Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Az ősz nagy dilemmája: Ásni vagy nem ásni?

Ha kertes házban él, akkor minden bizonnyal az ásó az a szerszám, amit a legtöbb alkalommal fog bizonytalanul a kezében. Elég csupán a kapát használni a növények tövénél vagy már ásni kell?

Az évszakváltások alkalmával fel kell lazítani a talajt? Ültetésnél szükséges az egész ágyást megmunkálni? Ősszel a fagyok előtt nem veszélyes a talajszerkezet fellazítása? Ezeket a kérdéseket most alaposan körbe járom Önnel, hogy többé ne okozzon fejtörést e kerti szerszám használata.

Lássuk be, ásni senki sem szeret

Fáj tőle az ember háza, vízhólyagos lesz a tenyere és igen fárasztó is újra és újra belemélyeszteni a szerszámot a földbe. Viszont gondoljon arra, mennyire jót tesz ezzel a talajnak és a kertjében levő növényeknek!

Olyan ez, mintha feltöltené őket vitaminokkal és a legjobb körülményeket biztosítaná a számukra. Fontos viszont tudnia, mikor érdemes belekezdeni a talaj lazításának folyamatába és tisztában kell lennie azzal is, mi mindenre kell odafigyelnie.

Minden földet meg kell időnként mozgatni

Jöjjön és tegyünk együtt csodát a kertjében!

Általánosságban véve miért fontos az ásás egy kertben? Mindenekelőtt vonatkoztassunk el az aktuális évszaktól és beszélgessünk a általánosságban az ásó használatáról és annak minden hasznáról! Sokan gondolják, hogy bőven elegendő néhány havonta kikapálni az apró gyomokat a kertben és összegereblyézni a lehullott faleveleket.

Azonban ez nem teljesen igaz, hiszen sokkal összetettebb dologról van szó. Az ásásnak ugyanis számos jótékony hatása van a talaj tekintetében. Szóval ha nem tökéletes állapotú pázsit fekszik az egész birtokán, akkor bizony olykor szükséges átforgatni a kertet.

Mutatom, miért olyan fontos ez!

Levegő és nedvesség

Az ásás segítségével a talaj levegőhöz jut, ráadásul így a nedvesség áramlását is biztosíthatja a földben, hiszen nem akadályozza az összetömörödés. Tehát így megalapozhatja a birtokán levő talaj minőségét.

Út a növények gyökeréhez

Az ásás emellett a növényeknek is jót tesz, ugyanis segíti a gyökereik növekedését. Hiszen egy átforgatott talajon könnyebben áthatolnak, ezáltal a növény egyrészt képes stabilabban állni, másrészt gyorsabban is fejlődik, hiszen egyszerűbben kerül mélyebb talajszintre a gyökérzete, amelyek segítségével így a tápanyagokat is jobban fel tudja venni a földből.

Ebben a cikkemben megismerkedhet a mulcsolásos talajműveléssel!

Természetes komposzt

Szót kell ejteni emellett az ásás folyamán eltávolított gyomokról és a föld alatt bujkáló gyökerekről is, mely két szempontból is jótékony hatású. Egyrészt a gyomnövények nem veszik el a teret a kertje lakóitól, másrészt pedig a talajba dolgozva ezeket természetes komposztot képezhet, ami sokat hozzátesz a talaj minőségéhez.

Ássa fel a kertet időben

Kártevők „kilakoltatása”

A talaj átforgatásával a kárvetőket és azok lárváit is eltávolíthatjuk a földből, melyek egyébként komoly károkat okozhatnának a veteményesben vagy a virágágyásban. Ilyen gyakran előforduló károkozók a cserebogárpajorok, melyek a földben élnek és fiatal korukban humusszal, idősödve pedig növényi gyökerekkel táplálkoznak.

Mikor befejeződik a teljes átalakulás, a cserebogár felszáll, és innentől kezdve a fák leveleit rágja. Ha az ásóval kiforgatja őket, a legjobb védekezés ellenük, ugyanis a fagyokat nem élik túl.

Miért fontos felásni a kertet ősszel?

Az ásás szempontjából kiemelkedő fontossággal bír az őszi időszak, ugyanis ha ilyenkor fellazítja a talajt, teret enged annak, hogy az ilyenkor lezúduló nagy mennyiségű csapadék a talajba szivároghasson. Az ekkor elraktározott vízmennyiség pedig biztosítja az ideális környezetet majd a tavaszi és nyári növények számára is.

Emellett ha még az őszi hónapokban porhanyóssá teszi talajt, a fagy átjárja ezeket a rögöket és morzsákat, ami által tavaszra igen kedvező talajösszetétel és szerkezet alakul ki, mely tökéletesen alkalmas az új növények ültetéséhez.

A megfelelő ültetőgödör kialakításáról ebben a bejegyzésemben írtam, olvassa el Ön is!

