Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Az indián banán termesztése

Az indián banán (Asimina triloba) egy egyszerűen nevelhető, magas esztétikai értékű, különleges gyümölcstermő, mely a magyar éghajlati viszonyok között remekül megél, így bármelyik hazai kertbe bátran lehet telepíteni. Ha még nem ismeri ezt az érdekes gyümölcsfát, most röviden megtudhatja, mik az igényei és mi a helyes ültetési és gondozási eljárása!

Az indián banán igényei

Fényigény

Az indián banán fényigénye a korától is függ, a fiatal, frissen ültetett példányok nagyon érzékenyek az erős, tűző napsütésre, ezért az első két évben gondoskodjon növénye árnyékolásáról. A szépen begyökeresedett, idősebb indián banán már több napfényt igényel. A hosszú, lelógó levelek érzékenyek az erős szelekre, ezért napos, meleg fekvésű, ugyanakkor szélvédett helyet keressen a számára.

Öntözés

Az indián banánt olyan helyen érdemes termeszteni, ahol biztosított a rendszeres vízellátás, különösen a vegetációs időszakban. A növény a nedves, nyirkos talajon érzi magát jól, de a pangó vizes területeket kerülni szükséges. Az indián banán öntözésére kiválóan alkalmas a hordóba gyűjtött esővíz, de a lényeg, hogy a növényt földjét sose hagyja teljesen kiszáradni.

Tekintse meg kertészetem indián banán fajtakínálatát!

Talajigény

Az annónacserjének (ez az indián banán másik neve) legjobban a mélyrétegű, tápanyagban gazdag, jó vizgazdálkodású, nyirkos talajok felelnek meg, melyeknek kissé savanyú a kémhatása. A kötött, rossz vízelvezetésű, szikes-lúgos talajokat kerülni kell, az ilyen közegben az indián banán szenved, nem fejlődik kielégítően. A savanyú földet a kertészetemben is kapható speciális zsákos savanyú földdel tudja biztosítani indián banánjának.

Tápanyagellátás

Az indián banán meghálálja, ha magas káliumtartalmú műtrágyákkal kezeli évente két alkalommal. Konténeres neveléskor oldható nitrogén, foszfor és kálium tartalmú műtrágya kijuttatása javasolt egyenlő arányban, ezen kívül pedig a növekedési időszakban nyomelemek adagolása ajánlott.

Az indián banán nevelése

Ugye, nem is olyan nagyigényű növény? Egy kis odafigyeléssel szinte gyerekjáték s kerti nevelése. De most lássuk akkor kicsit részletesebben a nevelése ennek a varázslatos növénynek.

Az indián banán ültetéséhez ezt a közeget ajánlom!

Indián banán ültetése

A jól begyökeresedett, konténeres csemetéket tavasztól őszig ültetheti el, szinte bármikor, csupán a fagyos, hideg heteket kell elkerülni. Ültetéskor fordítson kiemelt figyelmet a gyökérzet épségére.

Tekintse meg kertészetem indián banán fajtakínálatát!

Az ültetőgödör kialakításánál ügyeljen arra, hogy a gödör kétszer olyan mély és széles legyen, mint amekkora a növény konténere/földlabdája. A beültetés után alaposan öntözze be a területet. Fontos, hogy az ültetés során a növény gyökérzete ne sérüljön.

A talaj legyen jó minőségű, laza, amelyben vígan indulhatnak útra a kis hajszálgyökerek!

Beporzás

Az indián banán virága hímnős ugyan, de nem képes az önbeporzásra. Először fejlődik ki a bibe, mely nagyon rövid ideig fogékony a hím pollenekre, a termékenyüléshez ezen kívül pedig szükséges egy másik, nem rokon fa beporzása.

Ahhoz, hogy megkönnyítse a beporzást a kertben, gyűjtse össze az érett polleneket a barnás színű portokból és puha ecsettel juttassa a bibére. A pollenszemcsék színe bézs, ezért könnyen észrevehetőek az ecset fején.

A beporzást akkor végezzük, ha a bibe vége fényes, zöld színű, és ragadós. A művelet egyszerű, sőt, kifejezetten szórakoztató, gyermekeknek is izgalmas program!

Metszése

Az indián banánnak kevés metszésre van szüksége. Az elhalt, sérült, rossz irányba növő ágakat mindenképp távolítsa el. Rendszeres metszésre azért van szükség, hogy ezzel serkentse évről évre az új hajtások növekedését, melyekről már a következő évben termést is várhat!

Növényvédelem

Az annónacserjének (ez az indián banán másik neve) viszonylag kevés kórokozója és kártevője ismert. Előfordulhat, hogy gyümölcsét megdézsmálják a gerinces állatok, például rókák vagy mókusok. A fiatal lombozatot kis számban megrághatja a fecskefarkú lepke lárvája, a növény őshazájában pedig a csiga okozhat problémákat.

Termésének betakarítása

Az indián banán gyümölcse négy hét alatt érik be és augusztust közepétől szedhető. Az érett termés puha, jellegzetes illatú. Kívül világoszöld színű, a gyümölcs húsa pedig sárga. Az érett gyümölcs gyorsan romlik, de hűtőben tárolva több hétig is eltartható.

Az indián banán ültetéséhez ezt a közeget ajánlom!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!