Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Berberis thunbergii 'Smaragd' – Japán borbolya

3.990 Ft
Menny.:db

(ejtsd: berberisz tunbergí)

Szállítási méret: évszaktól függően 20-60 cm magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Berberis thunbergii 'Smaragd' – Japán borbolya főbb jellemző

 

Habitus: Kerekded megjelenésű, mégis határozott ágrendszerű, 1,2 méter kifejlett magasságú fajta Levelei kerekdedek, világoszöldek, ősszel narancsosan elszíneződnek.

Virág: Virágai kisméretűek, sárgák. Magánosan vagy kevés virágból álló fürtben nyílnak áprilisban vagy májusban, amelyeket piros színű, kissé megnyúlt bogyótermések követnek.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára. Kedveli a könnyen melegedő talajokat.

Fényigény: Nagy fényigényű növény, de kisebb árnyékolást elvisel.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, amelyet főleg aszály idején érdemes öntözni kisebb vízadagokkal. A túlságosan nedves körülményeket, a pangóvizes talajt nem tűri.

Gondozás: Alacsony gondozási igényekkel rendelkezik. Az előző évben megnevelt hajtásokon virágzik és terem. Virágzást követően érdemes metszeni, de rendszeres metszést nem igényel. A lisztharmat megtámadhatja, kártevők nem jellemzők. Az erős lombszín világos, napos fekvésben alakul ki.

Társítás és elhelyezés a kertben: A ’Smaragd’ már-már bohémnek tetsző megjelenésű borbolya fajta, mely világos lombszínével a kert kevésbé feltűnő pontjaiba is színt visz. Előterébe telepítsünk, csodás kék színű ’Intense Blue’ csenkeszt és a szélben lágyan ringatózó ’Limouzi’ rezgőfüvet.

A nagyobb termetű évelők közül ültessünk ’Pink Lace’, lilás-rózsaszín virágszínű méhbalzsamot és ettől halványabb rózsaszín árnyalatú, féltelt virágú ’Fantasy Pocahontas’ őszi szellőrózsát.

Abban az esetben, ha kevés növényből álló, mégis figyelemfelkeltő társítást szeretnénk létrehozni a ’Smaragd’ borbolya előterébe ültessünk alacsony, sötét lombszínű tűzeső fajtákat, melyek erős kontrasztot adnak vele. Erre a célra megfelel a lilás-bordó ’Palace Purple’ fajta.

Társításra javasolt növényfajták:

Festuca glauca 'Intense Blue' – Kék csenkesz
Briza media 'Limouzi' - Közepes rezgőfű
Heuchera micrantha 'Palace Purple' - Lila-bordó tűzeső
Anemone 'Fantasy Pocahontas' - Szellőrózsa (rózsaszín, féltelt)
Monarda 'Pink Lace' - Méhbalzsam

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 100-120 cm
Kifejlett szélesség: 100-130 cm
Ültetési tőtáv: 100 cm
Virágzási idő: Április-Május
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: vidéki kert, mediterrán kert, cserjesorok, cserjefoltok, évelő ágyak háttérnövénye, alacsony sövény

 

Védett tartalom