Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Allium sphaerocephalon - Bunkós hagyma

990 Ft

Csomagolt mennyiség: 10 db/csomag
A hagyma körmérete: 5/+ cm
Virágszín: bordóslila

Virághagymáim kiszállítása minden évben augusztus 25-től november 30-ig folyamatosan történik.

Ön a hagymákat nyár végétől - egész ősszel - november végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Az Allium sphaerocephalon - Bunkós hagyma főbb jellemző

 

Jellemzői: A bunkós hagyma (Allium sphaerochephalon) egy közepes termetű díszhagyma, melynek magassága virágzáskor 55-60 centiméter. Virágfeje kisméretű, mintegy 5 centiméter átmérőjű. A virágok színe középlila.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára, mely nem pangó vizes.

Fényigény: A fényigény közepesnek tekinthető, ugyanis napos fekvésben és kisebb árnyékolás mellett is jól fejlődik a növény.

Vízigény: A hagymás, gumós növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket.

Gondozás: Alacsony gondozási igényű növény, melyet nagyban befolyásol az ültetéskor megválasztott hely. Száraz időszakokban öntözzük, az elvirágzást követően pedig várjuk meg, míg a szár és a levelek visszaszáradnak, csak ezután metsszük le őket.

Hideghatás kell a virágzáshoz, ezért szükséges az őszi ültetés. A hagymája áttelel, így a virágzást követően nem szükséges felszedni. Az ültetés előtt lazítsuk fel a talajt, kötött talaj estén a hagymák alá helyezzünk perlitet, mely a felesleges vizet elvezeti.

A beültetés után a nedvességmegtartás és a fagykár elkerülése érdekében takarjuk gallyaprítékkal vagy mulccsal a hagymákat.

Szerepe a kertben: A hagymás növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont.

A díszhagymáknak szinte a legtöbb kertben helyet szorítunk, hiszen bohókás, labdaszerű virágzataikkal plusz struktúraelemként jelennek meg társításainkban. A bunkós hagymát ültessük vegyesen a ’Twosome’ és ’Netty’s Pride’ ázsiai hibrid liliomokkal, valamint holland íriszek lila, sárga, fehér és kék virágú fajtáiból álló színkeverékével.

Az előtérbe ültessünk sötétkék ’Queen Fabiola’ csillaghagymát és cigányvirágot (Sparaxis tricolor).

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Lilium ’Twosome’
Lilium ’Netty’s Pride’
Iris hollandica színkeverék
Triteleia ’Queen Fabiola’
Sparaxis tricolor

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 60 cm
Ültetési tőtáv: 25-30 cm
Ültetési mélység: 5-10 cm
Virágzási idő: Július
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Felhasználási terület: nyári kert, kis gondozási igényű kert, évelőkert

 

Védett tartalom

Videók