Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Allium schoenoprasum - Metélőhagyma

1.490 Ft

(ejtsd: allium)

Kiszerelés: 9x9 cm-es cserépben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék
Egész évben ültethető!

Talajtakarás és gyönyörű virágágyás kialakításához ebből a növényből: 7-9 tövet ültessen négyzetméterenként.

Védett tartalom
Ár: Kiszerelés: Kosárba
1.490 Ft
9*9 es
Menny.:
1.590 Ft
10,5 cm átmérőjű
Menny.:
2.490 Ft
2 literes
Menny.:

Hasznos tudnivalók

Az Allium schoenoprasum - Metélőhagyma főbb jellemző

 

Jellemzés: A metélőhagyma az amarilliszfélék (Amarillydaceae) családba tartozó egyszikű növény. 30-40 cm magasra növő hagymaféle, amely az egyik legegyszerűbben nevelhető zöldség- és fűszernövény. Levelei vékonyak, elegánsak, hengeresek, a talajban pedig megtalálhatók az apró kis hagymácskák. Akár dísznövényként is jól mutat, főleg amikor elborítják a rózsaszín fejecske virágjai.

Ezt viszont, ha fűszerként tartjuk, érdemes elkerülni. Széles körben alkalmazzák, számos ételhez felhasználható, mivel fűszeres ízével, aromás illatával egyre több rajongót szerez magának. Bár főzésre nem alkalmas, mert ekkor elveszíti különleges ízét, de nyersen számos étel fűszere lehet.

Használhatjuk mártásokba keverve, sajtokba is, mindamellett egy jelentős vitaminforrásként tartjuk számon. Mivel hagymaféle, így évelő – első évben csak egy részét vágjuk le, hadd erősödjön. Második évtől akár többször is vágható a lombja. Balkonon is nevelhető.

Talajigény: Jó szerkezetű, víz- és tápanyagmegtartó képességű, jól szellőző, szervesanyagban gazdag talaj megfelelő a számára. A talaj ideális pH-értéke 5,5-6,6. Mivel a talajban lévő részt fogyasztjuk el, ezért a laza homoktalaj is megfelelő, amiben szép formájú hagymák fejlődhetnek ki.

Fényigény: Nagy fényigényű, az enyhe árnyékot jól tűri. Árnyékon nevelve is megél, viszont ekkor lazább lesz a levelek szerkezete és kevesebb levele fog fejlődni.

Vízigény: Kis-, közepes vízigényű növény. Ültetés után bőségesen öntözzük egy-két alkalommal, később már a szárazságot is jól tűri.

Hőigény: Melegigényes, ideális hőmérséklet a számára: 20 °C. 

Tápanyagigény: Tápanyagigényes növény, gyengébb minőségű talaj esetén a vegetációs időszak alatt vagy előtt szükséges plusz tápanyagot kijuttatni. Akár mélyebb konténerben vagy magaságyásban is nevelhető. A nitrogéndús talajokon erősebb lesz a lombozat.

Gondozási, ápolási munkák: A késő tavaszi fagyok elmúltával kiültethető a palánta, amikor a talaj már felmelegedett. A kiültetést követően alaposan öntözzük be. Arra figyeljünk, hogy a kialakuló hagymának legyen elég helye. Fontos, hogy a talaj laza, morzsalékos legyen, hogy elkerüljük a deformált hagymák kialakulását.

A beültetést követő időszakban a növény környezetét tartsuk gyommentesen, szükség esetén öntözzük meg. Az öntözés során mindig a növény tövéhez juttassuk ki a vizet, így csökkentve a betegségek kockázatát!

Betegségek, kártevők: Ahogy a legtöbb kerti növénynek, a metélőhagymának is akadnak kártevői, kórokozói. A legveszélyesebb kártevői közé tartoznak a levéltetvek. Ellenük rögvest védekezzünk, amint megmutatják magukat, különben kárt tehetnek az állományban.

Kórokozók közül a legjelentősebb betegségei a lisztharmat és peronoszpóra és a rozsda. A legtöbb betegség ellen megvédhető a növény, ha gyommentesen tartjuk az állományt, illetve ha meglátunk egy-egy beteg egyedet, azt azonnal távolítsuk el a többi közül. Napos helyen nevelve viszont teljesen és gond nélkül egészségesen tartható a növény.

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 30-40 cm
Ajánlott sortáv: 30 cm
Ajánlott tőtáv: 25-30 cm
Kiültetés ideje: Április
Betakarítható: folyamatosan, egészen őszig, ha nem engedi felvirágozni

 

Védett tartalom

Paraméterek

Kifejlett magasság: 10-30 cm (alacsony)
Virágszín: lila
Virágzási idő: tavasztól-nyárig

Videók