Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Balkonkertészkedés

Megyeri Szabolcs

Az ezen a hasábokon olvasható soraim általában a kerttulajdonosoknak szólnak, ám egyáltalán nem evidencia, hogy mindenki rendelkezik kerttel, vagy egy darabka művelhető földterülettel. Faluhelyen természetes, hogy van egy kis birtok a ház mögött, de a kisebb-nagyobb városokban sokaknak nélkülözniük kell a kertet, udvart.

Ez a tény azonban nem jelenti azt, hogy ne lehetne társasházban, bérházban növényt nevelni, sőt, zöldséget termeszteni. A zöldségek árának emelkedésével párhuzamosan egyre többen, egyre kevesebb zöldséget vásárolnak, így a saját nevelésű terménynek van létjogosultsága. Természetesen egy balkonon, teraszon nem lehet egy komplett család szükségleteit kielégíteni, de a kiadásokat így is csökkenthetjük valamennyire. A városi háztáji azonban másra is jó. Maga a növénygondozás egy hasznos hobbi, sikerélményt, örömöt nyújt, a rendezett balkonvetemény megszépíti a közvetlen környezetünket, és ha mindent jól csináltunk, a végén még egészséges, vegyszermentes étek is a jutalmunk lesz.

Tipp: az ízlésesen összeállított balkonveteményes nem csupán a termés miatt hasznos, díszítőértéke vetekszik a virágos erkélyekével!

Első lépésben fűszernövényekkel próbálkozhatunk, ezek helyigénye kicsi, de a hozam a felhasználás mennyiségét tekintve bőven elegendő lehet, akár a bolti fűszerek kiváltására is. Bazsalikom, oregánó, majoranna, vagy koriander akár a konyhaablakban is nevelhető, de az illatos kakukkfűvel, vagy a frissítő mentával is tehetünk egy próbát. Ahol van az erkélyen egy-két négyzetméter használható terület, ott zöldségeket is termeszthetünk. Tudni kell, hogy a kimondottan nagy helyigényű fajták kivételével szinte minden kertben termő zöldség alkalmas a balkonveteményesbe is, ráadásul itt a kertben megszokott kártevők többsége sem okozhat problémát. Lehet kísérletezni fokhagymával, burgonyával, retekkel, salátával, paradicsommal, paprikával, céklával, a teljesen kezdőknek pedig a babot ajánlom, ezzel szinte kizárt a kudarc. A balkonkertészkedés elkezdéséhez alig szükséges befektetés, a kiinduló felszerelés mindössze egy megfelelő méretű ültető-, vagy virágláda, melyet általános termőfölddel töltünk fel. Praktikusak az ún. önöntöző ládák, melyek aljában a víz anélkül állhat meg, hogy a gyökerek rothadásnak indulnának. Az egyszerű megoldások hívei fektessenek el egy zsák földet, vágjanak rá kereszt alakú hasadékot, és közvetlen a zacskóba ültessék a magot, palántát. Fontos, hogy tájékozódjunk a kiszemelt zöldségfélék igényeiről, és a balkon adottságait (napsütötte, árnyékos, szeles) figyelembe véve válasszunk. 

Tartalomhoz tartozó címkék: balkonkertészkedés