Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Az árvácska ültetése és gondozása ősszel

Az árvácska az őszi ültetési szezon egyik legkedveltebb növénye, hiszen ilyenkor ültetve, már kora tavasztól elkezdi bontani a virágait. Ebben a cikkemben megmutatom, hogy mire érdemes figyelni az őszi ültetése során.

Miért válasszuk az árvácskát?

A kerti árvácska (Viola x wittrockiana) egy bájos, sokak által kedvelt virágos növény, melyet a kertben vagy balkonon egyaránt nevelhetünk. Ennek oka, hogy bőséges szín választékban áll a rendelkezésünkre, ráadásul virágformája miatt is különleges hatást kelt. A kerti árvácska az ibolyafélék családjába tartozó növény, melynek „mosolygós” virágai fehér, lila, sárga, bordó, rózsaszín árnyalatokban és ezek átmeneteiben díszítenek.

A fajtától függően fekete középfolttal is díszített lehet, de léteznek egyszínű változatok is. Általánosságban elmondható, hogy vannak nagyvirágú fajták, ezek a virágzás előre haladtával felnyurgulnak, még a kisvirágú fajták inkább bokros habitusúak és fényigényük is nagyobb.

A kerti árvácska fajták lenyűgöző színkombinációkban elérhetőek! Ismerje meg az árvácska nevelésének és gondozásának egész éves feladatait ebben a cikkemben!

Hol és hogyan társítsuk?

A kerti árvácska egy kétnyári növény, melyet hidegtűrése és kis gondozási igényem miatt köztereken, parkokban, kertekben, balkonokon és nem utolsó sorban, a sírkertekben is előszeretettel ültetnek, legtöbbször ősszel árvácskát.

Abban az esetben, ha sírra telepítünk, sem kell attól tartanunk, hogy unalmassá, megszokottá tesszük velük szerettünk nyughelyét, hiszen többféle összeültetésben, más növényekkel társítva megindító látképet tudunk varázsolni az élő növényekkel a csendes környezetben. A következőkben megmutatom Önnek, mire kell figyelnünk, ha az őszi időszakban tervezzük az ültetésüket.

A tavaszi virágpompa szerves részét képezik az árvácskák!

A rózsák nem csak árvácskát, de más növényeket is válaszhatunk! Olvassa el cikkem a témában!

Kombináljuk a tavaszi hagymásokkal!

Az árvácskák elhelyezése során kialakíthatunk összefüggő ágyásokat, szegélyeket a telepítésükkel, de akár elfedhetjük velük a kora tavasszal nyíló hagymásokat is a virágzásuk után. Emiatt is kedvelt és látványos elemei a tavaszi kiültetéseknek, a tulipán és árvácska összeültetés szinte már klasszikusnak tekinthető, mégis mindig megdobogtatja a kertész szívét.

Azonban nem csak a tulipán, hanem a május végére levirágzó összes hagymás növényünk mellé beilleszthető, hiszen színben változatos csoportról van szó, ha pedig drámai hatást akarunk létrehozni, akkor telepítsünk a sötét és világos színű változatokat vegyesen.

Klasszikus kerti pár: tulipán és árvácska

A tavaszi hagymásokról és típusaikról ebben a cikkemben olvashat többet!

Milyen igényei vannak?

A többi növényhez hasonlóan fontos a megfelelő hely kiválasztása, mely az árvácska esetében azt jelenti, hogy érdemes olyan helyre telepíteni, ahol reggel és délelőtt éri közvetlen napfény és a délutáni, intenzív sugaraktól viszont megóvjuk. Ez ősszel nem tűnik fontosnak, azonban tavasszal ez a virágzás hosszát meghatározza, hiszen tűző napra telepítve a növények gyorsan felnyurgulhatnak.

Talajban a jó vízelvezetésű, tehát nem pangó vizes talajok az ideálisak a számára, de a legtöbb kerti talajon kielégítően fejlődnek. Ha a kiültetés előtt néhány héttel érett komposztot, trágyát juttatunk ki a talajba, akkor egy nagyon gazdag virágzást alapozhatunk meg. Ha balkonládába vagy cserépbe ültetjük, úgy ősszel már nem, de tavasszal már tápoldatozhatjuk a növényeket.

Cserépben is könnyen nevelhető növény!

A talajjavításról ebben a cikkemben olvashat többet!

Hogyan végezzem az ültetést?

A megfelelő talajelőkészítés után először rendezzük el a növényeket, itt még a nevelő cseréppel együtt, így könnyebben kialakíthatók színes vagy színátmenetes szegélyek és ezt követően már csak az ültetésre kell koncentrálni. A növények között 15-20 cm távolságot hagyjunk legalább, így tavasszal egy összefüggő növényszőnyeggel lehetünk gazdagabbak.

A cserépből óvatosan emeljük ki a növényt, majd olyan mélyre ültessük, hogy az alsó levelek a talaj felszíne fölé kerüljenek. A mélység mindig függ az ültetendő növény cserépméretétől. Ritkán, de előfordulhat, hogy a gyökérzet sűrűn átszőtte a cserepet, ilyenkor mindig egy kicsit lazítsuk fel, ezt az ún. gyökérdugót és csak utána ültessük be a növényt. Az ültetés után a földet kissé tömörítsük a növény körül, majd alaposan öntözzük be.

Minden virág egy igazi műalkotás!

Kertészetem félárnyéki növényeiből itt válogathat!

Hogyan gondozzam az ültetés után?

Az ültetést követően alaposan öntözzük be, majd ezt követően néhány naponta, amikor a talaja már kissé kiszáradt se hagyjuk el az öntözést. Ez segíti a gyorsabb kezdeti fejlődést is, valamint megóvjuk a kiszáradástól is.

Az őszi, hűvösebb nappalok és éjszakák miatt az öntözések között több nap is eltelhet és egyre hosszabb a két öntözés között eltelt idő. Ha cserépbe, virágládába ültettük a növényeket erre szintén figyeljünk, valamint ez esetben a tél folyamán, a csapadéktól védett helyen lévő növényeket érdemes meg-megöntözni.

Az árvácskákat mi magunk is nevelhetjük magról, de kész palántákat is vásárolhatunk!

Növényeink vízigényét összegyűjtött esővízzel is kielégíthetjük! Olvasson a témában itt!

A kertészetek évről-évre nagy munkát fektetnek abba, hogy ilyenkor ősszel megannyi helyet kapjon szerte az országban, a városokban, magánkertekben. A választás persze soha nem egyszerű, hiszen ha új, izgalmas fajta, akkor az újdonság kedvéért, ha a már jól megszokott régi fajtákról van szó, akkor a nosztalgia, és a hagyományőrzés kedvéért választjuk őket.

Tekintse meg kertészetem széles virág kínálatát!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!