Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Berberis thunbergii 'Bonanza Gold' – Arany színű japán borbolya

4.890 Ft

(ejtsd: berberisz tunbergí)

Szállítási méret: 15-20 cm magas
Kiszerelés: 2-3 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Berberis thunbergii 'Bonanza Gold' – Arany színű japán borbolya főbb jellemző

 

Habitus: Kistermetű (30-50 cm), lapított, kissé terülő habitusú, sűrű hajtásrendszert nevelő lombhullató, szúrós cserje. Levelei lekerekítettek, széles lándzsa alakúak. Színük halványzöld és sárga színekben pompázik.

Virág: Kisméretűek, sárgák. Magánosan vagy kevés virágból álló fürtben nyílnak áprilisban vagy májusban, amelyeket piros színű, kissé megnyúlt bogyótermések követnek.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára. Kedveli a könnyen melegedő talajokat.

Fényigény: Napos vagy félárnyékos helyre ültesse. Bár az árnyékot is elviseli, lehetőleg ne ültesse fényszegény helyre.

Vízigény: Alacsony vízigényű növény, amelyet csak aszály idején érdemes öntözni kisebb vízadagokkal. A túlságosan nedves körülményeket, a pangóvizes talajt nem tűri.

Gondozás: Alacsony gondozási igényekkel rendelkezik, kiváló várostűrő faj. Az előző évben megnevelt hajtásokon virágzik és terem. Virágzást követően érdemes metszeni, de rendszeres metszést nem igényel. A lisztharmat megtámadhatja, kártevők nem jellemzők. Az élénk lombszín csak napfényes helyen alakul ki.

Társítás és elhelyezés a kertben: A ’Bonanza Gold’ aranyszínű japán borbolyafajta egy kifejezetten alacsony, szúrós, lombhullató cserje, amely élénksárga és halványzöld színvilágával igen feltűnő jelenség. Többféleképpen alkalmazható a kertben, ugyanis nevelhető szegélynövényként, de sziklakertek, cserjecsoportok növénye is lehet.

Mérete és alacsony igényei lehetővé teszik, hogy társításokban helyezzük el őket. Amennyiben társítani szeretné, válasszon az összeültetés hátulsó részére nyáron virágzó, magasabb termetű évelő dísznövényeket.

Ajánlom a rózsaszín kasvirág 'Prairie Splendour' fajtáját, amelyet egészítsen ki a mélyszínű, teltvirágú ’Eccentric’ fajtával. Az összeültetést egészítse ki a fáklyaliliom ’Pineapple Popsicle’ fajtájával.

A magasabb teremtű évelők előtt kapjon helyet az angol levendula élénkkék színekben gazdag ’Blue Jeans’ fajtája és a kék deres csenkesz (’Elijah Blue’). A szegélyre ültesse a rózsáspiros küllőrojt 'Foerster's Liebling' fajtáját és a sárga lombú ’Bonanza Gold’ borbolyát, melyet kedve szerint alakíthat.

Társításra javasolt növényfajták:

Echinacea purpurea 'Prairie Splendour' - Rózsaszín kasvirág
Echinacea purpurea 'Eccentric' - Kasvirág
Kniphofia 'Pineapple Popsicle' – Fáklyaliliom
Lavandula angustifolia 'Blue Jeans' – Angol levendula
Festuca glauca 'Elijah Blue' - Kék deres csenkesz
Erigeron 'Foerster's Liebling' - Rózsáspiros küllőrojt

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 30-50 cm
Kifejlett szélesség: 40-50 cm
Ültetési tőtáv: 40-50 cm
Virágzási idő: Április-Május
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: vidéki kert, mediterrán kert, cserjesorok, cserjefoltok, évelő ágyak háttérnövénye, sövény

 

Védett tartalom