Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

balkonkertészkedés

Nappal nyugtat, éjjel altat - levendula a kertből a párnára

2023. 10. 25. 17:07:00

Provence és Tihany nevének hallatán a történelmi múlt, a szépséges táj, a napfény és a vízpart mellett, sőt, talán azokat megelőzve a levendula jut elsőként eszébe sokaknak. Mi több a dél-francia régió és a balaton-felvidéki település neve szinte összeforrtak mára e kedves növénnyel, egyiket sem lehet említeni a másik nélkül.

Csap fagytalanít, leander marad kint - mínusz 15 fokig télálló leanderek

2023. 10. 25. 08:36:00

Ha a nyári hónapok egyik kitartóan virágzó, hosszú ideje töretlen népszerűségnek örvendő, dézsás növényét kellene kiemelni, akkor bizonnyal sokak számára a leander lenne az. Valljuk meg, tényleg igazán magával ragadó mediterrán hangulatot idéző volta, virágainak pompája, bősége, de termetes bokra miatt is.

Koko Flanel a sziklakertek Lagerfeldje

2023. 10. 23. 08:21:00

A sziklakertek kapcsán a nagyméretű kövek, sziklatömbök között harmonikusan elrendezett, jó alkalmazkodóképességű, kevés gondozást igénylő növények jutnak eszünkbe, melyek hegyvidéki vagy éppen mediterrán táj hangulatát idézik meg. Való igaz, hogy ezeknek a kertet szerkezetileg és látványban is gazdagító, önálló kertrészeknek a „lakói” többnyire olyan különleges

"Reám, a liljom- s illatának elbűvölő hatalma van..."

2023. 10. 22. 17:37:00

Bár Tompa Mihálynak a címben idézett sora a fehér liliomra vonatkozik, az elbűvölés nem kevésbé igaz a sásliliomra is, melynek már-már végtelennek tűnő számú fajtái között illatosak is találhatók. A kedvelt és szívesen ültetett növények közé tartozó voltuk teljesen megérdemelt. Virágaik az egyszerűtől a káprázatos színkombinációjúakig megannyi variációban gyönyörködtetnek bennünket.

Leander, a mediterrán rózsa

2023. 10. 18. 20:28:20

A mediterrán táj egyik emblematikus növénye a leander vagy babérrózsa (Nerium oleander), ami a Földközi-tenger medencéjében őshonos lévén, a térség kertjeinek, parkjainak, tereinek és utcáinak, mi több az autópályák melletti sávoknak is szívesen ültetett örökzöld cserjéje vagy fácskája.

"Szépséged elfed minden tárgyat, szépséged elnyel minden hangot...”

2023. 10. 17. 16:23:00

A Faludy György egyik verséből vett cím, mintha csak a futó-, kúszó-, kapaszkodó növények tömör jellemzését adná. Ám róluk szólva valahogy mégis az az érzésünk, még mindig méltatlanul kevés szerepet kapnak a kertekben, a köztereken.

Soft Fruits a balkonládában

2023. 10. 13. 14:02:36

Soft fruits: ezt gondolja az MI a bogyós gyümölcsökről angolul. És nem is téved nagyot. Gyümölcsnek ugyanis gyümölcs minden, ami alatt ma bogyós gyümölcsöt értünk. Málna, ribiszke, szeder, köszméte, szedermálna. Ugyanakkor közel sem kell akkora gondozási igénnyel megbírkóznunk, mint sok gyümölcsfa esetében.

Az élet árnyékos oldala

2023. 10. 13. 13:46:00

Kertünk alakítása, szépítése során gyakorta felvetődő kérdés: mit ültessünk az árnyas területekre - legyen az a fák lombja alatt vagy épület, kőkerítés, kőfal mellett -, melyek azok a növények, amelyek nemcsak szeretik ezeket a helyeket, de mutatósak is, kellemes összeállításokat lehet velük létrehozni.

Egy extra koros díszfával végül is az időt vesszük meg

2023. 10. 09. 10:30:29

Egy 10 literes konténerben lévő 2 méter magas díszfa jellemzően pár tízezer forintba kerül. Ha kommersz akkor olcsóbb, ha oltott, lassan növő, különleges fajta akkor drágább. De ilyenkor sem vastagabb törzsének átmérője pár centiméternél. Egy biztos, ha idősebb fát veszünk akkor a nevelési időt vesszük meg.

Lelki egészség és a kert

2023. 10. 09. 10:29:54

Október 10-e 1994 óta a lelki egészség világnapja. Nem kell különösebben ecsetelni, mennyire fontos, hogy az ember lelkivilága, lelki működései rendben legyenek. Mindannyiunk életében napi szinten megannyi megpróbáló, nehéz helyzet állhat elő, melyekkel szembe kell néznünk, meg kell oldanunk és sorolhatnánk.