Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Álmodja meg saját gyümölcsösét!

Nagyon sok kertbarát gondolja úgy, hogy a díszfákkal, a cserjékkel, valamint a különböző virágokkal ugyan már remekül boldogul a kertjében, azonban eddig nem mertek belevágni egy gyümölcsfa ültetésébe és gondozásába. Különösen igaz ez a kezdő, nem sok tapasztalattal rendelkező kertészekre. A helyzet azonban az, hogy nem jelent nagyobb kihívást egy almafa vagy egy cseresznyefa a kertben, mint mondjuk egy rózsa, néhány hagymás virág vagy valamilyen dísznövény.

Ha egy kicsit is szeret a növények között tevékenykedni és kikapcsolja az egész napi munka után a növényekkel való foglalkozás, akkor nem kérdés, hogy helye van egy vagy akár több gyümölcsfának a kertjében. Ha most felsejtett a gondolataiban a metszéssel és a növényvédelemmel való bajlódás és úgy érzi, hogy semmi kedve ahhoz, hogy ezzel töltse az idejét, akkor most hessegesse el mindezt, ugyanis nincs ebben semmi ördöngösség!

Ön is bátran belevághat ebbe az illatokkal, ízekkel és élményekkel teli kalandba!

Áruházi gyümölcs kontra saját termés

Természetesen a legtöbb gyümölcs mind megvásárolható a sarki zöldségesnél és a nagyobb áruházakban is. Viszont egy saját kertben megtermelt, zamatos alma, barack, szilva, meggy vagy cseresznye mögött sokkal több rejlik, mint amit a bevásárlókosár tologatása és a zacskóban hazacipelés adhat. Ha szeret egyedül bóklászni a kertben, akkor az Ön számára ideális program lesz a madárcsicsergéssel és zöld környezettel tarkított fagondozás.

Mikor napról napra láthatja hogyan fejlődik a saját kezével elültetett gyümölcsfa csemete, miként pattannak a rügyek a lemetszett ágakon, milyen gyönyörű virágokat bont tavasszal és hogy kezdenek érni a gyümölcsök a fán, az minden kertrajongó szívét megmelengeti. Amennyiben nem igazán az Ön világa az egyedül végzett kertészkedés, akkor remek társas programokat is kitalálhat hozzá a családtagokkal vagy a barátokkal. Egy kerti sütögetéssel egybe kötött faültetés vagy egy szalonnasütéssel megspékelt szüret mind remek programok, ráadásul közben a munka is halad. Ennél ideálisabb kikapcsolódást pedig csak nehezen lehetne elképzelni.

Ugye mennyivel jobb program ez, mint egy hipermarketben bóklászni? Higgye el, az íze sem lesz ugyanolyan a saját termésnek, mint annak, amit a polcról emel le.

Milyen gyümölcsfát érdemes ültetni?

Felsorolni is nehéz, milyen sokféle gyümölcsfa ültetésére van lehetőség.

Ezúttal a legnépszerűbb fajtákat mutatom be, de bátran kiválaszthatja az Ön számára leginkább megfelelő fát a kertészeti webáruházam teljes kínálatából is.

Hazánkban a legkedveltebb gyümölcs amit termesztenek, az alma. Olyannyira, hogy a roppant népszerű mediterrán gyümölcsök sem tudják megelőzni, valószínűleg pontosan azért, mert az alma termesztéséhez ideális a talaj és a klíma Magyarországon, így problémamentesen ültethető és nevelhető akár kiskerti, akár nagyüzemi körülmények között. Az alma nem mellesleg rendkívül fajtagazdag gyümölcs, így mindenki megtalálhatja az almák között a kedvencét. Fogyasztható nyersen, de az almából finom kompót, befőtt, leves is készülhet, sőt, levesekhez és főételekhez is kitűnő választás lehet.

Ide kattintva megtekintheti kertészetem teljes almafa kínálatát.

Pirospozsgás alma

Szintén nagyon népszerű gyümölcsfa a meggy, amely nem csak finom termése miatt jó választás, de emellett egy nagyon szemrevaló kerti növény is. Tavasszal a virágba borult ágai dekorálják a kertet, nyáron pedig a pirosló finomságok teremtenek különböző atmoszférát a birtokán. Remek választás lehet előkertbe, utcafrontra vagy is kitűnő választás lesz. Finom befőttek, lekvárok és szörpök készíthetők meggyből, de ínycsiklandó levesek alapanyaga is lehet.

Ha kedvet kapott a meggyfa ültetéshez, ide kattintva megtekintheti a kertészeti webáruházamban található fajtakínálatot.

A KSH adatai alapján a harmadik legnépszerűbb gyümölcs hazánkban a szilva. Nem véletlen, hiszen egy környezetére nem túl igényes fáról van szó, amely számára a hazai klíma tökéletesen ideális. Ráadásul egy igazán ízletes gyümölcsről beszélünk, mely kimondottan egészséges, magas vitamintartalmú gyümölcs, amely frissen, aszalva, befőttként vagy lekvárként is nagyon finom.

