Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Balkonkertészkedési tippek

A tavasz már itt van a küszöbön, odakinn már többet süt a nap, ráadásul egyre kevésbé kopár az udvarok és az utca látványa is. Már sokat beszéltünk arról, mi mindent érdemes tennie az udvaron az új évszak közeledtével, viszont akkor is itt az ideje a munkának, ha lakásban él! No persze nem a tavaszi nagytakarításra gondoltam, hanem a virágok ültetésére, valamint a veteményezésre.

Ugyanis ha tartozik egy kis balkon vagy loggia a lakásához, akkor semmi akadálya annak, hogy Ön is élvezze a tavaszi kerti munkálatok szépségeit, csak éppen az erkélyen. Természetesen nem mindegy, miként fog hozzá ehhez a tevékenységhez, ezért most íme néhány tipp, hogy gazdagon teremjen a balkon-veteményese és szépen virágozzon az erkélykertje!

Egy színes balkon mindig vidámságot csal lakóinak életébe

Egy színes balkon mindig vidámságot csal lakóinak életébe

Ha jó minőségű, vegyszermentes zöldségekre vágyik vagy felvirágoztatná egy kicsit az erkélyét így a tavasz közeledtével, akkor itt az ideje, hogy belevágjon a munkába és saját balkonkertet varázsoljon az otthonába! Bár szó sincs bonyolult feladatról, mégis fontos kiemelni, hogy az előzetes alapos tájékozódás, valamint a megfelelő eszközök beszerzése elengedhetetlen ahhoz, hogy tényleg gyönyörű kertet varázsolhasson a város kellős közepére.

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem mindent, amit fontos tudnia egy felkészült balkonkertésznek!

Mi mindent kell beszereznie a munkálatok megkezdése előtt?

Természetesen az első és legfontosabb dolog, hogy beszerezze a megfelelő eszközöket és alapanyagokat a balkonkert kiépítéséhez. Lássuk, mi mindenre lesz szüksége ahhoz, hogy hozzáláthasson a munkálatokhoz!

Ültetőláda

Mivel egy erkélyen nem áll rendelkezésre semmilyen talaj, szükség van valamire, ami az alapját adja az egész balkonkertnek. Fontos, hogy a választott ültetőláda legalább 40 centiméter mély, 50-60 centiméter széles, valamint 80-100 centiméter hosszú legyen. Természetesen az utóbbi attól is függ, milyen adottságai vannak a rendelkezésre álló helynek, ha nem fér el ott egy ekkora láda, természetesen rövidebbet is választhat.

Nyilván nem arról van szó, hogy tele kellene pakolni az egész erkélyt növényekkel, hiszen akkor Önnek már nem is maradna hely az apró kis kertben. Éppen ezért lényeges figyelembe venni, hogy ne a virágok és a zöldségek foglaljanak el minden helyet odakinn!

Egy korábbi cikkemben már írtam arról, miként érdemes feltérképezni a terepet, mielőtt kialakítaná a balkonkertjét. 

Virágföld

A legjobb választás erre a célra az általános virágföld, de ha van rá lehetősége, akár kerti talaj is kerülhet a ládákba. A lényeg, hogy érdemes egy kis trágyával keverni, hogy a növények biztosan jól érezzék magukat az új helyükön.

Emellett ha nagyon kötött a talaj, akkor 10-15%-nyi homokkal vagy tőzeggel lazítható a szerkezete, így a zöldségeknek, fűszernövényeknek és virágoknak egyetlen feladata az lesz, hogy szépen fejlődjenek.

A jó minőségű virágföld elengedhetetlen a sikeres balkonkertészkedéshez

A jó minőségű virágföld elengedhetetlen a sikeres balkonkertészkedéshez

Kis méretű ásó és kesztyű

Bizony, egy balkonon is szükség van szerszámokra! Persze nem kell azonnal a nagy méretű ásóra gondolni, elég egy egészen apró, amely segítségével megformázhatja az ültető lyukakat a földben. Ha pedig megfelelő kesztyűt is használ mindehhez, kezét is megóvhatja a szennyeződésektől.

Kertészeti webáruházamban be is szerezheti a megfelelő eszközöket.

