Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Obelisk (oszlopos) szabadgyökerű körte metszése

Megyeri Szabolcs
2015. 01. 19. 12:28:57

A Obelisk (oszlopos) szabadgyökerű körte csemeténk megvásárlása és gondos elültetése utáni 2. év tavaszán érkezik el az ideje, az első metszések szükségességének. A fiatal oltványokból gondos nevelés után válik csodaszép gyümölcsöket termő fácska majd fa.

  • A tél végéi, tavasz eleji alakító metszés (célszerű szisztematika szerint haladni)
  1. Először távolítsuk el a sérült és vagy beteg ágakat. Ezt követően minden olyan ágat ki kell metszeni, ami a fa belseje felé, és vagy keresztirányba nő. Ilyen módon a fa sokkal átláthatóbbá válik és könnyebb lesz kiszelektálni a hasznos ágakat, termővesszőket.
  2. Az alakító metszés során a termőágakat úgy válasszuk ki, hogy azok ágemeleteket alkossanak.

Két fontos dologra kell figyelnünk a termőkori metszés során.

  1. Mindenek előtt ekkor is eltávolítjuk a sérült, és beteg valamint a keresztbe növő ágakat, majd a fiatal 1 éves hajtásokat kell visszametszenünk, kiszelektálnunk, ezeket általában 5-7 rügyre metsszük vissza. Ügyeljünk rá, hogy a fa külső felén hagyjunk többet.
  2. Talán még fontosabb a termő dárdák metszése, ez igazából csak szelekciót takar. Röviden leírva belőlük fejlődik a gyümölcs, ennél fogva minél többet hagyunk annál több, minél kevesebbet annál kevesebb lesz a termés. Figyelni kell ám arra, hogy itt is él az örök érvényű törvény miszerint, minél több termést nevel a fa annál kevésbé lesz jó gyümölcs a minősége.

A tavaszi metszés után a körte esetén szükséges lehet egy nyár végi metszésre is, amely a vízhajtások eltávolítását foglalja magába. E metszés során a körtefa vízhajtásait távolítjuk el. Ezeket a hajtásokat könnyű felismerni: hosszú, egyenes, magasra növő ágak. Ezek azokból a rügyekből keletkeznek, amelyek nem hoztak virágot, és rövid idő alatt túl hosszú ágakká fejlődtek. Fontos, hogy ezeket eltávolítsa, mert sok tápanyagot vonnak el a fától.

Tartalomhoz tartozó címkék: körtefa