Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Az örökzöld babérsom metszése

Megyeri Szabolcs
2014. 12. 13. 17:22:56

Az örökzöldek metszésénél 4 tényező van, amit figyelembe kell venni. Ezt a négy lépést fogom most Önnel megosztani, ezáltal csodás formára fogja tudni nevelni a babérsomját.

1. Fontos tudni a növény tulajdonságait.

Ez esetben azt kell kiemelni, hogy minél nagyobb egy örökzöld cserje levele annál nehezebben fogja elviselni a rendszeres metszést. Kisebb levelű cserjék kiválóan alakíthatóak, azonban a nagy levelűek esetében csak a levél szél barnulását fogjuk elérni, valamint nem fog olyan sok levelet már a következőkben hozni.

2. Metszést jó időben

A japán babérsomot ajánlott márciusban megmetszeni, hogy ha a szép bokorformáját szeretnénk megtartani. Virágzó örökzöldek esetében mindig a virágzás után kell megejteni a metszést, ekkor az elszáradt virágrészeket is el kell távolítani. Amennyiben késlekedik a metszéssel, akkor számolnia kell azzal, hogy a már kialakult bimbókat is le fogja vágni. A metszést mindig kézi metszőollóval végezze, így tiszta felületű vágás lesz az eredmény.

3. Ismerje meg a növény eredeti formáját

Azért fontos tudni az eredeti alakját, mert akkor a rossz metszéssel nem fogjuk eltorzítani a növény formáját. Vannak, amelyek terjeszkednek, gömbformájúak vagy magasra nőnek. Minden esetben meg kell arról győződni, hogy a levágandó ág nem a főága a cserjének, hiszen annak levágásával formátlanul fog nőni.

4. Milyen formát szeretne?

Amennyiben kívülről észreveszi, hogy pár helyen kilógnak ágak, akkor azokat levágva meg tudja tartani az örökzöld eredeti formáját. Ez a szelektív metszés, mivel nem mindenhonnan, csak egy-egy helyről lesz levágva ág. Fontos, hogy az örökzöldek alját ne metsze meg, hiszen ott nem éri annyi napfény, hogy tovább tudjon fejlődni, mindig felfele irányuljon a nyírás. A lemetszett helyeken újabb hajtások fognak kialakulni, ezáltal szép tömött formát lehet kialakítani.

Tartalomhoz tartozó címkék: cserje babérsom