Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Álmodja újra kertjét futórózsával!

Egy pillanatra arra kérem, próbáljon meg egy kicsit visszacsöppenni a gyermekkorába! Emlékszik a mesékre, melyeket annak idején hallott vagy olvasott? Emlékezzen csak vissza, milyennek képzelte el a királyok és királylányok kastélyait az Óperenciás tengeren túl? Ha most látja maga előtt az égig emelkedő tornyokat, melyeken csoda szép, illatos virágok futnak végig, akkor van az Ön számára egy jó hírem.

A futórózsák segítségével ugyanis mindezt most a saját otthonába is elhozhatja.

Most gondolhatja azt, hogy a rózsa ugyanúgy rózsa marad attól, hogy “fut”, ám az igazság az, hogy még saját fajtái közül is kitűnik a futórózsa. Ültetésükkel olyan kiemelkedő hatás érhető el a kertben, mely egyszerűen utánozhatatlan. Különösen, mikor függőleges felületeket borítanak be csodálatos virágaikkal. Legyen bármilyen is a kertje, ahol ezek a csodálatos rózsák virágot bontanak, ott valami egészen csodálatos történik.

Mit érdemes tudni a futórózsáról?

A futórózsa jól érzi magát bármilyen függőleges felület közelében. Változatos formájú és kialakítású támrendszerekre terelve nagy, függőleges területeket boríthatnak be csodás virágözönnel, így nem csupán a kert hagyományosan használt felületei, hanem egyéb részek is dekorálhatóak rózsákkal, például a kerítés, a házfal, vagy éppen egy direkt erre a célra készült pergola. Így nem csak a kevésbé esztétikus részeket fedheti el gyönyörű rózsaözönnel a kertben, de akár „virág kapukat” vagy hosszan a magasban futó illatos futórózsa folyamot is álmodhat magának a kertbe. A különböző fajtákat variálva olyan lesz az egész, akár egy kidolgozott rajzfilm grafikája.

Gyönyörű futórózsákkal futtatott fal

Mire kell odafigyelni az ültetésnél?

A futórózsa ültetése ugyan sok figyelmet és nagy fokú precizitást igényel, ugyanakkor kezdő kertészek is bátran belevághatnak.

Lássuk a lépéseket!

1. Helyválasztás

Először ki válassza ki a rózsák számára leginkább megfelelő helyet a kertben! Ehhez az esztétikai szempontok mellett érdemes figyelembe venni azt is, hogy árnyékos helyen ez a növény egyáltalán nem, vagy csak nagyon keveset fog virágozni. Ugyanakkor a folyamatos tűző nap nem sem ideális neki, ugyanis ez nem csak legyengíti a rózsát, de a kártevők megtelepedését is elősegíti. Valahol a két opció között kell találni egy olyan helyet, ahol néhány órán keresztül érik a napsugarak a növényt, de alapvetően árnyékot is ad.

Mesék ihletője: a futórózsa

2. Talajigény

Lényeges az is, hogy milyen talajba kerül a futórózsa. A legjobban a tápanyagban gazdag, savanyú talajtípusban érzi magát, de természetesen ha például homokos alap áll rendelkezésre, akkor sem kell lemondani a rózsa ültetésről. Érdemes ilyenkor megfelelő virágföld használatával, valamint házikomposzt segítségével és gyakori öntözéssel megteremteni az ideális körülményeket a növény számára.

A komposztálás segítségével egyúttal megszabadulhat a kerti zöldhulladéktól, ágaktól, fűnyesedéktől, lehullott levelektől, sőt, még a háztartási szemét bizonyos részei is komposztálhatóak. Jöhet bele például a fa – vagy sövénymetszés nyesedéke, a lenyírt fű maradéka, a lepotyogott gyümölcsök, de például kávézacc, teafű, kartonpapír, elhervadt, elhalt szobanövények, vágott virág és növényevő állatok ürüléke is. Ezek mind – mind a kertben használható tápanyaggá bomlanak le.

A házi komposztálás menetéről ide kattintva olvashat részletesebben.

3. Ültetés

Ha mindez adott, jöhet az ültetés. A konténeres rózsák esetében egyszerű a helyzet, ugyanis a téli heteket és a hatalmas kánikulát kivéve az év bármely napján elültethetők. Az ültetőgödör mélysége jól megsaccolható a műanyag tároló és a földlabda nagyságából. Arra fontos odafigyelni, hogy a gyökereket elfedje a föld, azonban ne kerüljön túl mélyre a növény. A gödör kiásásánál kitermelt földet érdemes sorrendben visszahelyezni a szintbe hozás során, tovább kedveskedve ezzel a kert új lakójának.

Rózsaszín futórózsa virága

Milyen futórózsák fajta léteznek?