Mulcs

Lényeges a fentiek mellett a mulcs beszerzése is, amely segítségével megakadályozhatja, hogy a napsugárzás közvetlenül érintse a talajfelszínt. Így megóvhatja a növények gyökereit, valamint nem szükséges napjában több alkalommal nagyobb mennyiségű vízzel megöntöznie a balkonkertet. Nem beszélve arról, hogy a mulcs nem csak praktikus, de igazán dekoratív látványt is nyújt egy teraszon.

Ide kattintva akár meg is rendelheti az Ön számára szükséges mennyiséget.

A növények

Egy ilyen kis balkonkertnek nem csupán az a lényege, hogy hasznos zöldségeket termeszthessen rajta, amelyeket később feldolgozhat a konyhában, de fontos az is, hogy gyönyörködhessen is a művében. Egy kis salátával, paradicsommal, paprikával, rukkolával és néhány szép virággal igazi kis ékszerdobozt varázsolhat az erkélyére a város kellős közepén.

Ha kíváncsi rá, milyen növényeket érdemes választani, lentebb görgetve azonnal megmutatom Önnek.

Beszéljünk egy kicsit bővebben arról, milyen növényeket érdemes választania!

Amikor növényeket válogat a balkonkertjébe, alapvetően több olyan csoportot különböztetünk meg, amelyekben érdemes szétnéznie.

Az egyik ilyen a balkonzöldségek csoportja, ám a konyhánál maradva a fűszer- és gyógynövények között is bátran keresgélhet, valamint természetesen nem maradhatnak ki a sorból a virágok sem. Lássuk, miről is van szó!

Balkonzöldségek

Az egyik a balkonzöldségek egy csoportja, amelyekről fontos tudni, hogy ebben az esetben nem szimplán cserepekbe ültetett zöldségekről van szó. Kifejezetten olyan típusú növények ezek, amelyek ilyen közegben is remekül érzik magukat, így gazdagon teremnek majd akkor is, ha csupán egészen kis méretű alapterület áll számukra rendelkezésre.

Ne aggódjon, szó sincs bonyolult feladatról, akkor sem, ha életében egyszer sem dolgozott kertben és a szobanövényekkel is akadtak gondjai. Ha odafigyel néhány apró szabályra az ültetésnél és megfelelő mennyiségű vizet ad a növényeknek nap mint nap, akkor hamarosan a kezében tarthatja munkája gyümölcsét.

Ültethet balkon chilipaprikát, piros és sárga koktélparadicsomot, paprikát, kígyóuborkát, padlizsánt, de akár cukkinit is.

Ide kattintva megtekintheti online kertészetem teljes balkonzöldség kínálatát. 

Fűszernövények

Nincs párja azoknak az ételeknek, amelyeket friss fűszernövényekkel ízesít az ember, így nem érdemes kifelejteni a balkonkertből sem ezeket a csodálatos és igen dekoratív növényeket. Nem csupán akkor veszi hasznát, amikor éppen a konyhában ténykedik, de úgy vélem, nincs annál jobb érzés, mint amikor az erkélyre lépve megcsapja az ember orrát a rozmaring, a kakukkfű vagy az oregánó illata.

Ebből a videóból számos ötletet meríthet a fűszerkertek lakásban való termesztéséhez.

Amennyiben pedig Ön is kedvet kapott ahhoz, hogy a balkonkertjét kiegészítse némi fűszernövénnyel, akkor most bátran válogathat online kertészetem kínálatában ide kattintva. 

Természetesen a szintén illatos és hasonlóan dekoratív gyógynövények sem maradhatnak ki ebből a sorból, hiszen egy finom tea vagy egy frissítő limonádé elkészítése akkor a legjobb, ha az erkélyen termett friss menta, zsálya vagy citromfű is szerepel az alapanyagok között.

Ide kattintva meg is tekintheti a gyógynövény kínálatomat.

Virágok

Akárcsak a kertekben, úgy a teraszokon és balkonokon is helye van a szebbnél szebb virágoknak, amelyeket remekül párosíthat a már fentebb említett zöldségekkel, valamint a gyógy- és fűszernövényekkel. Amikor majd a zöld növények közül először kandikálnak ki a színes virágok, akkor érzi meg igazán, mennyire megérte a balkonkert kialakításába fektetett munka.

