Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

A bangiták világa

A kertészetekben számos bangita fajtával találkozhat a vásárló, így ha cserjeültetésre kerül a sor a választás nem mindig egyszerű. A bangitákat átlagos kerti viszonyok közé ültethetőek, ezért szinte bárki kertjében helyük van.

Népszerűek az örökzöld bangiták (Viburnum rhytidophyllum) vagy a leveleit télen is megőrző prágai bangita (Viburnum pragense) . Ezeket a nagyobb termetű, laza ágrendszerű bokrokat inkább szoliternek ültessük kertünk egy frekventált pontjára.

A bangiták igencsak szerethetők

Sövénynek kiválóan alkalmas lehet a tavaszi bangita (Viburnum burkwoodii) , mely már korán tavasszal illatos virágokkal nyűgözni le tulajdonosát. A törpe bangita (Viburnum davidii) inkább alacsony térhatároló szerepet tölthet be kertünkben, fehér ernyős virágzata és kontrasztos kék bogyói mellett örökzöld levelei is páratlan díszítőértékkel bírnak.

A bangita ültetése

Bár a bangita fajták virága, levele, vagy a bokor mérete eltérő lehet, a legtöbb növény igénye közel azonos. Átlagos kerti talajban jól fejlődnek. Napos vagy félárnyékos kertekbe telepíthetjük őket. Kialakíthatunk sövényt, de akár már egy nagyobb növekedésű példány, mint az örökzöld bangita, vagy egy látványos őszi lombszínű fajta (amerikai törpe bangita) is megállja a helyét a kertünkben.

Nézze meg videómat a tavaszi bangita ültetéséről!

A szoliterként ültetett cserjének ássunk egy, a csemete cserepénél 2-3-szor nagyobb gödröt, hogy a fellazított talajba növényünk könnyebben meggyökeresedjen. Az ültetőgödör aljára tehetünk szarvasmarhatrágyát, vigyázva, hogy az ne érintkezzen közvetlenül a bangita gyökerével.

Sövény telepítésekor érdemes egy hosszabb árkot kiásni és abba a 60-10 cm-es ültetési távolságot betartva ültethetjük az egyes példányokat. Kisebb méretű bangitáinkat elegendő lehet egymástól 60-70 cm-re ültetni, de a nagyobb növekedésű örökzöld bangita számára jobb, ha 1 méteres helyet hagyunk a tövek között.

Ismerkedjen meg közelebbről is a ráncoslevelű bangitával!

A telepítés évben öntözzük rendszeresen növényeinket, amit a következő években rengetege tavaszi virággal és szép lombkoronával hálálnak meg.

Tekintse meg bőséges cserjekínálatomat is,melyek köztt számtalan bangitát is talál!

A bangita metszése

Bangitáink nem kifejezetten gyors növekedésű növények, ezért ágrendszerük még sövénynek ültetve sem szorul gyakori visszavágásra.

A kisebb metszéseket tél végén vagy kora tavasszal végezhetjük el. Ekkor eltávolíthatóak a sérült, elfagyott vagy rossz irányba növekvő ágak. Fontos, hogy a bangiták csak a legalább egy éves hajtásokon hoznak virágot majd később termést, így metszés után virágzásról sajnos abban az évben le kell mondanunk.

Viburnum trilobum 'Bailey Compact'

Szerencsére ezek a növények nem igényelnek rendszeres metszést, a visszavágásokat elég 3 évente elvégezni, így nem kell sokszor lemondanunk bokrunk tavaszi díszeiről.

Bemutatom azt a két bangitatípust, amely mostanság rendkívül nagy népszerűségek örvend. Ismerje meg őket Ön is!

Tavaszi bangita - Viburnum x burkwoodii

A tavaszi bangita könnyen termeszthető átlagos kerti körülmények között, de a szárazságot is jól tűri. Ültetés után a fiatal növényt nyár végéig rendszeres öntözzük, hogy jó begyökeresedhessen. Ültethetjük sövénynek kerítés mellé, más tavasszal virágzó cserjékkel kombinálva.

A tavaszi bangita

Szoliter növényként is megállja a helyét a kert egy kiemeltebb pontjára telepítve. Tavasszal fehér bogernyőben nyíló, illatos virágaival díszít, bordós-pirosas őszi lombszíne miatt is megéri ültetni.

Tekintse meg bőséges cserjekínálatomat is,melyek köztt számtalan bangitát is talál!

Amerikai törpe bangita - Viburnum trilobum 'Baily Compact'

A kis termetű amerikai törpe bangitának szinte minden kertben szoríthatunk helyet. Megéri ültetni, hiszen kevés gondozás mellett is igen dekoratív növény. Már a tavaszi virágzáskor felfigyelhetünk rá, de legjobb formáját ősszel hozza, mikor levelei lángvörös színben pompáznak. Kompakt növekedés miatt balkonra is telepíthetjük.

Videómban egy szintén közkedvelt fajt, a törpe bangitát mutatom be (Viburnum davidii):

Mérete körülbelül egy - másfél méter, ezért cserépben is kiválóan nevelhető. Évelőágyásainkat is feldobhatjuk vele, ültethetünk mellé díszfüveket (nádtippan vagy tollborzfű), kúpvirágot, zsályát, macskamentát. A bangiták nagyszerű növények, neveljen otthonában Ön is!

IDE KATTINTVA megismerheti a mesés kikeleti bangitát is!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!