Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Achillea filipendulina 'Cloth of Gold' – Jószagú cickafark

1.690 Ft

(ejtsd: ákillea filipendulina)

Kiszerelés: 9x9 cm-es cserépben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék
Egész évben ültethető!

Talajtakarás és gyönyörű virágágyás kialakításához ebből a növényből: 5-7 tövet ültessen négyzetméterenként.

Védett tartalom
Ár: Kiszerelés: Kosárba
1.690 Ft
9*9 es
Menny.:
3.690 Ft
11*11 es
Menny.:
3.890 Ft
14 cm átmérőjű
Menny.:
3.990 Ft
2 literes
Menny.:

Hasznos tudnivalók

Származás: a jószagú vagy páfránylevelű cickafark Kis-Ázsiában, a Kaukázusban és Közép-Ázsiában hegyi réteken őshonos évelő. Nemesített fajtái kerti dísznövényként igen kedveltek.

A ’Cloth of Gold’ fajta pontos eredete nem ismert.

Habitus: kb. 90-120 cm magas, felálló, erős, egyenes szárú, bokros megjelenésű. Lombozatát kb. 25 cm hosszú, szárnyasan szeldelt, páfrányszerű, puha, molyhos, széles-hosszúkás lándzsás, szürkészöld levelek alkotják, melyek magas keserűanyag- és illóolaj-tartalmuk miatt jellegzetesen fanyar, de - amint azt a magyar neve is kifejezi - kellemes illatúak.

Virág: június szeptember között nagy, kb. 10 cm átmérőjű, tömött álernyőkben hozza ragyogó, aranysárga fészekvirágzatát.

Talajigény: normál, jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára.

Fényigény: nagy, ültetési helyéül napos, meleg fekvést válasszunk. Félárnyékba, árnyékba történő telepítését kerüljük!

Vízigény: közepes, szárazságtűrése jó, de hosszan tartó csapadékmentes időszakokban gondoskodjunk a vízutánpótlásról, a pangó víztől viszont óvjuk.

Gondozás: könnyen nevelhető, szívós növény. Elnyílás után a virágszárakat metsszük le, amivel újabb virágzásra ösztönözhetjük. Ősz végén a talajszintig vágjuk vissza a szárait.

Társítás és elhelyezés a kertben: a jószagú cickafark termetével, feltűnő virágszínével nemcsak a figyelmet vonja magára, de élénkséget, struktúrát is ad a kertnek, sokoldalúan használható, s nem mellesleg vonzza a beporzó rovarokat. Ültethetjük fókuszpontként vagy háttérnövényként, magányosan vagy csoportosan, a tematikus kertek közül is jó néhánynak alapnövénye.

Amennyiben a kert napfényes, meleg helyére egy hosszan díszítő, préri hangulatú, színekben gazdag összeállítást alakítanánk ki, a háttérbe válasszuk a termetes, tömött bokrokat alkotó, zöld-lilásbordó levelű, légies, gesztenyebarna bugavirágzatú ’Squaw’ vesszős kölest és a lilás rózsaszín 'Fascination' virginiai veronikát.

A ’Cloth of Gold’ cickafark mellé ültessük a levendula rózsaszín virágú ’Elsie’s Lavender’ méhbalzsamot és a rózsaszín ’Magnus’ bíbor kasvirágot.

Előttük kapjon helyet az aranysárga ’Sombrero’ őszi napfényvirág, a bohókás megjelenésű, sötét bíborszínű virágait nyár végétől hozó ’Tanna’ őszi vérfű és a sötét ibolyakék ’Caradonna’ ligeti zsálya.  

A szegélyrégiót a bokros habitusú, fényes, sárgásbarna virágú ’Palava’ gyepes sédbúzával alakítsuk ki.

Társításra javasolt növényfajták:

Panicum virgatum 'Squaw' - Vesszős köles
Veronicastrum virginicum 'Fascination' - Virginiai veronika

Monarda fistulosa 'Elsie's Lavender' – Méhbalzsam
Echinacea purpurea 'Magnus' – Bíbor kasvirág
Helenium autumnale 'Sombrero' – Őszi napfényvirág
Sanguisorba officinalis 'Tanna' – Őszi vérfű
Salvia nemorosa 'Caradonna' - Ligeti zsálya
Deschampsia cespitosa 'Palava' - Gyepes sédbúza

Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 90-120 cm
Ültetési tőtáv: 45-60 cm 
Virágzási idő: június - szeptember
Méhlegelő: igen 
Fényigény: nagy
Vízigény: közepes

Felhasználási terület:
 vegyes évelőágyak, ágyásszegélyek, sziklakertek, szárazkert, vidéki kert, angolkert, prérikert, illatkert, rovarbarátkert, vágott virág, szárazkötészeti alapanyag

 

Védett tartalom