A szilva különböző fajtáit ide kattintva tekintheti meg.

Gyümölcsöktől roskadozó szilvafa

A barackok különböző fajtáit is sokan ültetik kertjükbe. A lédús őszibarack vagy az ízletes kajszibarack minden típusa maga a mennyország, amikor egy forró nyári napon beleharap az ember. Nem beszélve a számtalan jótékony hatásukról, valamint gazdag felhasználási módjairól. A fajták bármelyikéből készülhet házi lekvár, ivólé, de akár gyümölcsleves is.

A teljes kajszibarack kínálatomat ide kattintva ismerheti meg.

Az őszibarack fajtákat pedig itt találja.

Ha a kedvenc gyümölcse a körte, akkor nem kérdés, hogy körtefát kell ültetnie a kertjébe. Az, hogy viszonylag kevés ilyen fa fordul elő a hazai kertekben, nem véletlen, hiszen az almánál több törődést igényel, azonban a körtefa dekoratív, kedves alakjával, és az ízletes termésével nagyon is meghálálja a fáradozást. Ráadásul ki ne szeretné a finom, házi készítésű körte befőtteket?

Ide kattintva a különböző körte fajtákat ismerheti meg részletesebben.

Mézédes körte

Amennyiben a gyermekkorát idéző cseresznye a kedvence, akkor itt a remek lehetőség arra, hogy saját fát ültessen a kertjébe. A megfelelő tartást egy felnőtt fa akár 80-100 kg terméssel hálálja meg, melyből készülhet befőtt, kompót vagy akár szörp is.

Cseresznyefáimat itt tekintheti meg.

A gyümölcsfák metszése

Legyen szó bármilyen gyümölcsfáról, a metszés elengedhetetlen része a gondozásának. Ellenkező esetben ugyanis az ágai nagyon besűrűsödnek és betegesek lehetnek. Az évek óta elhanyagolt gyümölcsfákat is megfiatalíthatja egy metszéssel, sőt, ha nagyon elöregedő lombkorona alakul ki, akkor akár a fa életét is megmentheti egy metszés.

Viszont ha minden évben a megfelelő időszakban végzi el a szükséges műveleteket, akkor nem kell aggódnia az elöregedés vagy a besűrűsödés miatt. Mikor nekilát a metszésnek, először is szüksége lesz egy lefertőtlenített és éles metszőollóra, melyet biztonsággal használhat a gyümölcsfa ágain. A művelet első lépése során a koronát tesszük szellősebbé, melynek során az egymás növekedését gátló vázágakat kell megritkítani.

Érdemes ezekből csupán 3-5 ágat meghagyni, valamint ezzel egy időben a lombkorona belsejébe törő ágakat is el kell távolítani. A második lépés a művelet során az úgynevezett vízhajtások kivágása, a tűzelhalástól görbe ágak tőből való lemetszése. A harmadik lépés során pedig minden felesleges, túl sűrűn növő, felfelé, vagy a korona felé törő dárdát célszerű eltávolítani.

Ha nem szeretne facsemetét ültetni, akkor is van megoldás!

Sokan azért nem vágnak bele gyümölcsfa csemete ültetésébe, mert úgy érzik, nem győzik kivárni, amíg az felcseperedik és termőre fordul. Ha nem szeretne 3-5 évet várni az első termésekre, akkor az Ön számára ideális, ha koros facsemetéket vásárol. Kertészetem koros facsemetéi több évnyi előnevelés után, már fiatal felnőtt, termő állapotú faként kerülnek kiszállításra, így akár már az ültetés évében betakaríthatja az első termést.

Ha szeretné megtekinteni az extra méretű fákból álló kínálatomat is, ide kattintva érheti el.

Egy tökéletes kert

A tökéletes kert mindenki számára mást jelent. Az azonban biztos, hogy egy igazán izgalmas és élettel teli kert sokkal többet jelent puszta tujákkal szegélyezett pázsitnál. Hiszen miért állnánk meg ennyinél, mikor illatos gyógynövényeket, gyönyörű virágokat és zamatos gyümölcsöktől roskadozó gyümölcsfákat is ültethetünk?

Ha olyan szerencsés, hogy családi házban él, akkor nem szabad kihagynia az érzés, amikor a saját maga által ültetett gyümölcsfa alatt állva majszolhatja el az ínycsiklandó termést, amit a fa azért hozott, mert Ön megfelelően gondozta.

Érdekesnek találta cikkemet? Kérem nyomjon egy Tetsziket, ha igen.

További bejegyzéseimet itt olvashatja.

Tartalomhoz tartozó címkék: gyümölcsfa