Az oldalon cookie-kat használunk, megjelenítésük engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra. Elfogadom
Termékek Menü

Áfonya gondozása és metszése

2017. 09. 22. 19:38:13

Az áfonya gondozása az átlagos gyümölcstermőknél kissé összetettebb, de az áfonya termése bőségesen kárpótolja Önt a nehézségekért! Amennyiben még nem ismeri ennek a különleges gyümölcstermőnek a gondozási lépéseit, most ízelítőt kaphat!

 

Kertészetemben az áfonya többféle, izgalmas változatait találja meg!

Amennyiben áfonyát rendelne, KATTINTSON IDE!

 

Az áfonya ültetése, talajigénye

Az áfonya talajigénye speciális, csak savanyú  földben(4.3-4.8 PH értékű)  fejlődik jól. A kerti áfonya földjét a talaj felső rétegének cseréjével, speciális földkeverék adagolásával lehet termesztésre alkalmassá tenni, egyszerűbb azonban (ha ez lehetséges) a dézsás ültetés, ebben az esetben az ültetőközeg összetétele precízen az áfonya igényeihez szabható.

Az áfonyát mindig félárnyékos területre telepítse, ez a bogyós cserje ugyanis nem kedveli a közvetlen, erős napsütést, ugyanakkor fokozottan árnyékolt kertrészeken a termés ízetlen, alacsony minőségű lesz. A megfelelő növekedés érdekében az áfonyatöveket évente 2-3 alkalommal speciális áfonya tápoldattal ajánlott kezelni!

 

Áfonya vásárlás a Megyeri kertészetben!

 

Az áfonya metszése

Az áfonya ápolási munkái közül a legfontosabb a szakszerű metszés, ami azért kihagyhatatlan feladat, mert ez a művelet biztosítja a termőegyensúly fennmaradását, vagyis a metszés eredményeképpen érhet el rendszeres és bőséges termést. A metszés során a négy éves részeket tőből kell eltávolítani, olyan módon, hogy a 6-8 hajtásképletből álló bokor felerészben 1-2 éves vesszőket, felerészben pedig 3-4 éves, termőre fordult hajtásokat tartalmazzon. Igyekezzen elsősorban az életerős, vastagabb (legalább 4-5 mm) hajtásokat megtartani, a görbe, hajlott sarjakat pedig inkább szanálja.

Az áfonya betegségei

A metszés témaköréhez kapcsolódik a gombás fertőzésekkel terhelt ágak eltávolítása is. Az áfonyán időnként megjelenhetnek gombás betegségek jelei, például rozsdafoltos, vagy elszáradt részek, melyeket a betakarítást követően, a nyár utolsó egy-két hetében ajánlott lemetszeni. A hajtások csúcsainak száradásakor is vegye elő az ollót, és az egészséges részig vágja vissza az ágat. Az áfonya betegsége lehet még a lisztharmat, vagy a levélfoltosság, melyek ellen permetszerekkel lehet védekezni, de a legjobb prevenció, ha minőségi, életerős töveket ültet, és szellősen telepíti a bokrokat. Az állati kártevők közül a szilvamoly és az áfonyahernyó jelenhetnek meg.

 

Az áfonya ültetéséhez a speciálisan kialakított kémhatású áfonyaföldet ajánlom,

melyet IDE KATTINTVA rendelhet meg!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: áfonya