Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Bíbor csodanövény!

2018. 05. 07. 21:58:00

Bordó színbe burkolódzott Nógrád megye – számolt be róla az index.hu rövid cikke. De vajon mi ez a rejtélyes növény, meghonosítható-e a kertben, és milyen hasonló növények akadnak a palettán? Most kiderül minden!

 

Bíborhere

 

A Nógrádot költői túlzással beborító bordó növény nem más, mint a bíborhere, ami egy kevésbé közismert haszonnövény, pedig számos előnyös tulajdonsággal bír. A bíborhere egy korán, már tavasszal vethető takarmánynövény, mely elsősorban magas fehérjetartalmával és rövid tenyészidejével tűnik ki a többi hasonló takarmány közül.

 

A bíborhere a talajra is kifejezetten jótékony hatású, közel fél méteres karógyökere élen jár a kedvező talajszerkezet kialakításában, megköti a közeg nitrogéntartalmát, így tápdús talajt képez, sőt, magát a növényt is remekül lehet hasznosítani zöldtrágyaként! Hatékonyan nyomja el a gyomokat, gyors növekedésével pedig esélyt sem ad a gazoknak.

 

Ha Önt is felcsigázta ez a sokoldalú hasznos termény, annyiban lehűteném a kedélyeket, hogy nem igazán kerti növény, így otthoni felhasználása nem a legjobb ötlet, de nem meglepő ez, árpát, búzát, vagy rozst sem sokan nevelnek otthon!

 

Bíborhere

                                           Fotó: Komka Péter/MTI

 

A bíborhere természetesen most azért került villanásnyi reflektorfénybe, mert dísznövényi szépségű virágzata igazán káprázatos, főleg nagy tömegben, mikor hatalmas területen pompázik különleges alakban és bíbor, bordó árnyalatokban! A bíborhere csodás látványa kisebb területen nem is érvényesülne igazán, ezért Ön se sajnálja, ha nem terem a kertjében, de ha bíborhere mező mellett megy el, mindenképpen álljon meg, és adja át magát a megkapó látványnak!

 

Nem fejeződhet be ez a cikk anélkül, hogy ne ajánlanék valami hasonló színű dísznövényt, melyet a bíborherével szemben otthon is bátran nevelhet! A bordó árnyalatok viszonylag szokatlanok a kerti színvilágban, ezért is keresettek az ilyen lombozatú növények, hiszen a bordó remekül társítható egyéb színekkel, kompozíciótól függően akár angolparki komolyságú vagy éppen bohém, szertelen hangulat is megalapozható velük!

 

Bordó levelű növények a Megyeri kertészetből!

 

A bordó levélszínű dísznövények közül izgalmas választás lehet a bordó levelű barack, ami kompakt mérete okán akár dézsában nevelt balkon-, vagy terasznövény is lehet, érdekes lehet a helytakarékos, előkertekbe is telepíthető bordó oszlopos bodza, az extravagáns díszcserjeként ültethető bordó oszlopos borbolya, vagy éppen a feltűnő piros vesszős som!

 

 

Ha érdeklik Önt a bordó lombozatú dísznövények,

IDE KATTINTVA tekintheti meg online kertészetem bordó dísznövény kínálatát!

Tartalomhoz tartozó címkék: bordó levelű fák