Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Amiért nem hiányozhat a kajszibarack a kertekből!

Ismeri azt az érzést, amikor leszakít egy kajszibarackot a fáról, egy mozdulattal ketté választja és azonnal ráharap a lédús, édes, ugyanakkor kissé fanyar gyümölcsre? Ha már csak a gondolattól is összefutott a nyál a szájában, akkor mit szólna ahhoz, ha nem a közeli zöldség – gyümölcs üzletben kellene megvennie a kajszibarackokat, hanem a saját kertjéből, szüretelhetné a finomságokat?

Bár őshazája a távol-kelet, nálunk mégis régi, hagyományos magyar gyümölcsként ismerik. Ez nem véletlen, hiszen ez a gyümölcs már ötszáz éve van jelen Magyarországon, ahol a klíma tökéletesen megfelel a számára. Kiemelendő ezeknek a fáknak a fagyállósága, valamint alacsony talaj – és vízigénye, melynek köszönhetően akkor is bátran belevághat egy kajszibarack csemete ültetésébe, ha még csak a kezdő kertésznek táborát erősíti. A legenda szerint a hunza népcsoport, akik Kína és Pakisztán határán élnek, nem csak esküsznek a gyümölcs fogyasztására, de hihetetlenül magas átlagéletkorukat és jó egészségüket is ennek tulajdonítják.

Kajszibarack vagy sárgabarack?

Mindenekelőtt fontos tisztázni ezt az oly sokszor felmerülő kérdés. Ugyanis sok helyen a köznyelvben helytelenül terjedt el és gyakran keverik össze a különböző barackfajtákat. Azonban ebben az esetben nem lesz nehéz megjegyezni, ugyanis a sárgabarack és a kajszibarack egy és ugyanaz a gyümölcs.

Miért olyan egészséges a sárgabarack?

Nem csak a kínai – pakisztáni határon, de Magyarországon is igazi életelixírként tekintenek erre a gyümölcsre. Az első és legfontosabb tudnivaló a kajszibarackról, hogy 85%-a víz, energiatartalma pedig 44-51 kalória, így a diétázók előszeretettel fogyasztják.. C – vitamin tartalma kiemelkedően magas, ráadásul két-három szem kajszibarack elfogyasztása fedezi egy ember napi A-vitamin igényét is. Ám nem csak a húsa, hanem a magja is igazán értékes, ugyanis rendszeres fogyasztása gyulladáscsökkentő hatású, valamit B17 – vitamin tartalma miatt jótékony hatása van a vérnyomásra is. Telítetlen zsírsav tartalma csökkentheti a szív- és érrendszer betegségeket, például kordában tartja a koleszterin szintet. Sokak szerint afrodiziákum is, ugyanis fogyasztása növeli a nemi vágyat. Érdemes rendszeresen, ám mértékkel fogyasztani.

Milyen felhasználási módjai vannak a kajszibaracknak?

A sárgabarack húsából remek házi lekvár vagy ivólé készíthető, de télire befőttként, aszalványként vagy fagyasztva is bátran eltehető. A magjából a legtöbb esetben olaj készül, de nyersen vagy pirítva is kitűnő.

Milyen fajtái vannak a sárgabaracknak?

Nagyon sokféle változata létezik a kajszibarackoknak, melyeknek a neve nagyrészt ismerősen csenghet, hiszen a magyar változatok nagyon ismertek.

A Ceglédi óriás kiemelt figyelmet érdemel, hisz egy fantasztikus hazai gyümölcsfáról beszélhetünk. Ez a kellemes aromájú, rostos, illatos kajszi egyike az itthon kapható legkellemesebb barack csemetéknek. Megfelelően kezelve (figyelve a metszésre és az öntözésre) akár 100 grammos, narancssárga húsú gyümölcsöket is hozhat. Kiemelendő, hogy korán termőre fordul, majd ezután bőségesen és rendszeresen hozza csodálatos gyümölcseit.

A Bergeron fajtájú kajszibarackfa felfelé törő koronát nevel, gyümölcsei július végén érnek, a napsütötte oldalukon piros árnyalatúak. Húsa kemény, lédús és igen édes.

A Gönczi barack neve szintén ismerősen csenghet, ez egy közepesen erős növekedésű, sűrű koronát nevelő magyar fajta. Termése közepes méretű, kicsit kúpos formájú. Öntermékeny fajta, rendszeresen és gazdagon terem.

A harmonikus ízű, magvaváló Hargrand kajszibarack egyedi megjelenése egyenletesen narancssárga színű, ritkásan apró piros pontokkal válik teljessé. A himlő vírussal szemben ellenálló fajta, kicsi maggal, friss fogyasztásra ajánlott.

