Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Berberis candidula 'Jytte' - Törpe ezüstös borbolya

3.490 Ft
Ajánlom mellé az alábbi termékeket:

(ejtsd: berberisz kandidula)

Szállítási méret: évszaktól függően 20-60 cm magas
Kiszerelés: 1-4 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Berberis candidula 'Jytte' - Törpe ezüstös borbolya főbb jellemző

 

Habitus: Közepes termetű örökzöld cserje, amelynek végleges magassága nem haladja meg a 100 cm-t. Hajtásrendszere sűrű, habitusa dús, bokros. Levelei fényesek, vastagok és középzöldek, alakjuk ovális, szúrós csúcsú. Maga a növény is szúrós.

Virág: Kisméretűek, sárgák. Magánosan vagy kevés virágból álló fürtben nyílnak áprilisban vagy májusban, amelyeket kékesfekete színű, kissé megnyúlt bogyótermések követnek.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára. Kedveli a könnyen melegedő talajokat.

Fényigény: Napos vagy félárnyékos helyre ültesse. A tűző napot nehezen tűri. Bár az árnyékot is elviseli, lehetőleg ne ültesse fényszegény helyre.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, amelyet csak aszály idején érdemes öntözni kisebb vízadagokkal. A túlságosan nedves körülményeket, a pangóvizes talajt nem tűri.

Gondozás: Az előző évben megnevelt hajtásokon virágzik és terem. Virágzást követően érdemes metszeni, de rendszeres metszést nem igényel. A lisztharmat megtámadhatja, kártevők nem jellemzők. Az élénk lombszín csak napfényes helyen alakul ki.

Társítás és elhelyezés a kertben: A ’Jytte’ egy közepesen magas (80-100 cm), szúrós, örökzöld cserje, amelynek fényes, élénkzöld levelein kívül sárga virágai és feketéskék termései is díszítenek. Alacsony igényekkel bír, ennélfogva a kert legtöbb részére ültethető.

Alkalmazható szoliterként, és cserjecsoportokba ültetve is, de sövényt is nevelhet belőle.

Amennyiben pedig társítani szeretné, helyezze el a társítás hátsó részén. Mögötte, támaszrendszeren, pergolán nevelve nagyszerű helyet kaphat a japán futólonc ’Halliana’ fajtája. Mellé ültesse az aprólevelű magyal ’Golden Gem’ fajtáját.

A cserjék előtt kapjon helyet a felálló habitussal rendelkező bíbor és sárga színekben gazdag 'West Country Manhattan Lights', valamint a kék színekben játszó 'Legendary Blue Shades' csillagfürt.

Az ágyás elülső részére ültesse az ezüst ’Silver Gumdrop’ és a zöld lombú, piros virágú vérvörös tűzeső ’Coral Forest’ fajtáját. Az ágyást zárja le az 'Alvatine Taylor' árnyékliliomfajtával.

Társításra javasolt növényfajták:

Lonicera japonica 'Halliana' - Japán futólonc
Ilex crenata 'Golden Gem' – Aprólevelű magyal
Lupinus 'West Country Manhattan Lights' – Csillagfürt
Lupinus polyphyllus 'Legendary Blue Shades' – Csillagfürt
Heuchera 'Silver Gumdrop' – Tűzeső
Heuchera sanguinea 'Coral Forest' - Vérvörös tűzeső (zöld lomb, piros virág)
Hosta 'Alvatine Taylor' – Árnyékliliom

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 80-100 cm
Kifejlett szélesség: 80 cm
Ültetési tőtáv: 70-100 cm
Virágzási idő: Április-Május
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Nem
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: vidéki kert, mediterrán kert, cserjesorok, cserjefoltok, évelő ágyak háttérnövénye, sövény

 

Védett tartalom