Ide kattintva akár azonnal válogathat is a kertészetem virág kínálatából.

Lássuk, milyen szabályok vonatkoznak az ültetésre!

Először is: amikor kiválasztotta a megfelelő növényeket és megvannak az ültetőládák is, akkor érdemes megállni egy pillanatra és elképzelni, mit hova is szeretne ültetni. Ha megvan az elképzelés, ne ragadjon rögtön szerszámot, hanem egyszerűen pakolja egymás mellé a cserépben levő zöldségeket, fűszereket és virágokat úgy, ahogy a legjobbnak látja,

Így ugyanis még bőven van lehetőség a változtatásra és nem akkor derül ki, hogy valami nem stimmel, amikor már kivette a növényt a cserépből.

Ha ezzel megvan, akkor fontos, hogy akkora lyukat formázzon a növény számára, amelybe pontosan illeszkedik az eddig cserépben pihenő kis földlabda. Ugyanis ha túl mélyre kerül, akkor a rothadás veszélye fenyeget, ha pedig a virágföld szintjéből kiemelkedik a gyökérzet felső része, a kiszáradás miatt kell majd aggódni. Amennyiben viszont pontosan illeszkedik, nem kell ezektől tartani.

Amikor ezzel a művelettel is elkészült, nagyon fontos, hogy nem szabad erősen döngölni a földet a palánta körül, ugyanis nagyon könnyen megsérülnek a gyökerei. Szépen, finom mozdulatokkal helyezze köré a földet, így biztosan nem lesz gond!

Ebben a videóban megtekintheti a gyakorlatban is, hogy miként zajlik ez a folyamat.

Mire érdemes figyelni a növények gondozásánál?

Amit nagyon lényeges figyelembe venni a növények gondozásánál, hogy órákon át tartó tűző napsütésnek lesznek kitéve a balkonon, ezért nagyon fontos a védelem, valamint a rendszeres folyadékpótlás. Ha ráhelyezte a fentebb említett mulcsot a kis balkonkertjére, akkor máris nagyon sokat tett azért, hogy megóvja a növények gyökereit az erős sugárzástól, így leginkább az öntözésre fontos koncentrálnia.

Amennyiben ideje engedi, érdemes naponta két-három alkalommal meglocsolni a növényeket, így nem fenyeget a túlöntözés veszélye. Viszont ha nem tölt ennyi időt otthon, akkor sincs gond, reggelente kell nagyobb mennyiségű vizet adni a növényeknek.

Megannyi színes és izgalmas balkonnövénnyel állok az Ön rendelkezésére

Megannyi színes és izgalmas balkonnövénnyel állok az Ön rendelkezésére

Bármelyik variáció mellett is dönt, elengedhetetlen, hogy mindig ellenőrizze, mennyire nedves a föld a balkonkert lakói körül, ugyanis ha esetleg éppen borongósabb napok vannak, akkor elképzelhető, hogy nem igényelnek annyi vizet a zöldségek, fűszernövények és virágok.

Fő szabály még emellett, hogy ha esetleg elsárgult levelet lát valamelyik növényen, azt minél előbb távolítsa el onnan!

Miért olyan jó egy balkonkert?

Ha egy kicsit is szereti a növényeket és hiányzik Önnek a kert, viszont egy lakásban él a város közepén, akkor nem kérdés, hogy a lelkének szüksége van arra, hogy amikor reggel kilép az erkélyre, akkor azonnal a gyönyörű zöld növények és virágok látványa fogadja. Nem beszélve arról, milyen felemelő és csodálatos érzés az, amikor a konyhában az Ön által termelt zöldségekből készíthet ételt és a frissen szedett fűszernövényeket használhatja fel a főzéshez.

Úgy gondolom, ezek az azok az apró pillanatok, amelyek miatt senki életéből nem maradhatnak ki a balkonnövények, legyen bármilyen apró is az az erkély.

Amennyiben Ön is kedvet kapott a balkonon való kertészkedéshez, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: balkonkertészkedés