Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Apium graveolens – Gumós zeller

Ár:
1.490 Ft

Kiszerelés: 12 cm átmérőjű cserépben 5 db palánta
Közeg: tápanyagban gazdag földkeverék

Zöldség palántáim a 2021-es szezonra elfogytak.

Menny.:db

Hasznos tanácsok ehhez a növényhez

Az Apium graveolens – Gumós zeller főbb jellemző

 

Jellemzés: A gumós zeller a zellerfélék (Apiaceae) családjába tartozó zöldségnövény. A számos zellerféle között a gumós zeller az egyik legnépszerűbb. Népszerűsége a sokoldalú konyhai felhasználásának köszönhető.

Levelében és gumójában sok az íz-, és illatanyag, ami kiválóan karakteres ízt kölcsönöz számos ételünknek. A növényt a talajszinten fejlődő, megvastagodott, gumójáért termesztik, őszi vagy téli zöldségként fogyasztjuk. A levelei is felhasználhatók ételek ízesítésére, és salátának egyaránt.

Talajigény: Kedveli a viszonylag nedvesebb, jó vízgazdálkodású talajokat. A nevelését megelőző évben szervestrágyázzunk, és adjunk káliumot is a talajhoz. A talaj ideális pH-értéke 5,5-6,6.

Fényigény: Nagy fényigényű, ezt fontos biztosítani számára.

Vízigény: Gyakran, kisebb vízadagokkal öntözzük, hogy egyenletes gumót fejlesszen. A gumóérés szakaszában kifejezetten vízigényes.

Hőigény: Melegigényes, ideális hőmérséklet a számára: 22-25°C. Fagyérzékeny, ezért csak a tavaszi fagyok elmúltával ültessük ki.

Tápanyagigény: Tápanyagigényes növény, amelynek morzsalékosabb talajra van szüksége ahhoz, hogy egyenletesen kerek gumókat fejleszthessen.

Gondozási, ápolási munkák: A tavaszi fagyok elmúltával kiültethetőek a palánták. Ültetést követően bőségesen öntözzük be a növényeket. Fontos, hogy a talaj laza, morzsalékos legyen, hogy elkerüljük a deformált gumók kialakulását.

A beültetést követő időszakban a növény környezetét tartsuk gyommentesen, szükség esetén öntözzük meg. Az öntözés során mindig a növény tövéhez juttassuk ki a vizet, így csökkentve a betegségek kockázatát! A gumók októbertől betakaríthatók. Hűvös, nedves körülmények között tároljuk, így sokáig megőrzik frissességüket.

Betegségek, kártevők: A csigák elég nagy kárt tudnak okozni a gumós zeller állományunkban. A levéltetvek ellen is védekezni kell. Betegségeit tekintve érdemes odafigyelni az alternáriás fertőzésre és a szárazrothadásra.

A zellernek létezik egy mozaikvírusos betegsége, amely elég nagy károkat tud okozni. Mindezeket helyes nevelési gyakorlattal el tudjuk kerülni. Ilyenek a vetésforgó, a gyommentesen tartás és a megfelelő öntözés.

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 30 cm
Ajánlott sortáv: 30-40 cm
Ajánlott tőtáv: 25-30 cm
Kiültetés ideje: április második felétől
Betakarítható: fejesedést követően
Termésérés: Októbertől

 

Védett tartalom

További növényeink is érdekelhetik

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!