Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Apium – Metélőzeller

Ár:
1.790 Ft

Kiszerelés: 9x9 cm-es cserépben egy palánta
Közeg: tápanyagban gazdag földkeverék

Zöldség palántáim a 2021-es szezonra elfogytak.

Menny.:db

Hasznos tanácsok ehhez a növényhez

Az Apium – Metélőzeller főbb jellemző

 

Jellemzés: A metélőzeller a zellerfélék (Apiaceae) családjába tartozó kétéves zöldségnövény, a gumós zellerrel ellentétben nincs gumója. A szárait fogyasztjuk, amelyek hosszúak, kifejezetten vastag nyelűek, a levéllemez hasadt.

A levélnyele és levélzete erőteljesebb, zöldebb, mint a halványító zellernek. Európa-szerte ismert és széles körben felhasznált zöldségféle, nálunk viszont még csak most van elterjedőben. Ásványi sókban, karakteres illóolajokban és vitaminokban gazdag, emiatt prímán beilleszthető többféle étrendbe is.

A második évben hozza ernyővirágzatát, amely több, mint egy méter magas is lehet. A metélőzellert kedvelők különleges ízét jobbnak tartják, mint a másik két zellerét.

A halványítás során a növekvő zellerszárat földdel eltakarják vagy eleve mély árokba vetik, így a napfény hiánya miatt elveszíti sötétzöld színét, és íze is kevésbé erőteljes.

Talajigény: Kedveli a viszonylag nedvesebb, jó vízgazdálkodású talajokat. A nevelését megelőző évben szerves trágyázzunk, és adjunk nitrogént is a talajhoz. A talaj ideális pH-értéke 5,5-6,6.  

Fényigény: Nagy fényigényű, ezt fontos biztosítani számára.

Vízigény: Gyakran, kisebb vízadagokkal öntözzük.

Hőigény: Melegigényes, ideális hőmérséklet a számára: 20-24 °C.

Tápanyagigény: Tápanyagigényes növény. Kifejezetten magas a nitrogénigénye, amely a levelek egészséges kifejlődéséért is felelős.

Gondozási, ápolási munkák: A tavaszi fagyok elmúltával kiültethetők a palánták. Ültetést követően bőségesen öntözzük be a növényeket. A beültetést követő időszakban a növény környezetét tartsuk gyommentesen, szükség esetén öntözzük meg. Az öntözés során mindig a növénytövekhez juttassuk ki a vizet, így csökkentve a betegségek kockázatát! 

Betegségek, kártevők: A csigákkal érdemes vigyázni, eléggé kedvelik ízletes leveleit. A levéltetvek ellen is védekezni kell. Betegségeit tekintve érdemes odafigyelni az alternáriás fertőzésre és a szárazrothadásra.

A zellernek létezik egy mozaikvírusos betegsége, amely elég nagy károkat tud okozni. Mindezeket helyes nevelési gyakorlattal el tudjuk kerülni. Ilyenek a vetésforgó, a gyommentesen tartás és a megfelelő öntözés.

Fontos tudni: 
Kifejlett magasság: 30-40 cm
Ajánlott sortáv: 30-40 cm
Ajánlott tőtáv: 20 cm
Kiültetés ideje: április második felétől
Levelek betakarítása: nyár elejétől folyamatosan

 

Védett tartalom

További növényeink is érdekelhetik

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!