizóma körmérete: II. osztályú
Virágszín: lilás-rózsaszín

Tavasszal ültethető rizómáim kiszállítása minden évben február 20-tól június 20-ig  folyamatosan történik. 

Ön a rizómákat tél végétől - egész tavasszal - június végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Mennyiségi kedvezmény:
3 db felett
1.790 Ft / db
Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Bletilla striata - Japán orchidea főbb jellemző

 

Jellemzői: A japánorchidea egy kistermetű (25-30 cm), takarással télálló álgumós évelő, amely Ázsiából származik. Nyár elején hozza mályvaszínű, lila vagy fehér orchidea alakú virágait, amelyek a kecses virágzati száron nyílnak laza bugavirágzatba tömörülve.

A levelei fényesek, ép szélűek, mélyen erezettek és lándzsaszerűek. Fagyzugos helyeken az őszi első fagyok előtt a fagyveszély megnövekedése miatt már fel kell szedni a gumókat. Védettebb helyeken elég letakarni őket a fagyos időszakokban.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára, mely nem pangó vizes. Kedveli a kissé savas kémhatású talajviszonyokat.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, kevésbé napos, félárnyékos helyeket érdemes előnyben részesíteni helyük kialakításánál. Kedveli a párásabb mikroklímát. Árnyékban is szépen fejlődik.

Vízigény: A hagymás, gumós, álgumós növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket.

Gondozás: Alacsony gondozási igényű növény, melyet nagyban befolyásol az ültetéskor megválasztott hely. Talaja folyamatosan legyen nyirkos. Az elnyílt virágszárakat metsszük le. Az ültetés előtt lazítsuk fel a talajt, kötött talaj estén a gumók alá helyezzünk perlitet, mely a felesleges vizet elvezeti.

Fagytűrő, de téli időszakban takarni szükséges. Amennyiben a téli időszak előtt kivesszük a talajból, helyezzük tőzegbe, hogy megóvjuk a kiszáradástól és fagymentes, sötét helyen helyezzük el tavaszig.

Szerepe a kertben: A hagymás, hagymagumós és gumós növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont, de vannak olyan fajok és fajták, melyek a nyári időszakban díszítenek.

A japánorchidea egy nyirkos, félárnyékos talajviszonyokat igénylő lila vagy fehér színű álgumós évelő, amely konténerben is nevelhető, de társításban is megtalálhatjuk a helyét. Ebben az esetben képezzen szegélyt a fajjal, ültesse kisebb csoportokban.

Ajánlom mögé a fehér és rózsaszín tollbugákat, valamint a sárga-piros-fehér-rózsaszín színekben játszó begónia színkeveréket. Az összeültetés kiegészíthető a 30-40 cm magas kála színkeverékkel és a téglaszínű, élénk vérvirággal.

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Astilbe – Gyöngyvessző, tollbuga (fehér)
Astilbe – Gyöngyvessző, tollbuga (rózsaszín)
Begonia Multiflora maxima – Begónia színkeverék
Zantedeschia – Kála (színkeverék)
Scadoxus multiflorus - Vérvirág

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 25-30 cm
Ültetési tőtáv: 20-30 cm
Ültetési mélység: 10 cm (3-5 cm talajtakarással)
Virágzási idő: Május-Június
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű

Felhasználási terület: nyári kert, szegélynövény, kis gondozási igényű kert, évelőkert, látványos virág

 

Védett tartalom

Videók