Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Apium – Szárzeller

Ár:
1.490 Ft

Kiszerelés: 9x9 cm-es cserépben egy palánta
Közeg: tápanyagban gazdag földkeverék

Zöldség palántáim a 2021-es szezonra elfogytak.

Menny.:db

Hasznos tanácsok ehhez a növényhez

Az Apium – Szárzeller főbb jellemző

 

Jellemzés: A szárzeller a zellerfélék (Apiaceae) családjába tartozó zöldségnövény, melyet - ahogyan neve is mutatja - kimondottan a szára miatt termesztjük. Rendkívül népszerű zellerféle, amely széleskörű konyhai felhasználásának is köszönhető.

A szárzeller gumója kicsi és tele van gyökérrel, ezért étkezésre nem alkalmas. Levelei viszont 30–40 cm hosszúra is megnőnek, a levélnyél 3–4 cm széles, és tele van karakteres illóolajokkal, melyek vitamintartalma is jelentős.

A ropogós, húsos szárrészek lédúsak, kellemesen enyhén borsos ízűek. Diétás hatása is kiváló. Tartalmaz nátriumot, kalciumot, foszfort, káliumot, vasat, magnéziumot, vitaminokat és nyomelemeket is.

A halványítás során a növekvő zellerszárat földdel eltakarják vagy eleve mély árokba vetik, így a napfény hiánya miatt elveszíti sötétzöld színét, és íze is kevésbé erőteljes. Az eljárás miatt helyesen a halványított zeller lenne az elnevezés, mégis sokan hívják halványító zellernek.

Talajigény: Kedveli a viszonylag nedvesebb, jó vízgazdálkodású talajokat. A nevelését megelőző évben szervestrágyázzunk, és adjunk káliumot is a talajhoz. A talaj ideális pH-értéke 5,5-6,6.

Fényigény: Nagy fényigényű, ezt fontos biztosítani számára.

Vízigény: Gyakran, kisebb vízadagokkal öntözzük.

Hőigény: Melegigényes, ideális hőmérséklet a számára: 20-24 °C.

Tápanyagigény: Tápanyagigényes növény. Kifejezetten magas a káliumigénye.

Gondozási, ápolási munkák: A tavaszi fagyok elmúltával kiültethetőek a palánták. Ültetést követően bőségesen öntözzük be a növényeket. A beültetést követő időszakban a növény környezetét tartsuk gyommentesen, szükség esetén öntözzük meg. Az öntözés során mindig a növény tövéhez juttassuk ki a vizet, így csökkentve a betegségek kockázatát!

Betegségek, kártevők: A szárzeller egy viszonylag könnyen kezelhető fajváltozat. Ettől függetlenül azért vannak kártevői. A levéltetvek ellen is védekezni kell. Betegségeit tekintve érdemes odafigyelni az alternáriás fertőzésre és a szárazrothadásra.

A zellernek létezik egy mozaikvírusos betegsége, amely elég nagy károkat tud okozni. Mindezeket helyes nevelési gyakorlattal el tudjuk kerülni. Ilyenek a vetésforgó, a gyommentesen tartás és a megfelelő öntözés.

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 30-40 cm
Ajánlott sortáv: 30-40 cm
Ajánlott tőtáv: 25-30 cm
Kiültetés ideje: április második felétől

 

Védett tartalom

További növényeink is érdekelhetik

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!