Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Berberis darwinii 'Compacta' – Törpe Darwin-borbolya

Ár:
2.990 Ft

(ejtsd: berberisz dárviní)

Szállítási méret: 20-40 cm magas
Kiszerelés: 3 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Ajánlom mellé az alábbi termékeket:
Mabako szerves istállótrágya 20 liter Mabako szerves istállótrágya 20 liter
2.290 Ft
Menny.:db

Hasznos tudnivalók

A Berberis darwinii 'Compacta' – Törpe Darwin-borbolya főbb jellemző

 

Habitus: Kistermetű, terebélyes, sűrű hajtásrendszert nevelő örökzöld, szúrós cserje, amelynek kifejlett magassága 0,9-1 méter. Levelei aprók, cakkosak. Őszi lombszíneződésük során vörössé válnak.

Virág: Kisméretűek, sárga-narancssárga virágai tömött fürtökben nyílnak áprilisban vagy májusban, amelyeket lilás-kék színű, kissé megnyúlt bogyótermések követnek és július-augusztusban díszítenek.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára. Kedveli a könnyen melegedő talajokat.

Fényigény: Napos vagy félárnyékos helyre ültesse. A tűző napot nehezen tűri. Bár az árnyékot is elviseli, lehetőleg ne ültesse fényszegény helyre.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, amelyet csak aszály idején érdemes öntözni kisebb vízadagokkal. A túlságosan nedves körülményeket, a pangó vizes talajt nem tűri.

Gondozás: Alacsony gondozási igényekkel rendelkezik, kiváló várostűrő faj. Az előző évben megnevelt hajtásokon virágzik és terem.

Virágzást követően érdemes metszeni, de rendszeres metszést nem igényel. A lisztharmat megtámadhatja, kártevők nem jellemzők. Az élénk lombszín csak napfényes helyen alakul ki.

Társítás és elhelyezés a kertben: A ’Compacta’, ahogy fajtaneve is utal rá, a Darwin-borbolyák 2-3 méteres képviselőihez képest, csupán egy méteres magassággal büszkélkedhet, mégis kertünk csodás látványt nyújtó növénye lehet.

Egy cserjékből és törpefenyőkből álló hosszú időn át díszítő kertrészt alakíthatunk ki, ha a ’Compacta’ Darwin-borbolya mögé ’Brussels Lace’ rózsaszín bugás és ’Zorro’ kék virágzatú kerti hortenziát telepítünk.

Ezt a hátteret egészíthetjük ki az aranyzöld lombú ’Erecta’ vagy ’Smaragd’ borbolyákkal, illetve az oszlopos növekedésű piros-bordó lombú ’Red Pillar’ vérborbolyával.

Az előtérbe válasszunk kerekded megjelenésű törpefenyőket, így a ’Mughus’ havasi és a ’Cuha’ erdeifenyő fajtákat. Ez az összeállítás minden évszakban izgalmas látványt nyújtó növényeket tartalmaz, melyek színeikben jól kiegészítik egymást.

Társításra javasolt növényfajták:

Hydrangea paniculata 'Brussels Lace' – Bugás hortenzia
Hydrangea macrophylla 'Zorro' – Kerti hortenzia
Berberis thunbergii 'Erecta' – Oszlopos japán borbolya
Berberis thunbergii 'Smaragd' – Smaragdlombú borbolya
Berberis thunbergii 'Red Pillar' - Oszlopos vérborbolya
Pinus mugo var. 'Mughus' – Havasi törpefenyő
Pinus sylvestris 'Cuha' – Törpe erdeifenyő

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 0,9-1m
Kifejlett szélesség: 0,6-0,9 m
Ültetési tőtáv: 0,8-0,9 m
Virágzási idő: Április - Május
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Nem
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: vidéki kert, mediterrán kert, cserjefoltok, évelő ágyak háttérnövénye, sövény

 

Védett tartalom