Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Berberis thunbergii 'Rosy Rocket' – Oszlopos japán borbolya

6.190 Ft
Menny.:db
Ajánlom mellé az alábbi termékeket:

(ejtsd: berberisz tunbergí)

Szállítási méret: évszaktól függően 20-60 cm magas
Kiszerelés: 5 literes kertészeti konténerben 
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Berberis thunbergii 'Rosy Rocket' – Oszlopos japán borbolya főbb jellemző

 

Habitus: Közepes termetű (1-1,5 m), lombhullató, szúrós cserje. Keskeny, felfelé törő bokrot képez. Levelei lekerekítettek, lilásvörösek, halvány rózsaszín vagy krémfehér márványozott foltokkal tarkítva.

Virág: Kisméretűek, sárgák, jelentéktelenek. Magánosan vagy kevés virágból álló fürtben nyílnak tavasz közepén, amelyeket kissé halványabb piros színű, megnyúlt bogyótermések követnek.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára. Kedveli a könnyen melegedő talajokat.

Fényigény: Fényigényes cserje, napos helyet kíván, de a gyenge, részleges árnyékot is kedveli. Világos színe miatt a tűző napon levelei megéghetnek.

Vízigény: Alacsony vízigényű növény, amelyet csak aszály idején érdemes öntözni kisebb vízadagokkal. A túlságosan nedves körülményeket, a pangóvizes talajt nem tűri.

Gondozás: Az előző évben megnevelt hajtásokon virágzik és terem. Virágzást követően érdemes metszeni, de rendszeres metszést nem igényel. A lisztharmat megtámadhatja, kártevők nem jellemzők.

Az élénk lombszín csak napfényes helyen alakul ki. Félárnyékban a levelek egy része zölddé válik.

Társítás és elhelyezés a kertben: A ’Rosy Rocket’ egy 100-150 cm magasra növő lombhullató, szúrós borbolyafajta, amelynek fő vonzereje a liláspiros és a krémfehér-rózsaszín színű foltok játéka a lombozatban. Nagyszerűen mutat szoliterként, de akár sövény is nevelhető belőle és cserjeágyásokban, évelőfoltok háttérnövényeként is elhelyezhető.

Amennyiben társítani kívánja, alkosson belőle egy laza habitusú sövényt az ágyás hátulsó részein. Előttük kapjon helyet a virágszínében a ’Rosy Rocket’ fajtához illő rózsaszín virágú 'Succes Fou' és a különleges, cseresznyepiros virágú 'Volcano' teahibrid rózsa.

Eléjük ültesse a szinte egész nyáron át virágzó fehér (’Adessa White’) és piros ('Peacock Cherry Red') bugás lángvirág fajtákat, kisebb csoportokban.

Az ágyás elülső részén kapjon helyet a ligeti zsálya ’Madeline’ fajtája, mely színeiben kontrasztot alkot a sárga, alacsonyabb növésű ’Little Gold Star’ kúpvirággal. Az ágyást zárja le a rózsaszínű törpe-mini 'Bay™' fajtájú rózsával.

Társításra javasolt növényfajták:

Rosa 'Succes Fou' - rózsaszín teahibrid rózsa
Rosa 'Volcano' - cseresznyepiros teahibrid rózsa
Phlox paniculata 'Adessa White' - Bugás lángvirág, flox (fehér)
Phlox paniculata 'Peacock Cherry Red' - Bugás lángvirág
Salvia 'Madeline' - Ligeti zsálya
Rudbeckia 'Little Gold Star' - Kúpvirág (kisebb növésű)
Rosa 'Bay™' - Rózsaszín törpe - mini rózsa

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 100-150 cm
Kifejlett szélesség: 50-100 cm
Ültetési tőtáv: 40-100 cm
Virágzási idő: Április
Vízigény: Alacsony vízigényű
Fényigény: Nagy fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: vidéki kert, mediterrán kert, cserjesorok, cserjefoltok, évelő ágyak háttérnövénye, sövény

 

Védett tartalom