Kiemelendő továbbá, hogy az őszi ásás során a talaj felső rétegében található szerves anyagokat így beforgathatja az alsóbb részekbe is, így a növények gyökeréhez is könnyebben jutnak el ezek a tápanyagok.

Válasszon megfelelő ásót!

Bár első ránézésre csupán egy fanyélből és egy vasdarabból áll az egész szerszám, azonban ennél jóval többről van szó. Ezt mindenki csak akkor tapasztalja meg, amikor használja. Mikor ásót vásárol érdemes odafigyelnie a nyél hosszúságára, mely esetében a 150 – 160 centiméter az ideális. Vastagsága akkor megfelelő, ha átfogva összeér a hüvelyk és a mutatóujja, valamint a felület simasága is mérvadó.

Kerti szerszámok

Emellett a megfelelő illesztésre is oda kell figyelnie. Ha a fentebb említett négy kitétel teljesül, akkor megtalálta a tökéletes ásót, amelytől nem fog fájni a háta és nem lesznek vízhólyag a tenyerén sem.

Mire figyeljen oda az őszi ásás során?

Van néhány fontos dolog, amire kiemelten érdemes odafigyelni az ősz ásás során annak érdekében, hogy hosszú távon is hasznos legyen a munkája. Lássuk, melyek ezek!

Olvassa el cikkemet az ásással és a takarásos talajműveléssel kapcsolatban!

- Semmiképpen ne várja meg, míg beköszöntenek a fagyok, érdemes figyelnie az időjárás előrejelzést. Az október - november rendszerint ideális választás az őszi ásás elvégzéséhez.

- Igyekezzen minél mélyebbre ásni, akár húsz - huszonöt centiméternyire is! Tehát ne csak a felszínt kapargassa, hanem nyomja mélyre az ásót

- A rögöket ne egyengesse el, ezek „megdolgozása” a fagy feladata lesz majd. Így is épp elég fárasztó tevékenység még egy kisebb kert felásása is, ne csináljon felesleges plusz munkát saját magának.

- Ha gyümölcsösben tevékenykedik vagy több fa is van a kertjében, akkor is az egész kertet ássa fel, ne csak a fák környékére koncentráljon!

- Vigyázzon, nehogy felsértse föld felszínéhez közel levő fák és cserjék gyökérágait az ásás folyamán!

Az ásás után jöhet a trágyázás!

Ha szeretne valamikor sort keríteni a birtokán levő talaj trágyázására, akkor az őszi ásással egybekötve keresve sem találhatja jobb alkalmat erre. A sok csapadéknak és a téli fagyoknak köszönhetően ugyanis elég időt kapnak a szeres anyagok a lebomlása. Amennyiben homokos a talaj ott, ahol él, érdemes egy – két évente sort keríteni erre, viszont ha inkább kötöttebb a talaj a lakóhelyén, akkor két – három évente elég elvégezni ezt a tevékenységet.

Minden földet meg kell időnként mozgatni

Ide kattintva megtekintheti online kertészeti webáruházam teljes virágföld és trágya választékát!

Összekötheti az ásást ültetéssel is!

Ha már egyébként is a kezében van az ásó és amúgy is régóta szeretett volna néhány új fát vagy virágot a kertjébe, akkor most itt a remek lehetőség. Ugyanis október 20-tól a fagyokig szabadgyökerű és konténeres gyümölcs – és díszfák egyaránt ültethetők a szabadban. Ugyanez igaz a rózsákra, valamint a tavaszi hagymásokra is.

Gyümölcsfa csemetét rendelne? Nézzen szét kínálatomban!

Mivel a konténeres növények már gyökeret eresztettek, megfelelő gondozás és odafigyelés mellett gyakorlatilag a kert új lakója semmit sem észlel abból, hogy átkerült a konténerből a kertbe, ezért ha nem fagyos a föld és van lehetőség az ásásra, akkor az év bármely napján elültethetők a téli fagyok és a nyári hőség kivételével.

Minden földet meg kell időnként mozgatni

A szabadgyökerű kiszerelés lényege pedig az, hogy gyökerei szabadon vannak. Pontosan ezért nagyon óvatosan kell szállítani és az ültetésnél is érdemes elővigyázatosnak lenni. Ezeknek a gyümölcsfáknak az ültetése pontosan október 20. és március 20. között, fagymentes időszakban lehetséges. Vagyis bármelyik kiszerelést is választja, az őszi ásással mindegyik ültetése tökéletesen összeköthető.

A díszfáim teljes választékát ide kattintva tekintheti meg.

Amennyiben előkészítené tavaszi virágoskertjét már ősszel, a hagymások elültetésére is van lehetőség ebben az időszakban. Ugyanis ha még a fagyok előtt a földbe kerülnek a gumók, már az első tavaszi napsugarak hatására kibújnak majd a földből a zöld hajtások, melyekből hamarosan gyönyörű, illatos virágok nőnek majd ki.

Ide kattintva megtekintheti kertészetem teljes virághagyma kínálatát.

Amennyiben érdekesnek találta cikkemet, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!