Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Achillea millefolium 'Terracotta' - Közönséges cickafark

1.190 Ft

(ejtsd: akhillea millefólium)

Kiszerelés: 9x9 cm-es cserépben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék
Egész évben ültethető!

Talajtakarás és gyönyörű virágágyás kialakításához ebből a növényből: 7-8 tövet ültessen négyzetméterenként.

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Származás: a közönséges cickafark Európa és Ázsia mérsékelt égövi régióiban őshonos, réteken, cserjések, erdőszélek, utak mentén növő évelő. Fontos, sokrétűen használható gyógynövény. Nemesített változatai kerti dísznövényként igen kedveltek.

A 'Terracotta' fajtát az Achillea millefoliumnak az Achillea filipendulinával való keresztezésével hozta létre az 1990-es években, a német kertész és nemesítő, Ernst Pagels. 

Habitus: kb. 60-90 cm magas, felálló, erős, egyenes szárú, puha, páfrányszerű lombozattal. Szürkészöld, finom textúrájú, hosszúkás levelei, többszörösen szárnyasan szeldeltek. Magas keserűanyag és illóolaj tartalma miatt jellegzetesen fanyar illatú.

Virág: kb. 5-10 cm átmérőjű lapos, sátorozó virágzatait apró fészekvirágzatok alkotják, melyek júniustól augusztusig nyílnak, ezalatt a sárga - narancsos-mézes-baracksárgástól a szalmaszínig terjedő - megannyi árnyalatával bűvölve el szemet-lelket. A beporzórovarok körében is nagyon népszerű, így nemcsak meleg színeket, de kellemes zümmögést is „hoz” a kertbe.

Talajigény: középkötött, jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajt kedvel, de gyengébb talajon is megél. 

Fényigény: nagy, ültetési helyéül napos, meleg fekvést válasszunk. Félárnyékba, árnyékba történő telepítését kerüljük!

Vízigény: közepes, szárazságtűrése jó, azonban hosszan tartó, száraz időszakokban gondoskodjunk a vízutánpótlásról. A túlöntözéstől viszont óvjuk, a pangó víz ui. károsítja.

Gondozás: könnyen nevelhető, szívós növény. Elnyílás után a virágszárakat metsszük le, amivel újabb virágzásra ösztönözhetjük. Ősz végén a talajszintig vágjuk vissza a szárait.

Társítás és elhelyezés a kertben: a közönséges cickafark sokáig nem dísz-, hanem gyógynövényként kapott helyet a kertekben, hiszen már a görög mitológia hőse, Achilleusz is használta a trójai háborúban megsebesült társa vérzésének csillapítására. A növény tudományos nevében az Achillea is őrá utal. Mára azonban a kertészeti változatoknak köszönhetően - a fehér mellett - szebbnél szebb színkombinációkból válogathatunk, s ültethetjük vegyes évelőágyba, ágyásszegélybe, sziklakertbe vagy akár konténerbe, de a tematikus kertek közül többnek is alapnövénye.

A ’Terracotta’ fajta a sárga árnyalataiban tündöklő virágaival melegséget, élénkséget, fényt hoz a kertbe, s kiváló eleme lehet egy színes, hosszan díszítő, beporzó rovarokat vonzó, a rétek világát idéző kertrésznek. Ennek kialakításához a háttérbe telepítsük a termetes, ívesen elhajló, sötétzöld levelű, vörösesbarna, majd ezüstös bugájú ’Makramee’ molnárpántlikát és a nagy, lilásrózsaszín virágokat bontó ’Barr’s Pink’ mirigyes őszirózsát.

Előttük kapjon helyet a ’Terracotta’ cickafark, a világos citrom- és krémsárga 'Summer Fruits Lemon', valamint az élénkpiros ’Red Velvet’ fajtákkal. Az örökzöld, lilás narancssárga virágú 'Kolibri' izsópfűvel, a kékeslila ’Essence Purple’ angol levendulával és a vajsárga, halványrózsaszín szirmú 'SunSeekers Salmon' kasvirággal gazdagítsuk még az összeállítás középső régióját.

Végül a szegélyrészt az ezüstszürke lombú, sárga virágokat bontó hamvas cipruskával és a kezdetben kékesszürke, majd nyár végére lila levelű, rózsaszín virágú ’Marina’ varjúhájjal alakítsuk ki.

Társításra javasolt növényfajták:

Miscanthus sinensis 'Makramee' – Molnárpántlika
Aster novae-angliae 'Barr's Pink' – Mirigyes őszirózsa
Achillea millefolium 'Summer Fruits Lemon' - Közönséges cickafark
Achillea millefolium 'Red Velvet' - Közönséges cickafark
Agastache 'Kolibri' – Izsópfű
Lavandula angustifolia 'Essence Purple' – Angol vagy közönséges levendula
Echinacea 'SunSeekers Salmon' – Kasvirág
Santolina chamaecyparissus - Hamvas cipruska
Sedum telephium 'Marina' – Kárpáti varjúháj

Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 60-90 cm
Ültetési tőtáv: 45-60 cm 
Virágzási idő: június - augusztus 
Méhlegelő: igen  
Fényigény: nagy 
Vízigény: közepes

Felhasználási terület:
 vegyes évelőágyak, ágyásszegélyek, sziklakertek, szárazkert, vidéki kert, angolkert, prérikert, lepkekert, konténeres növény, vágott virág, szárazkötészeti alapanyag

 

Védett tartalom

Videók