A futórózsának alapvetően két fajtája létezik, ezeken belül viszont számtalan változat érhető el. Ha van hozzá megfelelő hely a kertjében, akkor egy kis kreativitással valami igazán különlegeset alkothat a birtokán.

Az egyik fajta az úgynevezett teahibrid, melybe tartozó futórózsák virágai kifejezetten nagyok, jellemzően nyaranta néhány hétig örvendeztetik meg a kertbarátokat.

A másik fajta a floribunda, amelyre a kisebb, csoportos virágok jellemzők. Nevezik ezt a köznyelvben folyton virágzó futórózsának is, hiszen kisebb – nagyobb szünetekkel, de folyamatosan hoz új virágokat.

Az egyszer virágzó és a folyton nyíló futórózsán belül számtalan különböző variáció létezik. Az illatos futórózsa fajták különleges aromájukkal kápráztatják el az embert, ilyen például a Don Juan futórózsa, amelynek gyönyörű, bordó színe van, vagy az Orange futórózsa, amely narancssárga árnyalatával hódít. Népszerű fajta a Sympathie futórózsa is, amely piros színével ejti rabul az embert. A Bobbie James egy különleges atmoszférát teremtő krémfehér változat, de rózsaszín, bíborlila, sárga, ibolyaszínű vagy bordó színek közül is bátran lehet választani.

Ha szeretné megtekinteni a teljes futórózsa választékot, ide kattintva megteheti.

Mit tehet az, aki lakásban él?

Amennyiben lakásban él, akkor sem kell lemondania ezekről a csodálatos növényekről. Ha tartozik az otthonához egy nagyobb méretű terasz vagy erkély, akkor bátran engedhet a kreativitásának akkor is, ha egy nagyváros kellős közepén él. Az egynyári futó porcsinrózsa ugyanis remekül érzi magát ezeken a területeken is. Ez a növény különleges, sárga, lila és rózsaszín virágokat bont. További különlegessége, hogy este és rossz időben becsukja a virágait.

Milyen igényei vannak a futórózsának?

Az ideális hely a futó rózsa ültetése szempontjából olyan terep, amely naponta legalább 5-6 órán keresztül kifejezetten napos. Legyen óvatos, mert ha túl árnyékos a hely, az gátolja a rózsa virágzását, amennyiben viszont túl napos, az legyengítheti a növényt. Érdemes ritkán, de bőven locsolni, ugyanakkor figyelni arra, hogy pangó víz ne maradjon a növény gyökere körül. Fontos számára a tápanyagban gazdag föld, így ha a kertben nem ilyen a talaj, akkor érdemes ültetés előtt feljavítani egy kicsit annak minőségét.

Lényeges tevékenység a tél végi – kora tavaszi metszés is. Mikor elindulnak a futórózsánál az elágazások, akkor meg kell hozni a döntést, hogy merre szeretné a vázágakat vezetni. Ugyanis a metszés során ez egy igen mérvadó kérdés. Tehát ha van már előkészített zsinór vagy pergola, melyre szeretné ráfuttatni, akkor elsősorban ezt az irányt kell figyelembe venni. Mindemellett lényeges az is, hogy az egyes vázágak között legyen körülbelül 30 – 40 centiméteres hely, ebbe tud majd ugyanis a lombozat és a virágzat belenőni.

Ha nem biztos a dolgában és szeretné látni, hogy zajlik ez a gyakorlatban, ebben a videóban megmutatom.

Bátran kombinálja már növényekkel!

A futórózsában az a jó, hogy a környezetében gond nélkül megférnek már növények is. Ültethet nyugodtan másfajta rózsákat is a közelébe. Remek hangulatot kölcsönöznek például a kertnek, ha a romantikus és a történelmi rózsák közül válogat, de néhány zöld cserjével, dísz- vagy gyümölcsfákkal is tökéletes képet alkothat. Bátran engedje el a fantáziáját és teremtse meg a saját álom birtokát!

Korábbi cikkemben már írtam arról, miért érdemes a futórózsa mellett döntenie.

Kinek jó döntés a futórózsa vásárlás?

A futórózsa ültetése több szempontból is jó választás. Egyrészt ha van olyan rész a kertjében, melyet szívesen elfedne – legyen a egy régi fészer, egy garázs, a lépcsőkorlát, a kerítés vagy a házfal – akkor nem kérdés, hogy mindenképpen szükség van a kertjében néhány futórózsára. Szintén igaz ez abban az esetben, ha szeretné valamivel feldobni a birtokát, ugyanakkor nem vágna nagyobb átalakításokba. Higgye el, a látvány elképesztő lesz! Akkor is remek választás a futórózsa, ha kiélné a kreítivitását, ugyanis néhány megfelelő függőleges felülettel és pergola segítségével igazán egyedi kompozíciókat hozhat létre.

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsoroltak, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha szeretné megtekinteni a teljes futórózsa választékot, ide kattintva megteheti.

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: rózsa futórózsa