Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Hazai földben termesztett növények
Képet küldünk, mielőtt kiszállítjuk
Segítünk a nyugdíjasoknak is!

A vízipálma, és amit tudni érdemes róla

Megyeri Szabolcs
2015. 04. 20. 13:11:08

A legtöbb szobanövény nehezen bírja a lakás mostoha körülményeit és nevelésük is igen körülményes. A vízipálma esetében nem így van, egy igazi strapabíró növény, melynek nevelése nem igényel mély szaktudást, néhány szabály betartása mellett kezdő kertbarátok is próbálkozhatnak vele.

Ezt az Afrikából származó növényt elsősorban azoknak ajánlom, akik hajlamosak rendszeresen túlöntözni növényeiket, hiszen a vízipálmát szinte lehetetlen túlöntözni, sőt mocsári növényként akkor érzi magát jól, ha gyökerei folyamatosan vízben állnak.

Rendkívül szívós fajta, alapvetően fényigényes, de félárnyékban is remekül növekszik. Ezen tulajdonságai lehetővé teszik fürdőszobai tartását is.

A vízipálma 15-25 fok közötti hőmérsékleten érzi jól magát, kedveli a páradús környezetet, ezért érdemes a növényt olykor-olykor esőszerűen megöntözni, „zuhanyoztatni”, de arra figyeljünk, nehogy kiperegjen a föld a cserépből. A zuhanyoztatás nem csak számára, hanem a lakásklímára is kedvező hatással van.

Gondozása során kiemelten ügyeljünk arra, hogy évente egyszer, a vegetációs időszak kezdetén ültessük át egy nagyobb cserépbe. Ha azt tapasztaljuk év közben, hogy gyökere már teljes mértékben átszőtte a föld közegét, érdemes beiktatni még egy évközi átültetést is. A vízipálma esetében fontos a rendszeres tápanyag utánpótlás, mert a gyakori öntözés miatt kimosódnak a termőföldből a tápanyagok.

A vízipálma ültetése lépésről lépésre

A megvásárolt, konténeres vízipálmát a gyökerek megfelelő növekedésének érdekében célszerű minél előbb egy nagyobb konténerbe, vagy végleges helyére kiültetni.

Saját, szaporított növényeink ültetési folyamata megegyezik a konténeresével, arra azonban ügyeljünk, hogy a kertbe szánt gyökeres hajtásdugványokat először mindenféleképp cserépbe ültessük, mert még nem elég edzettek a kinti körülményekhez.

1. lépés: Az előkészületek során legelső lépés a gondosan előkészített terület. A vízipálma a jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag humuszos talajokon fejlődik szépen. Termőhelyi igényeinek alapfeltétele a bőséges vízellátás, hiszen a vízipálma a mocsaras közegekben érzi jól magát. Az ültetőgödröt a gyökerek fejlődésének érdekében célszerű kétszer olyan mélyre és szélesre tervezni, mint amekkora a vásárolt konténer.

2. lépés: A megfelelő hely kiválasztásánál legfontosabb szempont az igények kielégítése. A vízipálma jól mutat csoportosan ültetve, de kerti tavakban szoliterként is dekoratív látványt nyújt kertünknek. A vízipálma fény- és melegigényes növény, de félárnyékban is kiegyenlített a növekedése.

Egyik legfontosabb ismérve, hogy nem lehet túlöntözni, hiszen nagy vízigényénél fogva gyökereit folyamatosan vízben állva kell tartani. Nagyfokú páraigénye lehetővé teszi fürdőszobai körülmények közti tartását.

3. lépés: Ha kiválasztottuk a megfelelő helyet és az előkészületekkel is készen vagyunk, már csak maga az ültetés maradt hátra. Ideje a tavaszi hónapokban van, mikor már a fagyok elmúltak. Helyezzük a tápanyagban dús, nedves talajba a növényt, szórjunk rá 1-2 liter Dolce Vital virágföldkeveréket és jó alaposan öntözzük be. A vízipálma nem csak beültetéskor igényli a sok vizet, hanem egész élete során, ezért akik hajlamosak túlöntözni növényeiket, bátran megpróbálkozhatnak tartásával.

Hogyan kell szaporítani a vízipálmát?

A vízipálma szaporítása igazán egyszerű művelet, mely történhet tőosztással vagy dugványozással. A tőosztás során az idősebb töveket szedjük szét több gyökeres hajtásra. A vízipálmát nagyon könnyű szétosztani, mert szárai lazán, egy tőből ágaznak el, azonban a gyökerek épségének megóvása érdekében figyeljünk oda, nehogy kárt tegyünk a növényben.

