Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Berberis thunbergii 'Sunjoy Gold Pillar (Golden Pillar)' – Japán borbolya

4.290 Ft
Ajánlom mellé az alábbi termékeket:

(ejtsd: berberisz tunbergí)

Szállítási méret: 20-40 cm magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben 
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Berberis thunbergii 'Sunjoy Gold Pillar (Golden Pillar)' – Japán borbolya főbb jellemző

 

Habitus: 70-100 cm magasra növő, lombhullató, felfelé törő, hosszú hajtásrendszert nevelő, tömött habitusú cserje, melynek levelei tojásdadok, és sűrűn helyezkednek el a felfelé törő hajtásokon. A levelek aranyszínűek, majd ősszel izzó színekben pompáznak. Szúrós cserje.

Virág: Kisméretűek, sárgák, jelentéktelenek. Magánosan vagy kevés virágból álló fürtben nyílnak tavasz közepén, amelyeket élénkvörös, megnyúlt bogyótermések követnek.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára. Kedveli a könnyen melegedő talajokat.

Fényigény: Fényigényes cserje, napos helyet kíván, de a gyenge, részleges árnyékot is kedveli. Világos levelei miatt a tűző napot nem kedveli.

Vízigény: Alacsony vízigényű növény, amelyet csak aszály idején érdemes öntözni kisebb vízadagokkal. A túlságosan nedves körülményeket, a pangóvizes talajt nem tűri.

Gondozás: Az előző évben megnevelt hajtásokon virágzik és terem. Virágzást követően érdemes metszeni. A lisztharmat megtámadhatja, kártevők nem jellemzők.

Társítás és elhelyezés a kertben: A ’Sunjoy Gold Pillar’ borbolya egy keskenyebb, magas lombhullató, szúrós cserje, amelynek kiemelt tulajdonsága, hogy levelei sűrűn állnak a hajtásrendszeren. A levelek aranyszínűek. Kiválóan alkalmas laza sövények növényeként, és szoliterként is kimagasló.

Világos színei miatt cserjeágyásokban, évelőágyásokban is elhelyezhető. Amennyiben társítja, alkosson egy fényigényes társítást, melynek nem feltétlenül szükséges a tűző napsütés. Ajánlom az ágyás hátsó részére ültetni a zöld-fehér levelű, oszlopos habitussal rendelkező ’Silver Queen’ magyalt, amely színes és örökzöld hátteret biztosít a társítás számára.

Előtte kapjon helyet a ’Sunjoy Gold Pillar’ fajta, amelynek sárga lombja szépen harmonizál a mögötte lévő magyal színeivel. A cserjefoltban kapjon még helyet a bordó levelű borbolya ’Carmen’ fajtája, amely kisebb termetű, de bordó lombja erős kontrasztot képez a sárga színű borbolyafajtával.

A cserjék elé ültessen évelő dísznövényeket. Ajánlom a piros (’Peacock Cherry Red’) és a rózsaszín (’Rijnstroom’) bugás lángvirágfajtákat, amelyek nyári virágzása hosszantartó. Az ágyás elülső részére ültesse a kistermetű, aranysárga kúpvirágot, a ’Little Gold Star’ fajtát, amelyet egészítsen ki a sárga-bordó virágszínű törpe kokárdavirággal (’Kobold’).

Az ágyást zárja le az aprócska ’Inspiration’ bordó levelű borbolyával. Ezzel egy színekben gazdag társítás lehet az Öné.

Társításra javasolt növényfajták:

Ilex aquifolium 'Silver Queen' – Magyal
Berberis thunbergii 'Carmen' - Bordó levelű borbolya
Phlox paniculata 'Peacock Cherry Red' - Bugás lángvirág
Phlox paniculata 'Rijnstroom' - Rózsaszín bugás lángvirág
Rudbeckia 'Little Gold Star' - Kúpvirág (kisebb növésű)
Gaillardia 'Kobold' - Törpe kokárdavirág
Berberis thunbergii 'Inspiration' – Borbolya

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 70-100 cm
Kifejlett szélesség: 50 cm
Ültetési tőtáv: 50-60 cm
Virágzási idő: Március-Április
Vízigény: Alacsony vízigényű
Fényigény: Nagy fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: vidéki kert, mediterrán kert, laza sövény, cserjesorok, cserjefoltok, évelő ágyak háttérnövénye

 

Védett tartalom