A meglepő elnevezésű Ananász kajszibarack fajta narancssárga, puha, leveses, kellemes, enyhe ananász aromával kiegészülve. Ha befőttet szeretne eltenni, akkor az Ön számára ideális választás az úgynevezett Rózsakajszi, melynek termése világos narancssárga, lágy rostokkal, bőlevű, közepes kemény állagú, kellemes zamattal.

Szintén remek befőtt lesz a Ligeti óriásból, melynek húsa sötét narancssárga, bőlevű és kemény. A gömbölyded, enyhén nyomott, lapított Korai piros különleges világos narancssárga színű, napos oldalán kárminpirossal márványozottan. Magbele édes, héja gyengén molyhos, vagyis apró szőrök találhatók rajta.

A Pannónia kajszibarack felnőtt korában is kis méretű fának számít, koronája szétterülő, sűrű ágrendszere metszést igényel. Termései közepes méretűek és élénkvörös színűek. Rendszeres és bőségesen érő fajta.

A Budapest fajta magvaváló, jól szállítható, ipari célokra is megfelelő fajta, de kiskertekben is megállja a helyét. Termése világos narancssárga, napos oldalán narancs-vöröses bemosódásokkal, élénkpirossal pontozott.

A teljes sárgabarack kínálatot ide kattintva tekintheti meg, ahol rendelés gombra kattintva akár azonnal elindíthatja a folyamatot, melynek végén mi a kertkapuig szállítjuk Önnek a választott gyümölcsfát.

Mi a helyzet akkor, ha valaki lakásban él?

Ha szomorúan olvasta a fenti sorokat, viszont lakásban él és úgy érzi, semmi esély arra, hogy valaha a saját kertjében termeljen kajszibarackot, akkor most van az Ön számára egy remek hírem. Még mielőtt elképzelne egy hatalmas barackfát egy apró loggián, nyugodjon meg, véletlenül sem erről van szó! Léteznek ugyanis kifejezetten erkélyre való törpe kajszibarackfák. Nem kell aggódnia, a balkonon való gyümölcsfa gondozás nem bonyolult dolog, sőt, akkor is bátran belevághat, ha korábban még egy szimpla szobanövénnyel is akadtak gondjai.

Ha már régóta gondolkozik azon, hogy szívesen feldobná az erkélyét, akkor itt a remek alkalom. A kertészet korszerűvé válásának köszönhetően a különböző gyümölcsfák olyan formákat ölthetnek, amik optimálisan megfelelnek az egyéni emberi felhasználásnak. Ezek a törpe, determinált növekedésű gyümölcsfa oltványok lehetővé teszik, hogy szüreteljen az erkélyén. Ráadásul nem csak arról van szó, hogy finom kajszibarackokat termelhet a teraszán, de tavasszal elképesztő, virágzó csodával is gazdagabb lehet.

Kertészetem minőségi törpe kajszibarack facsemetéiből kompakt, legfeljebb két méteres mini gyümölcsfák válnak, melyek nem csupán méretük, hanem magas dekorációs értékük miatt is különlegesek, aki úgy tekint rájuk, akár egyszerűen dísznövényként is tarthatja őket! Ez persze nem jelenti azt, hogy termésük ne lenne teljes értékű, a törpe kajszibarack gyümölcsei ízben, állagban, illatban teljesen felveszik a versenyt hagyományos társaikkal. Jó szívvel ajánlom Önnek a törpe kajszibarack fajtákat, ha kisméretű, könnyen kezelhető, finom termést hozó, kiemelkedően esztétikus gyümölcstermőt keres, melyet akár teraszon, balkonon is nevelhet!

Ha szeretné megtekinteni a teljes választékot, ide kattintva megteheti!

Ha van kertje, de nem szeretne éveket várni arra, hogy a fa termőre forduljon...

A gyümölcsfa ültetés egyik nagy hátulütője, hogy a telepített csemete csak évek múlva, rendszerint 3-5 esztendő elmúltával fordul termőre, vagyis az első szüretre sokat kell várni. Erre a problémára megoldás a koros gyümölcsfák ültetése. A koros kajszibarackfa csemetéket akkor ajánlom Önnek, ha egyből méretes, dekoratív fákkal népesítené be kertjét és már az ültetés évében szüretelne gyümölcsfájáról.

Akkor is jó választás egy ilyen idősebb fa, ha szívesen foglalkozna gyümölcsfákkal, de tart a fiatal facsemeték elhalásától és inkább átugraná a kezdeti évek növénynevelési fázisát. Ha pedig új kertje kialakításakor, vagy egy teljes kertfelújítás után nem szeretne évekig csenevész, alacsony dekorációs értékű fákat látni kertjében, szintén jó elgondolás egy ilyen fa megvásárlása.

A koros gyümölcsfa kínálatot ide kattintva tekintheti meg.

Érdekesnek találta cikkemet? Kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: kajszibarack őszibarack barack