A tőosztás ideje a nyugalmi időszakra esik. A művelet során éles késsel vágjuk szét több részre a földből óvatosan kiemelt idősebb tövet, majd a szétosztott, kisebb növénykék leveleiből és gyökereiből csípjünk vissza a jobb eredés érdekében. Miután megvagyunk a visszavágással, ültessük őket végleges helyükre.

A dugványozás módszere ugyancsak hasonlóan egyszerű eljárás, mellyel akár az otthon nevelt szobapálmáinkból is szép, új növényeket hozhatunk létre. A vízipálma dugványozásakor a leveles hajtásokat gyökereztetjük úgy, hogy az egészséges szár felső részéből vágunk le 10 cm-es hajtásdarabokat, a leveleit pedig szépen visszacsípjük. A levágott hajtásdugványokat fejjel lefelé tegyük egy vízzel teli tálcába vagy üvegpalackba.

A hajtás- és gyökérnövekedés gyorsaságát jelentősen befolyásolja a fényellátás és a gyökereztető víz hőmérséklete, ezért a jobb eredés érdekében helyezzük olyan helyre a tálcában lévő dugványokat, ahol bőséges napfényfürdőben részesülnek. Néhány héten belül megjelennek a dugványokon a friss, vékony gyökerek, ezután pedig nincs más dolgunk, mint elültetni a növényeket a konténerekbe.

Környezeti igényeit tekintve meleg- és fénykedvelő növény. Kihelyezhetjük félárnyékos helyre is, de megfelelően kiegyenlített hozamot csak teljes napfényben nevelve tudunk elérni. Fontos tudni, hogy a vízipálma csak meleg klímán viselkedik örökzöldként, hazánk és a környező országok klímaviszonyai miatt télen elszáradnak levelei, ebből adódóan a kerti példányok igen érzékenyek a hidegre, ezért a tél beköszöntével érdemes bevinni őket melegebb helyre. Enyhe telek esetében, megfelelően takarva visszahúzódik a talajba és képes áttelelni. A vízipálma nagyon vízigényes, fontos, hogy gyökerei folyamatosan álljanak a vízben.

Legjobban a mocsaras közegeket szereti, épp ezért kiválóan alkalmas kis kerti tavakba, a tavak szélére, palackkertekbe vagy dézsában kihelyezve. Szoliterként, azaz önmagában is kihelyezhető, melynek legjobb módja, ha pl. a vízcsap alá, dekorkövekkel körbevéve ültetjük el, így a túlcsorduló víz folyamatosan nedvesen, mocsarasan tartja és garantáltan feldobja kertünket. Csoportokba ültetve, fűszerű hatást keltő hajtásrendszerével igazán kellemes látványt nyújt, mely megidézi a trópusi erdők buja növényvilágát.

Könnyed megjelenésével a nappaliban vagy akár a fürdőszobában is tartható, közepes fényellátás mellett is szépen fog nőni, viszont kisebb termetű növényt kapunk, de a szobában természetesen pont ez a cél. Ahhoz, hogy gyökerei számára biztosítsuk a bőséges vízellátást, érdemes cserépalátétet helyezni alá, így a növény könnyen fel tudja szívni gyökereivel a vizet.

Fürdőszobába való növények

A vízipálma (latin nevén Cyperus alternifolius)

A talajra kissé érzékeny, csak a jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag humuszos talajokon fejlődik kiegyenlítetten. Termőhelyi igényeinek egyik alapfeltétele a bőséges vízellátás, hiszen a vízipálma a mocsaras közegeket kedveli, ezért ne hagyjuk kiszáradni a talajt, gyökerei állandóan legyenek vízben. Ahhoz hogy biztosítsuk a növény számára a megfelelő ültető közeget, jó szívvel ajánlom Önnek a Dolce Vital általános virágföldkeveréket, mely nyújtott hatóanyag leadású műtrágyát tartalmaz, ami legalább 3-4 hónapon keresztül biztosítja a növény számára a folyamatos tápanyagellátást. Kiváló vízfelvevő és vízmegtartó képességének köszönhetően tartósan ellátja a növényt a szükséges vízzel.

Szeretne Ön is vízipálmát? Itt megrendelheti

Amennyiben hasznosnak találta bejegyzésem, kérem nyomjon egy Tetsziket

További cikkeimet itt olvashatja

Tartalomhoz tartozó címkék: szobanövények